Hey Google! Eindelijk kunnen Sonos-liefhebbers gebruikmaken van Google Assistent, nu in de Verenigde Staten en Nederland volgt in juli. Lees hier waarom het zolang duurde.

Vandaag voegt Sonos de slimme bedieningsmogelijkheden van de Google Assistent toe aan de mooie geluidservaring van Sonos. Dat heeft wel even geduurd en dat komt mede doordat Sonos de eerste producent is die meerdere spraakassistenten in één geluidssysteem integreert. Het laat hiermee zien hoe krachtig een open multi-partnerplatform is dat keuzemogelijkheid voor zijn klanten vooropstelt. Met de ingebouwde Google Assistant in de Sonos One en de Sonos Beam, of verbonden met een Google Home-product, kunnen gebruikers via een spraakopdracht heel eenvoudig muziek of een tv-programma starten, het weerbericht checken en smarthome-apparaten bedienen. De gratis software-update zal vanaf vandaag beschikbaar zijn in de Verenigde Staten. Vanaf juli zal de Google Assistent ook worden ondersteund in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Canada, Australië, Frankrijk en Nederland. In de maanden hierna zullen meer landen volgen.

Sonos en Google
“We vinden keuzevrijheid erg belangrijk. We willen luisteraars de mogelijkheid bieden om zelf te bepalen waar ze in welke ruimte naar willen luisteren en hoe ze dit willen bedienen. De toevoeging van stembediening, in dit geval met de Google Assistent, maakt dat nog makkelijker”, aldus Patrick Spence, CEO van Sonos. “In samenwerking met Google hebben we deze integratie vanaf de grond opgebouwd en het beste van de Google Assistent verwerkt in het ecosysteem van Sonos. Vandaag zijn we het eerste bedrijf met twee werkende spraakassistenten op hetzelfde systeem, een enorme mijlpaal binnen de branche. We stellen ons een toekomst voor waarin we meerdere spraakassistenten gelijktijdig kunnen bieden op dezelfde speaker en vinden het belangrijk om dit zo snel mogelijk te realiseren.”

Google Assistent en Alexa op één systeem
De Google Assistent is de tweede ingebouwde spraakassistent van Sonos. Gebruikers kunnen op Sonos een assistent kiezen voor elke individuele speaker, met meerdere spraakassistenten op één systeem. Zo kan bijvoorbeeld de Google Assistent op de Beam in de woonkamer en Alexa, in de toekomst, op de Sonos One in de keuken worden ingesteld. Vervolgens kan een nummer worden gestart met de Google Assistent en daarna Alexa worden gevraagd wat er wordt afgespeeld en andersom.

Google Assistent
Maar het gaat verder dan muziek en tv. Sonos ondersteunt de belangrijkste eigen functies van de Google Assistent, zoals Continued Conversation, Broadcast Mode en de mogelijkheid om een andere stem te kiezen voor de assistent. Met de rijkheid van Google’s ecosysteem en de integratie met smart home-apparaten, biedt de Google Assistent op Sonos ook meer dan een miljoen acties van partner producten. Via voortdurende updates zullen er extra functies en acties beschikbaar komen, waardoor de Google Assistent-beleving op Sonos nog aantrekkelijker wordt. Op het moment van introductie kan de Google Assistant gebruikers op de volgende manier helpen:

• Bedienen van het Sonos Systeem. Gebouwd op het open platform van producten en partners van Sonos kan een nummer worden gestart met AirPlay vanuit Apple Music, de Google Assistent worden gevraagd naar het volgende nummer te gaan en het volume zachter worden gezet in de Sonos-app. Daarnaast kunnen gebruikers via één ondersteund apparaat met stembediening opdracht geven om muziek of andere content af te spelen op andere Sonos-speakers in het systeem (bijvoorbeeld een Play:1).
• Muziek, nieuws en radioprogramma's. Met stembediening kan een groeiende lijst aan muziekservices worden gebruikt. Op dit moment zijn dat Spotify, YouTube Music, Google Play Music, Pandora, TIDAL, TuneIn, iHeartRadio en Deezer. Gebruik stembediening om naar het volgende nummer te gaan, het volume te veranderen of te pauzeren op alle muziekservices die beschikbaar zijn op Sonos.
• De tv eenvoudig bedienen met de Sonos Beam. Zet de tv aan met de Google Assistent via de HDMI ARC-verbinding en CEC van de Beam, schakel over van tv naar muziek en pas het volume aan. Voeg een Chromecast Ultra toe voor extra functies met stembediening voor de tv, zoals het aanvragen van specifieke programma's en films bij streamingservices.
• Antwoorden krijgen en taken en schema’s beheren. Luister naar een nieuwsoverzicht en vlucht- of verkeersinformatie, stel wekkers en timers in en vraag afspraken op en krijg antwoord op vragen over het weer, berekeningen, vertalingen, sport en meer. Of vraag de Google Assistent om een routebeschrijving en laat hem rechtstreeks naar een Android-telefoon sturen.
• Verbinding maken met smarthome-apparaten. Op dit moment zijn er wereldwijd meer dan 200 miljoen smarthome-apparaten die met de Google Assistent werken - en nu dus ook op Sonos. Zo kunnen gebruikers de Google Assistent op Sonos vragen om de temperatuur te veranderen of het licht aan te doen.

Sonos en de Google Assistent presenteren: The Brilliant Sound Experience
Om te laten zien hoe krachtig de combinatie van de Sonos-geluidservaring en de slimme bediening via de Google Assistent is, organiseren Sonos en Google een evenement rondom een serie bijzondere installaties die op de verschillende zintuigen zijn gericht. Met nieuwe muziek van The National, Holly Herndon en geselecteerde tracks van het iconische label Beggars Group (Rough Trade, 4AD, XL, Matador en Young Turks), zal de Google Assistent op Sonos bezoekers laten ervaren hoe geluid werkt, hoe het is opgebouwd en hoe muziek emoties oproept. Het evenement vindt plaats van 7 tot en met 9 juni in New York.

Google Assistent op Sonos Beam