De Nederlandse politie heeft een wereldprimeur doordat banken betaalautomaten ter beschikking stellen voor het opsporen van vermiste kinderen voor wie een AMBER Alert of Vermist Kind Alert actief is.

Driehonderd pinautomaten van het Nederlandse In2Retail vertonen sinds maandag 27 mei op de screensavers foto’s en gegevens van vermiste kinderen voor wie een AMBER Alert of Vermist Kind Alert actief is. Het gaat om de automaten op diverse luchthavens zoals o.a. Schiphol en Rotterdam Airport, in de vestigingen van Holland Casino, in verschillende grote winkelcentra en op drukbezochte toeristische trekpleisters. De politie en AMBER Alert hopen dat meer financiële instellingen hun pinautomaten ter beschikking gaan stellen voor het verspreiden van AMBER Alerts en Vermist Kind Alerts.

Bij een AMBER Alert is het leven van een vermist of ontvoerd kind in direct gevaar, bij een Vermist Kind Alert maakt de politie zich ernstig zorgen over het welzijn van een kind en is snel en gericht handelen noodzakelijk. “Als er een AMBER Alert of Vermist Kind Alert wordt gedeeld, willen we graag zo veel mogelijk hulp van burgers bij onze zoektocht”, aldus Izanne de Wit, Hoofd Landelijk Bureau Vermiste Personen van de politie. Daarom is het mooi dat deze pinautomaten nu worden toegevoegd aan de middelen die we hebben om de alerts te tonen. Dat helpt ons om ons bereik verder te vergroten”.
“Om een vermist kind dat in gevaar verkeert snel weer veilig en wel thuis te brengen, is het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen de alerteringen onder ogen krijgen. Met het grote bereik van onze pinautomaten dragen wij graag een steentje bij in de zoektocht naar verdwenen jongens en meisjes”, aldus Maurice Reniers, Sales Manager van In2Retail.

Aanmeldcampagne ‘Wie weg is, is gezien’
Vanaf mei wordt ook de nieuwe aanmeldcampagne ‘Wie weg is, is gezien’ vertoond op de schermen van de pinautomaten. Door middel van de campagnevideo worden burgers aangespoord zich aan te melden voor de ontvangst van AMBER Alerts en Vermist Kind Alerts.

Over AMBER Alert Nederland
AMBER Alert Nederland is het landelijke vermiste kinderen alarm. Met 3 miljoen deelnemers en deelnemende organisaties en een bereik van ruim 12 miljoen Nederlanders, is het het grootste burgerparticipatie-initiatief in Europa en het bekendste voorbeeld van crowdsourcing in Nederland. Eerder bleek uit onderzoek dat AMBER Alert de hoogste naamsbekendheid heeft onder de alerteringssystemen. 95 procent van de niet-deelnemers kent het systeem van naam (WODC, juli 2013).
AMBER Alert Nederland verspreidt uitsluitend AMBER Alerts en Vermist Kind Alerts. Het Landelijk Bureau Vermiste Personen van de politie is verantwoordelijk voor het toetsen van de criteria voor AMBER Alerts en Vermist Kind Alerts.
Een AMBER Alert is een landelijk waarschuwingsbericht dat wordt uitgestuurd wanneer de Nederlandse politie vreest voor het leven van een ontvoerd of vermist kind. 1-2 keer per jaar stuurt de politie een AMBER Alert uit voor een ontvoerd of vermist kind in direct levensgevaar.
Bij een Vermist Kind Alert is er geen sprake van levensgevaar, maar maakt de politie zich wel ernstige zorgen om het welzijn van het vermiste kind en is snel en gericht handelen noodzakelijk. Het Landelijk bureau vermiste personen van de politie is verantwoordelijk voor het uitsturen van een Vermist Kind Alert.
Ongeveer 20 keer per jaar wordt een Vermist Kind Alert uitgestuurd om landelijk of regionaal extra aandacht te vragen voor een kindervermissing. Hiervoor worden delen van het AMBER Alert-systeem, zoals social media en grote apps als NU.nl en 9292, ingezet.