De helft van de Nederlanders is bekend met de aanvullende functies op hun router. 59% is vertrouwd met de gasttoegangsfunctie en 49% met de kinderslotfunctie, zo blijkt uit een onderzoek van wifi-expert AVM.

Routers zijn tegenwoordig met heel veel functionaliteiten uitgerust, sommige vanzelfsprekend en sommige minder vanzelfsprekend. De helft van de Nederlanders is bekend met de aanvullende functies op hun router. Zo blijkt de meerderheid (59 procent) vertrouwd te zijn met de gasttoegangsfunctie en de helft (49 procent) met de kinderslotfunctie. Dit alles blijkt uit een onderzoek dat wifi-expert AVM heeft laten uitvoeren door Research Now onder ruim duizend Nederlanders tussen de 18 en 69 jaar.

Wifi bij de koffie
Met de gasttoegangsfunctie kunnen gebruikers hun gasten – naast een koekje bij de koffie – ook wifi-toegang bieden zónder dat daarbij de netwerkveiligheid in het gedrang komt. Met de een router, bijvoorbeeld een FRITZ!Box van AVM, maken gebruikers namelijk heel makkelijk een gastnetwerk aan, dat volledig van het thuisnetwerk is gescheiden. Apparaten in het gastnetwerk hebben dus geen toegang tot je router of andere apparaten in het thuisnetwerk. Handig voor als je thuis bezoek hebt, maar ook voor dokterspraktijken, horecagelegenheden of andere mkb-bedrijven. Ruim de helft van de ondervraagden (56 procent) maakt op dit moment daadwerkelijk gebruik van deze functie.

Hulp bij het maken van afspraken
Kinderslot is nog zo’n extra functie op veel routers. Hoewel de helft van de ondervraagde Nederlanders bekend is met deze functie (49 procent), maakt slechts 25 procent er ook daadwerkelijk gebruik van. Dat is zonde, want deze functie biedt veel voordelen – en is ook nog eens heel makkelijk in te stellen. Zo is het mogelijk om bepaalde sites te blokkeren of juist toe te staan, en kun je als ouders of opvoeders een time-out op wifi instellen, wanneer kinderen moeten leren voor een toets. Ook kan de functie helpen bij het naleven van afspraken omtrent wifigebruik door kinderen. Zo kunnen ouders zelfs bepaalde apparaten – zoals de Playstation of tablet – aan specifieke personen toewijzen en hier een surftijd voor instellen.

Eric van Uden, Country Manager Nederland bij AVM: “Wanneer kinderen voor het eerst alleen op internet surfen, maak je je als ouder vaak zorgen. En niet helemaal ten onrechte. Wat krijgen ze allemaal te zien? Besteden ze niet al hun tijd online als je van huis bent? Het kinderslot van de FRITZ!Box geeft ouders iets meer grip op de situatie en helpt ze bij het stellen van grenzen als het gaat om internetgebruik.”