Gisterenavond gaf Apple een voorproefje van wat je kunt verwachten in iOS 13: Donkere modus, geavanceerde foto- en camerafeatures, Sign In with Apple en een geheel vernieuwde Kaarten-app.

Op maandag 3 juni in San Jose (Californië, VS) gaf Apple een preview van iOS 13. iPhone krijgt met de optie Donkere modus een spectaculaire nieuwe look, er zijn nieuwe mogelijkheden om door foto’s te bladeren en ze te bewerken, gebruikers kunnen op een nieuwe manier inloggen bij apps en websites en Kaarten is geheel vernieuwd. iOS 13 is sneller en reageert nog beter door optimalisaties die in het hele systeem zijn aangebracht: apps starten sneller op, downloads van apps zijn kleiner en Face ID is nog sneller geworden.

Donkere modus: mooie nieuwe look voor iPhone
iPhone heeft met een mooie nieuwe look gekregen met Donkere modus, een nieuw donker kleurenschema dat werkt voor het hele systeem en in alle native apps, en dat voor een mooie kijkervaring zorgt, vooral in omgevingen met weinig licht. Externe app-ontwikkelaars kunnen Donkere modus in hun eigen apps integreren. En de modus kan zo worden ingesteld dat deze automatisch wordt ingeschakeld bij zonsondergang of op een bepaald tijdstip.

iOS 13 dark mode met emoji

Foto’s: makkelijker bladeren en krachtige bewerktools
Door middel van machine learning deelt Foto’s de hele bibliotheek zodanig in dat de beste foto’s prominent zichtbaar zijn, overbodige en op elkaar lijkende foto’s worden verborgen en belangrijke gebeurtenissen van voorgaande dagen, maanden of jaren worden uitgelicht. Foto’s en video’s worden slim ingedeeld zodat het gemakkelijker wordt om erdoorheen te bladeren en favoriete herinneringen te vinden en herbeleven, en de bibliotheek wordt levendiger doordat video’s automatisch worden afgespeeld.
Met de nieuwe intuïtieve tools zijn er meer mogelijkheden om foto’s te bewerken. Deze tools zijn gemakkelijk toe te passen en bij te stellen, en het resultaat is in een oogopslag te bekijken. Door gewoon even te swipen, kunnen effecten worden versterkt of verzwakt, net zolang tot de foto er perfect uitziet. Fotografen beschikken over meer creatieve mogelijkheden en kunnen beter bepalen hoe hun foto’s eruit komen te zien. En in iOS 13 zijn de meeste fotobewerktools nu ook beschikbaar voor het bewerken van video’s, zodat draaien, bijsnijden en filters toepassen direct in de Foto’s-app mogelijk is.
Met iOS 13 kunnen aanpassingen in Portretbelichting direct in de Camera-app kunnen worden gedaan: het licht kan virtueel dichterbij worden gebracht zodat ogen scherper uitkomen en gelaatstrekken helderder worden, of het licht kan juist verder weg worden gebracht voor een subtiele, verfijnde look.

iOS 13 portrait lighting Control

Met het nieuwe High-Key Mono-effect kunnen gebruikers prachtige zwart-wit portretfoto’s maken.

iOS 13 high key mono

 

Sign In with Apple: snel, gemakkelijk en privacybescherming
Apple introduceert een nieuwe manier om gemakkelijk, snel en met meer privacy in te loggen bij apps en websites. Klanten hoeven geen social media-account te gebruiken of formulieren in te vullen, e-mailaddressen te controleren of wachtwoorden te gebruiken, maar kunnen hun Apple ID gebruiken voor verificatie. Apple beschermt de privacy van gebruikers door ontwikkelaars vervolgens van een unieke willekeurige ID te voorzien. Zelfs wanneer ontwikkelaars om naam en e-mailadres vragen, kunnen gebruikers hun e-mailadres privé houden en in plaats daarvan een uniek willekeurig e-mailadres opgeven. Met Sign In with Apple is het voor gebruikers gemakkelijker om verificatie met Face ID of Touch ID uit te voeren. En er is een tweestapsverificatie ingebouwd voor extra beveiliging. Apple gebruikt Sign In with Apple niet om een profiel aan te leggen van gebruikers of hun activiteiten in apps.

Vernieuwde Kaarten-app
Apple Kaarten helpt bij navigatie en verkenningen, terwijl privacy gewaarborgd blijft. Apple heeft 6,5 miljoen kilometer gereden om de basiskaart helemaal opnieuw op te bouwen, zodat Kaarten nog meer te bieden heeft. Het aanbod aan wegen is nog completer, de voetgangersgegevens zijn beter, adressen zijn preciezer en gegevens van het landschap gedetailleerder. De nieuwe kaart is nu beschikbaar voor bepaalde steden en staten in de VS. Tegen het eind van 2019 is hij compleet voor de hele VS en in 2020 volgen andere landen. Met de nieuwe basiskaart en 3D-fotografie in hoge resolutie geeft de nieuwe feature Look Around prachtige straatbeelden van een stad, met soepele en naadloze overgangen. De Kaarten-app in iOS 13 krijgt nog meer nieuwe features, waaronder Collections om gemakkelijk favoriete restaurants, reisbestemmingen of shopplekken met vrienden te delen, en Favorieten voor navigatie naar veelbezochte bestemmingen zoals huis, werk, sportschool of school, allemaal met een simpel tikje vanaf het opstartscherm.

