Mijn Eetmeter is een online eetdagboek van het Voedingscentrum dat mensen helpt om gezonder te eten. In de app kun je nu ook producten scannen en kun je 90.000 producten méér selecteren.

Met de app Mijn Eetmeter krijg je inzicht in je eetpatroon en in de hoeveelheid energie en voedingsstoffen die je binnenkrijgt. Ook krijg je concrete tips hoe je gezonder kan kiezen. Dat kan allemaal ook helpen om af te vallen. Veel gebruikers hadden twee wensen: kunnen scannen en meer producten kunnen kiezen. Deze wensen gaan nu in vervulling.

Barcodescanner en 90.000 merkproducten toegevoegd
In de app Mijn Eetmeter kun je nu de barcodes van producten scannen. Zo voeg je makkelijker én sneller producten toe aan jouw dagboek. In Mijn Eetmeter zaten alleen producten met een gemiddelde voedingswaarde. Nu heeft het Voedingscentrum zo’n 90.000 (huis)merkartikelen toegevoegd met hun specifieke waarden. Dat maakt de keuze completer en preciezer. Door jouw specifieke producten te kiezen, maak je jouw eetdagboek persoonlijker.

Waarom Mijn Eetmeter?
1. Altijd actueel: Mijn Eetmeter haalt de productinformatie uit de Levensmiddelendatabank. De productinformatie in deze databank krijgen we direct van fabrikanten. Passen de fabrikanten het etiket aan, dan krijgen wij dus automatisch de meest actuele productgegevens.

2. Gratis en zonder commercieel belang: mijn Eetmeter is en blijft gratis. Het Voedingscentrum kan deze app gratis aanbieden, omdat zij 100% door de overheid gefinancierd wordt om mensen te helpen gezonder te eten. Omdat het Voedingscentrum geen commercieel belang heeft, is de informatie onafhankelijk en betrouwbaar. Persoonlijke informatie zal nooit worden gedeeld met derden.

3. Voedingswaarde zoals je het eet: scan of selecteer je bijvoorbeeld een pasta, dan wil je natuurlijk de voedingswaarden toevoegen van de gekookte pasta; zo eet je het immers. Staan op het etiket de waarden van de rauwe pasta, dan rekent Mijn Eetmeter dit voor je om. Of als je groente eet, dan kun je kiezen of je dit rauw of gewokt eet bijvoorbeeld.

4. Advies ook op vitamines en mineralen: op het etiket staat hoeveel energie, vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, vezels en zout er in het product zit. In Mijn Eetmeter krijg je voor deze voedingsstoffen direct een advies op maat. Maar je kunt in Mijn Eetmeter ook letten op vitamines en mineralen. Het Voedingscentrum koppelt namelijk alle producten aan algemene voedingswaarden. Zo krijg je inzicht in heel veel voedingstoffen.

5. Volgens de Schijf van Vijf: mensen die graag meer volgens de Schijf van Vijf willen eten, biedt het Voedingscentrum een Schijf van Vijf-advies aan. Daarin krijg je te zien hoeveel jij al eet volgens de Schijf van Vijf en krijg je tips hoe je gezonder kunt kiezen.

6. Link met de app ‘Kies Ik Gezond?’: gebruikers van de ‘Kies Ik Gezond?’-app kunnen producten vanuit die app favoriet maken in Mijn Eetmeter. In deze app zie je per product of het gezond is.

Prijs en beschikbaarheid
De app Mijn Eetmeter is gratis en beschikbaar voor Android en voor iOS. De app is overigens ruim een miljoen keer gedownload; Mijn Eetmeter is ook beschikbaar via de website Mijn Voedingscentrum.