Voorheen had je een Apple TV nodig om je iPhone en iPad te verbinden met een smart-tv. Tegenwoordig beschikken een aantal nieuwe smart-tv's over AirPlay 2, dus heb je geen Apple TV meer nodig.

Bert van Dijk

Tijdens HCC!expo van 18 mei kon je bij HCC!apple al zien dat AirPlay 2 werkte met enkele nieuwe modellen van Samsung (zie onderstaande afbeelding). Ook bij de nieuwe 2019 smart-tv’s van LG verschijnt deze nieuwe Airplay 2-functie heel binnenkort. Hierdoor heb je bij deze tv’s geen Apple TV meer nodig om draadloos alles vanaf je iPhone, iPad of Mac te zien op je grote 4K tv-scherm. Deze nieuwe smart-tv’s zijn daarmee meteen ook een Airplay-compatible speaker. Een extra reden om bij je aanschaf ook te letten op een goed geluid en iets meer te investeren voor je volgende smart-tv. Een andere mooie ontwikkeling is dat de grotere 55inch schermen tegenwoordig heel erg betaalbaar zijn en je voor de meeste huiskamers geen groter scherm nodig hebt. Voor een 65inch scherm betaal je vaak 400 euro meer.

 afbeelding 1

Deze recente smart-tv’s van Samsung werkten als eerste met Airplay 2

Alleen bij Samsung ook Airplay 2 voor de 2018-modellen
Je kunt daardoor al een Apple TV uitsparen met veel aantrekkelijk geprijsde Samsung 50- en 55inch modellen. De modellen die eindigen op NU7100, NU7300 of NU 7400 koop je al voor minder dan 600 euro. Voor een aantal 2019-modellen zoals de NU7740-serie vraagt Samsung overigens niet veel meer. Dat is wel anders bij de OLED-modellen van LG.

LG C9
Voor de HCC!expo kregen we tijdelijk de beschikking over de nieuwste 55inch C9 OLED-tv van LG. De voorganger LG C8 OLED was volgens velen al de beste televisie van 2018. Dit scherm maakte op onze stand veel indruk op de bezoekers. Met de komst van de C9 koop je een 55inch C8 echter nu al voor minder dan 1300 euro. Voor de C9 betaal je bij de meeste aanbieders minimaal 800 euro meer. Voor zo’n meerprijs doe je volgens ons een slimmere aankoop met de LG C8 OLED en een losse Apple TV 4K of je wacht nog even totdat de goedkopere B9 OLED uitkomt.

QLED en Nanocell worden steeds beter
De beeldkwaliteit van OLED-schermen neemt de laatste jaren nauwelijks meer toe, terwijl de QLED-schermen van Samsung en de Nanocell-schermen van LG wel steeds beter worden en meer geschikt zijn voor gamers. Een eerste belangrijke nieuwe ontwikkeling daarbij is Full Array backlight waarbij de leds niet meer aan de rand maar achter het paneel zitten. Deze schermen zijn wel wat dikker, maar kunnen beter bepaalde leds uitschakelen waardoor de donkere delen van het scherm ook echt zwart zijn. De 9QF QLED-modellen van Samsung zijn voorzien van Full Array Backlight (FABL). Een interessant model die alle nieuwe ontwikkelingen biedt voor de laagste prijs is de 55inch Samsung Q70R die je al voor minder dan 1400 euro kunt kopen.

 beeld 2

De Samsung Q70R biedt alle nieuwe mogelijkheden voor de laagste prijs

Het Q9FN-model uit 2018 die in 2018 die techniek ook al had, koop je nu voor ca. 1250 euro. Een handige functie van deze Samsung-modellen is de One connect box waarmee je op enkele meters afstand van je tv al je apparatuur via een kastje kunt aansluiten en er alleen een dun draadje naar je TV toe loopt. Als je een grote kijkhoek of Dolby Atmos belangrijk vindt, doe je er goed aan om ook naar de nieuwe Nanocell TV’s van LG te kijken. Een ander voordeel van de LG modellen is dat is aangekondigd dat die ook Homekit gaan ondersteunen.

HDR-weergave wordt steeds beter
In onderstaand overzicht zie je snel de verschillen tussen alle 2019-modellen van LG. Voor het beste beeld en geluid kies je een model met de 2e generatie van LG’s Alpha-processor die ook ondersteuning biedt voor Dolby Vision. Via machine learning is de HDR-weergave van details in de lichte en donkere delen beter. AI brightness maakt alleen de schaduwen iets helderder, zodat je ze beter ziet in wat meer verlichte ruimtes. Met Dynamic Tone Mapping wordt de helderheid van het geheel niet aangepast bij enkele kleine heldere details. AI Sound zorgt met machine learning voor betere weergave van stereogeluid naar pseudo surround. De duurdere modellen bieden HDMI 2.1. Op dit moment zijn er nog geen randapparaten die hier gebruik van maken, maar daarin gaat binnen enkele jaren zeker bij de nieuwste gameconsoles verandering komen. Deze standaard geeft een hogere bandbreedte, een variabele refresh rate (op een pc wordt dit GSync of FreeSync genoemd), verbeterde retourkanaal voor geluid (eARC) en minder vertraging van het geluid.

Scherm techniek     

Type          

Beeld frequentie    

Processor              

Eigenschappen                                              

Indicatie prijs      

UHD LED

UM74

50 Hz

Quad Core

Zwarte rand edge led

n.n.b.

UHD LED

UM76

50 Hz

Quad Core

Dunne rand edge led

799 (50”)

Nanocell

SM82

50 Hz

Quad Core

Dunne rand edge led

809 (49”)

Nanocell

SM86

100 Hz

Apha 7 (2)

Dunne rand edge-led

n.n.b.

Nanocell

SM90

100 Hz

Alpha 7 (2)

4 HDMI 2.1

local dimming

1.459 (55”)

Nanocell

SM98

100 Hz

Alpha 7 (2)

HDMI 2.1 Full Array Hogere helderheid

n.n.b.

OLED

B9

100 Hz

Alpha 7 (2)

HDMI 2.1

n.n.b.

OLED

C9

100 Hz

Apha 9 (2)

HDMI 2.1

2.099 (55”)

 Overzicht populaire LG smart-tv’s die Airplay 2 en Homekit gaan ondersteunen

Opmerkelijk is dat ook Sony met haar Android-tv’s Airplay 2 gaat ondersteunen. De eerste Android-tv’s die die mogelijkheid krijgen, zijn de AG9 4K Oled-modellen en de X950G serie.

Hier vind je een overzicht van alle smart-tv’s die samen gaan werken met Airplay 2

Dit artikel is afkomstig van apple.hcc.nl
Ben je al lid van HCC en wil je elke maand de beste iPhone en iPad tips ontvangen?
Breid dan hier je HCC Lidmaatschap uit met Apple>>