iOS 13 Maps

Overige voorzieningen in iOS 13
• Herinneringen heeft een nieuwe look en biedt slimme manieren om herinneringen te maken en bewerken, en meer manieren om ze in te delen en bij te houden. Met de snelle knoppenbalk is het gemakkelijker om tijdstippen, datums, locaties, vlaggen en bijlagen toe te voegen. De integratie met Berichten is uitgebreid: gebruikers kunnen gemakkelijk iemand taggen in een herinnering, zodat deze naar boven komt wanneer de gebruiker berichten uitwisselt met die persoon.
• In Berichten kunnen gebruikers automatisch naam en foto of zelfgemaakte Memoji of Animoji delen, zodat snel te zien is wie er bij een berichtenreeks hoort. Van Memoji worden automatisch stickerpakketten voor het toetsenbord van iOS gemaakt, zodat ze kunnen worden gebruikt in Berichten, Mail en andere apps. Verder zijn er nieuwe kapsels, hoofddeksels, make-up, piercings en accessoires voor Memoji.
• Siri heeft een nieuwe, natuurlijkere stem, en Siri-opdrachten ondersteunt nu Suggested Automations, waarmee gebruikers persoonlijke routines kunnen maken voor dingen als naar het werk of naar de sportschool gaan.
• CarPlay krijgt zijn grootste update ooit: er is een nieuw Dashboard om muziek, kaarten en meer in één keer te overzien, een nieuwe Agenda-app en ondersteuning van Siri voor navigatie- en audioapps van derden.
• HomePod kan stemmen van iedereen thuis onderscheiden voor het doen van persoonlijke verzoeken, zoals met berichten en voor muziek. Via Live-radio heeft Siri toegang tot meer dan 100.000 radiostations vanaf iHeartRadio, radio.com en TuneIn, en er is een nieuwe slaaptimer die muziek na een bepaalde tijd uitschakelt. Met Handoff kunnen gebruikers gemakkelijk muziek, podcasts of telefoongesprekken naar HomePod overzetten wanneer ze thuiskomen.
• Met AirPods kan Siri binnenkomende berichten meteen voorlezen, van Berichten of van een andere berichten-app die gebruikmaakt van SiriKit. Er is een nieuwe feature voor het delen van audio, waarmee gebruikers gemakkelijk samen met een vriend naar een film kunnen kijken of naar een nummer luisteren, door simpelweg een tweede paar AirPods in de buurt van een iPhone of iPad te houden.
• Stembediening biedt een compleet nieuwe beleving: gebruikers kunnen hun iPhone, iPad of Mac met alleen maar hun stem bedienen. Met behulp van de nieuwste spraakherkenningstechnologie van Siri levert Stembediening nog nauwkeurigere transcriptie en bewerking van gesproken tekst.1
• Notities heeft een nieuwe Gallery View, krachtigere samenwerking in gedeelde mappen, nieuwe zoektools en opties voor checklists.
• Met QuickPath kunnen gebruikers op hun iOS-toetsenbord nu gemakkelijk met één hand typen, door vloeiend door de letters van een woord te swipen.2
• Tekstbewerking is verbeterd: scrollen door documenten, het verplaatsen van de cursor en het selecteren van tekst gaat sneller en is nauwkeuriger.
• De Bestanden-app biedt nu de mogelijkheid om mappen te delen met iCloud Drive en bestanden te openen vanaf externe opslagdevices zoals SD-kaarten en USB-sticks.
• In Gezondheid kan nu het gehoor worden getest en de app biedt nieuwe manieren om de menstruatiecyclus te volgen, visualiseren en voorspellen.
• Locatievoorzieningen geeft gebruikers nu meer keuzemogelijkheden voor het delen van locatiegegevens met apps, waaronder een nieuwe optie voor een eenmalige locatie en meer informatie over wanneer apps de locatie op de achtergrond gebruiken.
• Prestatieverbeteringen zorgen ervoor dat het hele systeem beter reageert, met een snellere ontgrendeling via Face ID en een nieuwe manier om iPhone-apps voor de App Store in te pakken, zodat downloads van apps tot wel 50 procent kleiner worden. App-updates kunnen meer dan 60 procent kleiner zijn en apps starten tot wel twee keer zo snel.

Beschikbaarheid
De preview van iOS 13 voor ontwikkelaars is vanaf maandag 3 juni op developer.apple.com beschikbaar voor leden van het Apple Developer Program, en later deze maand komt er op beta.apple.com een openbare bèta voor iOS-gebruikers beschikbaar. De nieuwe softwarefeatures komen dit najaar beschikbaar als gratis software-update voor iPhone 6s en nieuwer, en zullen ook beschikbaar zijn met iPadOS voor iPad Air 2 en nieuwer, alle iPad Pro-modellen, iPad van de 5e generatie en nieuwer, en iPad mini 4 en nieuwer. Met iPadOS komen er ook nieuwe mogelijkheden en intuïtieve features die zijn toegesneden op de unieke kenmerken van iPad. Ga voor meer informatie naar apple.com/ios/ios-13-preview en apple.com/ipados/ipados-preview. Apple meldt wel dat features kunnen worden gewijzigd en sommige functies en voorzieningen niet in alle talen of regio’s beschikbaar zijn.