Software om je tegen virussen en malware te beschermen, je wordt er niet vrolijk van, maar als je het niet gebruikt, kom je in de problemen. Hoewel... Is het niet veel belangrijker om zelf goed na te denken wat je op internet doet? En wat doet die software eigenlijk allemaal op je computer?

Martijn Vet

Front 2

Heb je ooit een virus gehad dat je computer enorm vertraagde? Of per ongeluk software geïnstalleerd die je allerlei vreemde programma's en obscure banners voorschotelde? Dan heb je nu waarschijnlijk wel maatregelen genomen om je computer te beschermen. Dat malware nog ernstigere vormen kan aannemen, is de laatste jaren gebleken. Wanneer je geen up-to-date antivirussoftware hebt geïnstalleerd, kan het zelfs gebeuren dat je bestanden 'gegijzeld' worden en je er niet meer bij komt zonder te betalen, of betaalt en er evengoed niet meer bij komt.

Toch zijn veel mensen tamelijk nonchalant als het op beveiligingssoftware aankomt. Want waarom zou het jou overkomen? Je klikt nooit zomaar op een link die je niet vertrouwt en opent al helemaal geen vage bijlagen in mailtjes. Misschien heb je ooit een gratis antivirusprogramma gedownload maar weet je eigenlijk niet of dat nog wel draait, laat staan of het up-to-date is. En je smartphone, die is toch al helemaal niet kwetsbaar voor virussen en andere kwaadaardige software?

Nonchalance is één ding, maar sommige mensen hebben nog een andere reden om geen beveiligingssoftware te gebruiken. Dit soort programma's heeft over het algemeen beheerdersrechten op je systeem. Dat is nodig om je systeem goed te kunnen scannen. Dat betekent dat ze in ieder geval in theorie privé-informatie van je kunnen verzamelen. En hoe weet je of ze dat ook doen? Lees jij altijd de gebruikersvoorwaarden voordat je ze accepteert?

De stelling

 
Zonder beveiligingssoftware krijg je gegarandeerd problemen

Henk van de Kamer

 

 Henk
van de Kamer

HCC-lid 

        

Robert den Drijver HiRes 5 3

 

Robert
den Drijver

Director 
Benelux en Nordics,
Norton

"Ik ben zeker geen tegenstander van internet security-software. Wel ben ik ervan overtuigd dat je zelf vooral andere dingen kunt doen om je te beschermen. Ja, er zijn ook virussen voor MacOS en Linux geweest, maar deze besturingssystemen worden veel minder gebruikt dan Windows, waardoor ze uiteindelijk veel minder schade aanrichten. Vanaf Windows 7 is binnen het besturingssysteem veel gedaan aan beveiliging, zodat virussen veel minder kans maken. Ik zie dan niet de noodzaak om nog een virusscanner van een derde partij te gebruiken. Waarom zou je nóg een partij de gelegenheid geven diep in je besturingssysteem mee

   

"Als je geen maatregelen neemt, kom je gegarandeerd in de problemen. Dat geldt ook al als je alleen een basis-virusscanner gebruikt. Het aantal malware-varianten loopt inmiddels in de tientallen miljoenen. Het is ook niet meer zo dat je alleen maar malware binnen kunt halen door iets te downloaden of per ongeluk op OK te klikken. Het gebeurt vaak op de achtergrond, zonder dat je het in de gaten hebt en het kan je al overkomen wanneer je een normale website bezoekt.

Daarbij praten we maar heel weinig over de beveiliging van smartphones en tablets. Je bankzaken, je e-mails 

"Waarom zou je nóg een partij
de gelegenheid geven
diep in je besturingssysteem
mee te kijken?"

 

"Het is niet meer zo
dat je alleen maar
malware binnenhaalt
door iets te downloaden"

 te kijken? Onder Windows 7 gebruik ik de standaard door Microsoft meegeleverde Security Essentials-virusscanner. Ik heb onder Windows nooit problemen met virussen gehad, hoewel ik er veel mee heb gewerkt. Ook onafhankelijke controles hebben nooit serieuze problemen aan het licht gebracht.
Als privégebruiker werk ik alleen nog maar met Linux. Dat geeft mij een veel groter gevoel van veiligheid. Wat ik veiliger vind dan een virusscanner, is zelf alles in de gaten houden en bij alles nadenken. Verder probeer ik zo veel mogelijk apparaten te voorzien van een niet standaard-OS. Ofwel LineageOS voor de smartphone, openWrt op de router en Debian (Linux) op de NAS en de computers."

 

en al het andere wat mensen via hun computer doen, doen ze ook via hun smartphone.
Er zijn natuurlijk wel verschillen tussen besturingssystemen, maar als ik in een koffietent zonder VPN-oplossing op een onbeveiligd netwerk ga, zijn mijn gegevens verrassend makkelijk uit de lucht te plukken, hoe goed mijn besturingssysteem ook beveiligd is.
Het is niet gek dat de hoeveelheid malware voor smartphones en tablets toeneemt en ik verwacht dat dat de komende jaren nog veel erger zal worden. Als je malware wilt maken, doe je dat bij voorkeur voor een grote groep gebruikers.

Natuurlijk zijn er ingebouwde antimalware-oplossingen in besturingssystemen en is er ook gratis antivirussoftware beschikbaar. Ik wil niets afdoen aan de kwaliteit van de bescherming die die programma's bieden, maar het is in de regel alleen een basisbeveiliging. Bij een betaalde security suite moeten aanvallers altijd door meerdere beveiligingslagen heen, waardoor je beter beschermd bent.

Natuurlijk ligt er nog altijd een belangrijke verantwoordelijkheid bij de gebruiker zelf. Ook al is je bescherming nog zo goed, het blijft belangrijk dat je goed oplet welke bestanden je opent en wat je met je gegevens doet."