Refurbished oftewel gerenoveerde producten zie je steeds vaker bij aanbiedingen van vooral telefoons, tablets, computerapparatuur en camera’s. Wij gingen op bezoek bij reBuy voor uitleg hierover.

Aad Munsterman

Refurbished producten komen we steeds vaker tegen bij aanbiedingen van producten en wel met name bij telefoons, tablets, computerapparatuur en camera’s. Een mooi Nederlands woord voor refurbished is gerenoveerd en dat geeft aan dat de producten vernieuwd c.q. gereviseerd zijn. Het gaat dus om producten die eerder zijn gebruikt en via een vernieuwingsproces weer op de markt worden gebracht. Het gebruik van gerenoveerde producten spreekt steeds meer mensen aan daar hergebruik, de zogenoemde circulaire economie, een bijdrage levert aan de duurzaamheid van deze wereld. We willen echter geen risico lopen met deze producten. Het product moet uitstekend werken en de buitenkant moet er nagenoeg als nieuw uitzien en dat voor een prijs die interessant is.

Herkomst refurbished producten
Er zijn meerdere bedrijven die zich met dit soort producten bezighouden. De producten kunnen afkomstig zijn vanuit het bedrijfsleven, zoals producten die vrijkomen na een leaseperiode en anderzijds via inruilprogramma’s van leveranciers. Verder kunnen de en functionele controle
Bij de inkoop worden producten geclassificeerd en in een categorie geplaatst, bijvoorbeeld als nieuw, licht gebruikt, veel gebruikt en zwaar gebruikt. Producten mogen ook niet te oud zijn, omdat dan de ondersteuning van de software door de leverancier kan zijn vervallen.

Technische en functionele controle
Afhankelijk van de conditie wordt er een vernieuwingsproces op het product uitgevoerd en onderdelen vervangen. Na uitgebreide technische en functionele controle komt het product weer beschikbaar voor verkoop, waarbij ook weer met kwaliteitscategorieën wordt gewerkt. Zekerheid dat het een goed product is krijgt men door een lange garantie op correcte werking van het apparaat, afkomstig van een bedrijf dat nog vele jaren blijft bestaan.

Krenten uit de pap
Kijken we naar het assortiment van de bedrijven die zich met refurbished producten bezighouden, dan zien we dat de krenten uit de pap gehaald worden: voor refurbished telefoon en tablets wordt de keuze veelal beperkt tot Apple-producten. Dit komt omdat die producten in een hoger prijssegment vallen en een langere ondersteuning van het besturingssysteem bieden.

Keurmerk
Om meer vertrouwen te wekken bij de potentiële kopers, is een keurmerk voor refurbished producten door ondernemersorganisatie Techniek Nederland in het leven geroepen. Vooralsnog is dit keurmerk beperkt tot iPhones, omdat die producten het merendeel van de markt uitmaken. Uitbreiding met andere producten staat op de agenda. Een bedrijf dat dit keurmerk ontvangt, biedt 2 jaar garantie op de technische werking, inclusief batterij! Daarnaast wordt het bedrijf getoetst op kredietwaardigheid, waarmee de kans wordt vergroot dat je de garantie ook kunt claimen voor het geval dat nodig mocht zijn.

Rebuy
We waren recent op bezoek bij het bedrijf reBuy, gevestigd in Berlijn. Rebuy houdt zich in meerdere landen in Europa (en ook Nederland) bezig met de inkoop en, na het renovatieproces, de verkoop van refurbished producten. Rebuy is 10 jaar terug gestart en groot geworden met het laten wisselen van computerspelletjes en boeken tussen gebruikers. Later is het assortiment uitgebreid met elektronica. Opvallend bij Rebuy is dat het gehele verwerkingsproces ingericht is op effectiviteit en duurzaamheid. reBuy heeft jarenlange ervaring en biedt een inkoopkanaal voor particulieren en voor de verkoop het meest brede assortiment aan refurbished producten met een garantie van 3 jaar! Kijk op de website www.rebuy.nl voor meer info.

Nog meer bedrijven
Naast reBuy zijn er nog andere partijen op de markt die refurbished producten inkopen en verkopen, waaronder Leapp, Forza Refurbished en Renewd. De laatste drie voeren het Nederlandse keurmerk voor Refurbished iPhones. Daarnaast komt men ook refurbished producten tegen bij de bekende Internetbedrijven als Conrad, Coolblue, et cetera. Bij deze bedrijven is het geen primaire business, maar aanvullend op de verkoop van nieuwe producten. Hieronder bevinden zich ook nieuwe producten die retour zijn gekomen, omdat het niet aan de wensen van de koper voldeed.

Advies en circulaire economie
Laat je niet beïnvloeden door prijsvergelijkingen met de nieuwprijs en let op directe retourvoorwaarden voor het geval het product niet naar wens is. Vanzelfsprekend zijn de garantietermijn en -voorwaarden ook belangrijk.
Wil je meewerken aan de circulaire economie, dan kunnen refurbished producten interessant voor je zijn. Naast het milieu wordt jouw portemonnee er ook beter van.