Panasonic introduceert de Lumix G90, een robuuste hybride spiegelloze systeemcamera met 5-assige Dual I.S.2 en supersnelle AF 4K video- en fototechnologie.

De LUMIX G90 biedt een groot aantal functies die zijn afgestemd op het maken van zowel foto's als video's. Daarnaast is er tijdens het ontwerpen van deze camera veel aandacht besteed aan mobiliteit en gebruiksgemak.

Lumix G90
Met een Digital Live MOS-sensor van 20,3 megapixels, de nieuwste Venus Engine en 5-assige Dual I.S. 2 (Image Stabilizer) heeft de G90 de juiste middelen in huis om de actie vast te leggen in allerlei opnameomstandigheden. Door de vernieuwde buitenkant biedt de G90 maximaal comfort en kan hij gemakkelijk met één hand worden bediend. Daarnaast is hij stof-en spatwaterbestendig. Met de geïntegreerde OLED LVF (Live Viewfinder) en de vrij kantelbare3,0-inch grote OLED-monitor aan de achterkant kunnen vanuit elke hoek composities worden gekozen.Het maken van video's kan met de G90 in zowel 4K als Full HD bij verschillende framesnelheden. Extern vastleggen is ook mogelijk en de camera heeft een 3,5mm-jack voor een microfoon en een nieuwe aansluiting voor een hoofdtelefoon. Net als bij andere LUMIX-camera's, helpt 4K Photo om de meest vluchtige momenten vast te leggen. Daarbij biedt de G90 een aantal nieuwe functies zoals Sequence Composition en Auto Marking. Compatibiliteit met bluetooth en wifi vergemakkelijken het delen onderweg en opladen via usb is ook mogelijk.

Hoge beeldkwaliteit en supersnelle AF
Om zoveel mogelijk details te kunnen vastleggen, heeft de 20,3-megapixel Digital Live MOS-sensor van de G90 geen low-pass filter. In combinatie met de Venus Engine zorgt deze sensor ervoor dat beelden natuurlijk en getrouw worden weergegeven met een groot dynamisch bereik.
Voor de scherpste opnames is de LUMIX G90 uitgerust met de 5-assige Dual I.S. 2(image Stabilizer), een combinatie van BIS (Body Image Stabilizer) en OIS (Optical Image Stabilizer) die bewegingen compenseert tot het equivalent van een sluitertijd van 5 stops. De 5-assige Dual I.S.2 werkt voor zowel foto's als video's, inclusief 4K-video's, wat resulteert in optimaal vloeiende en onbewogen beelden. Een supersnelle AF van 0,07 seconden en de mogelijkheid ultrasnelle burstopnames te maken bij 9 fps (AF-S) of 6 fps (AF-C) helpt bij het haarscherp vastleggen van snel bewegende onderwerpen. Met behulp van de Depth From Defocus (DFD)-technologie volgt de G90 bewegende onderwerpen en kan de gebruiker de gevoeligheid aanpassen aan het AF-gedrag van het onderwerp. De Face/Eye Detection AF detecteert automatisch gezichten en stelt scherp op de ogen. Andere scherpstelmodi zijn Pinpoint AF, voor het nauwkeurig scherpstellen op specifieke gebieden, Low Light AF, dat is geoptimaliseerd voor het maken van opnames wanneer het licht afneemt, en Custom Multi AF, waarbij de gebruiker een selectie kan maken uit 49 focusdetectie-gebieden. Focus Peaking is handig bij handmatig scherpstellen.

Verbeterde ontwerp en ergonomie
• Meer fysieke knoppen voor snelle en intuïtieve bediening
• Nieuwe grip voor comfort en stabiliteit
• Spatwater-en stofbestendige body
Door het vernieuwde ontwerp is de LUMIX G90 gemakkelijk met één hand te bedienen. Bovenop de camera zitten naast elkaar drie nieuwe knoppen waarmee de belichting, ISO-waarde en witbalans kunnen worden aangepast. De knoppen aan de achterkant zijn rond het instelwiel geplaatst. Instellingen voor het maken en afspelen van opnames zijn hierdoor snel toegankelijk. Met knoppen op de voor-en achterkant kunnen instellingen direct worden aangepast en afgestemd op de voorkeur van de gebruiker. De compositie wordt bepaald via de grote OLED LVF met een resolutie van 2.360K pixels, een gezichtsveld van 100% en een vergrotingsfactor van 0,74x of via de vrij kantelbare, aanraakgevoelige OLED-monitor van 3-inch aan de achterkant met een resolutie van 1.040K pixels. De robuuste G90 heeft een body met een uit magnesiumlegering gegoten voorframe en een nieuwe grip voor meer comfort en stabiliteit. Alle naden en knoppen van de LUMIX G90 zijn geseald. De camera is daardoor spatwater-en stofbestendig en opgewassen tegen elke omstandigheid.

