In verband met strengere regels van de Amerikaanse overheid beperkt Google de toegang tot Android voor nieuwe smartphones van het Chinese Huawei. De huidige Android-toestellen van Huawei behouden nog wel toegang tot Google Play en de beveiliging van Google Play Protect.

Al langere tijd is de Amerikaanse regering kritisch tegenover Chinese fabrikanten zoals Huawei. Ze is namelijk van mening dat de Chinese overheid zou kunnen spioneren via de hardware, hoewel daar nog geen aantoonbaar bewijs voor is geleverd. Vanwege die mogelijke spionage tekende de Amerikaanse president Trump vorige week een decreet waardoor het Amerikaanse bedrijven verboden wordt telecomapparatuur te gebruiken die een nationaal veiligheidsrisico kunnen vormen. Huawei en zeventig aan Huawei gelieerde bedrijven staan nu op een lijst van bedrijven waarmee Amerikaanse bedrijven niet mogen handelen. Google volgt daarmee de strengere regels van de Amerikaanse overheid en verstrekt sinds gisterenavond geen nieuwe Android-licentie meer aan Huawei. Volgens het Amerikaanse persbureau Bloomberg doen ook chipmakers Intel, Qualcomm en Broadcom geen zaken meer met Huawei.

Gevolgen voor jou als bezitter van Android-toestel van Huawei
Wat zijn nu de gevolgen als je een Android-toestel van Huawei hebt? Google garandeert vooralsnog dat de huidige Huawei-toestellen met Android toegang blijven houden tot Google Play en de beveiliging van Google Play Protect. Ook de meeste updates van apps op je toestel gaan door, omdat dat iets is tussen de appbouwer en Huawei. Niettemin is het wel nog onduidelijk wat de precieze consequenties zullen zijn van het intrekken van de Android-licentie.
Nieuwe Huawei-toestellen krijgen dus geen Android-besturingssysteem meer en dan is het logisch dat Huawei zou kiezen voor een eigen besturingssysteem waar Huawei overigens al jaren aan werkt. Een opensource-variant van Android betekent wel dat je dus niet meer de beschikking hebt over de Play Store en apps die van Google zelf zijn, zoals Maps en Gmail.

Huawei's dochter Honor
Morgen presenteert Huawei's dochteronderneming Honor in Londen de nieuwe Honor 20 serie. PC-Active is daarbij en houdt je dus op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, niet alleen op het gebied van de nieuwe toestellen maar ook over de gevolgen voor Honor op dit gebied.

android 994910 340