Apple bracht gisteren twee nieuwe iPads uit: gisteren bespraken we de nieuwe iPad mini 5, vandaag gaan we in op de nieuwe iPad Air 3.

Apple verraste gisteren iedereen door de nieuwe iPads mini 5 en Air 3 al voor de keynote uit te brengen. Deze modellen zien er van de buitenkant precies hetzelfde eruit als hun voorgangers. De iPad Air 3 kun je zien als een soort opvolger van de 10,5inch iPad pro. Zo kun je bij deze iPad wel gebruikmaken van een smart keyboard dat via een aansluiting direct verbonden is met de iPad. De verschillen zijn alleen speakers aan de onderkant, geen flitser en geen 4k video-opnames. De iPad mini 5 heeft een kleiner 7,9inch scherm en mist een aansluiting voor een smart keyboard. Wel kun je de iPad mini met bijvoorbeeld een extern toetsenbord van Logitech combineren: zo koop je in de Apple Store voor € 69,95 het dunne Keys to Go toetsenbord van Logitech met een handige standaard die ook geschikt is voor je iPhone. Als je van plan bent om veel foto’s te bewerken met Affinity Photo, dan kun je het beste voor een wat groter scherm kiezen omdat die toepassing veel met kleine menu’s werkt.

iPad Air 3
De nieuwe iPad Air beschikt over dezelfde krachtige A12 Bionic-processor van de duurste iPhones, waardoor hij een 70% betere performance heeft. Qua opslaggeheugen is het prettig dat je kunt kiezen uit 64 GB en 256 GB. De slogan van deze tablet luidt: Power is niet alleen voor de pro’s. Daarmee doelt Apple op de krachtige prestaties die deze tablet heeft, maar tegen een in Apple's ogen mooie prijs. De ongeveer 500 gram wegende iPad Air 3 is zo'n 6 mm dun en heeft een batterijduur van circa 10 uur.

Scherm en camera's
Het prachtige Retina-scherm van 10,5inch met een resolutie van 2224 x 1668 pixels beschikt over True Tone-technologie, zodat de schermweergave onder alle lichtomstandigheden er natuurlijk uitziet. Net als de iPad mini 5 heeft ook deze tablet een gelamineerd display met antireflectieve laag, zodat je minder last hebt van de zon als deze op het scherm schijnt. Verder heb je 20% meer schermoppervlak.
De canmera's zijn flink verbeterd: zo maakt de camera aan de voorkant opnames van 7 MP en is daarmee veel beter dan de 1,2MP-camera van de iPad 2018. Op de achterkant zit een
8MP-camera en een verlichtingssensor; video's schiet je wel in 1080p (full hd), maar niet in 4K.

Apple Pencil en Smart Keyboard
De nieuwste iPad Air werkt dus met een Smart Keyboard en met de Apple Pencil, maar je kunt alleen tekenen en schrijven met de eerste versie van de Apple Pencil, of je neemt bijvoorbeeld de iets goedkopere Crayon van Logitech. Door het gelaagde scherm ligt je tekening bij deze nieuwe iPads niet onder maar op het glas en hoor je de pencil veel minder dan bij de goedkope iPad 2018. Het slimme toetsenbord is ook een cover voor je scherm; bovendien koppelt of laadt hij automatisch op zodra de hoes om de iPad zit.

Prijs en beschikbaarheid
De nieuwe iPad Air 2019 is vanaf 19 maart al te bestellen, volgende week ligt hij in de winkel en hij is verkrijgbaar in zilver, spacegrijs en goud. Voor de versie met 64GB opslaggeheugen betaal je € 569,-, voor de 256GB-versie betaal je € 739,-. Wil je een model met 4G, dan ben je duurder uit.

Met dank aan apple.hcc.nl