Videofunctionaliteit
De LUMIX G90 is een echte hybride camera met evenredige aandacht voor de uitgebreide videomogelijkheden.Naast full-hd-opnames (1920x1080) bij 60p/50p (50 Hz) en 60p (60 Hz) met full-time AF kan de camera 4K video-opnames (3840x2140) maken bij 30p/25p (50 Hz)/30p (60 Hz) of 24p. Met High Speed Video kunnen slowmotion video's worden vastgelegd in full-hd bij 120 fps (1/4x), 90 fps (1/3x) en 60 fps (1/2x).Realtime beelduitvoer naar een externe monitor in 4:2:2 / 8-bit is mogelijk via een optionele micro hdmi-kabel. Daarnaast beschikt de camera over V-Log L voor een breder dynamisch bereik van de kleurweergave in de nabewerking. Verder heeft hij een 3,5mm-microfoonjack, voor geluidsopnames van hoge kwaliteit, en een aansluiting voor een hoofdtelefoon. De G90 biedt de bekende 4K Photo-modi van LUMIX. Dit geeft gebruikers de mogelijkheid de meest vluchtige momenten bij 30 fps uit een 4K-video te halen. En dankzij de nieuwe functie Auto Marking die automatisch frames detecteert waarin het beeld verandert, gaat dit nu nog gemakkelijker. Verder beschikt de camera over Sequence Composition: deze functie combineert meerdere beelden tot één opname voor een apart 'stromotion'-effect.

Creatieve opties
Naast de modi Automatisch, Semi-automatisch en Manual, biedt de G90 een groot aantal andere opties waarmee de gebruiker zijn creativiteit de vrije loop kan laten:
• Post Focus, Focus Stacking en Bracketing-modi
• Veelzijdige Photo Styles, waaronder dynamische zwart-wit beelden
• Live View Composite Recording
Door de kracht van DFD AF-technologie te combineren met 4K Photo, geeft de G90 de gebruiker de mogelijk het scherpstelpunt te wijzigen nadat het beeld is vastgelegd (Post Focus-modus). Met de functie Focus Stacking kan de scherptediepte worden aangepast door meerdere beelden te combineren. Met de nieuwe functie Focus Bracketing kan de gebruiker tot 999 opnames maken met verschillende scherpstelpunten. Met Aperture Bracket kan er achteraf een keuze worden gemaakt uit opnames met verschillende scherptedieptes. De G90 biedt niet alleen de vele Photo Styles die we kennen van andere LUMIX-camera's. Er kunnen ook dynamische zwart-wit opnames mee worden gemaakt met benadrukte hooglichten en schaduwen waarin toch de details behouden blijven.
Naast standaard Monochrome en L.Monochrome is L.Monochrome D toegevoegd. Hiermee kunnen nog intensere donkere tonen worden verkregen. Alle zwart-witmodi kunnen worden gecombineerd met een korreleffect voor filmische resultaten.De nieuwe functie Live View Composite Recording is handig voor het maken van opnames van vuurwerk of sterren. Deze functie ontspant de sluiter met vooraf bepaalde intervallen en combineert heel heldere delen in één opname terwijl de achtergrond gelijk blijft.

Prestaties
De G90 is voorzien van een nieuwe energiebesparingsfunctie. Deze functie zet de camera automatisch in de slaapstand als er gedurende een vooraf ingestelde periode geen activiteit wordt waargenomen door de oogsensor. De camera wordt weer actief als de sluiterknop half wordt ingedrukt. De batterijduur wordt hiermee verlengd tot circa 900 beelden op een acculading. Voor nog meer vermogen is er een batterijgrip (DMW-BGG1) verkrijgbaar. Deze verlengt niet alleen de batterijduur, hij heeft ook een set extra knoppen wat het maken van verticale opnames vergemakkelijkt. Net als de G90 is de DMW-BGG1 robuust en spatwater-en stofbestendig. Omdat bluetooth 4.2 en wifi 2,4 GHz zijn ingebouwd, kunnen familie en vrienden overal direct van de laatste beelden worden voorzien. Bluetooth Low Energy maakt een constante verbinding mogelijk bij minimaal energieverbruik voor eenvoudig en snel delen, en optionele automatische GPS-tagging.

Prijs en beschikbaarheid
Zowel de G90HEG (€ 1.399,-) als de C-G90M (€ 1.199,-) zijn in zwart en vanaf eind mei verkrijgbaar.G90 MKIT top in artikel