Huawei geeft met de Mate X tijdens MWC in Barcelona concurrentie het nakijken.

Tijdens Mobile World Congress in Barcelona worden veel nieuwe smartphones gepresenteerd. Zo kondigden onder andere Motorola, Sony, LG en Xaomi nieuwe toestellen aan en deed Samsung dat al op woensdag met de Galaxy S10 en de Galaxy Fold. Een ding is duidelijk: Huawei steelt de show met de Mate X.

Mate X
Huawei presenteert met de Mate X een prachtige opvouwbare 5G-smartphone/tablet, een 2-in-1 apparaat. Dankzij een mechanisch scharnier (Huawei noemt dit Falcon Wing) kun je de Mate X uitvouwen van een smartphone naar een tablet. Dat kan ook met de Samsung Fold en Royole verkoopt zo’n product al sinds eind vorig jaar, maar deze apparaten staan ver in de schaduw van de Mate X.

Wow-factor
Het display aan de voorkant is 6,6inch met 2480x1148 pixels, de display aan de achterkant is 6,38inch groot met 2480x892 pixels groot en opengeklapt heb je een scherm van liefst 8inch met 2480x2200 pixels. Dat ziet er ook geweldig uit toen we het toestel van dichtbij bekeken. Ook is de Mate X slechts 11 mm dik, en dat is veel dunner dan de concurrentie die apparaten hebben die al snel 17 mm zijn. Daarnaast beschikt dit apparaat met een geweldige wow-factor over een flinke accu van 4500 mAh en kun je hem ongekend snel opladen. Er is tevens een goede full protection case beschikbaar. Op MWC kondigen meer smartphonefabrikanten 5G-toestellen aan, Huawei heeft hierin wel een voorsprong met de 5G-modem: de 7nm 5G multimodus modemchipset Balong 5000 is de snelste 5G-modem die er is. We kunnen nog wel even doorgaan met de geweldige specificaties, maar die lees je bij de review later dit jaar. (lees verder onder de afbeelding)

Richard Yu buiten resize

Richard Yu, CEO van de consumententak Huawei, toont de Mate X buiten.

Prijs en beschikbaarheid
Ja, ik ben enthousiast over dit apparaat, maar er zijn minpunten… Zo is dit apparaat pas halverwege dit jaar beschikbaar, maar belangrijker: het is de vraag of en wanneer hij hier te koop zal zijn. Hier in Barcelona is al wel duidelijk dat Nederland nog niet meetelt op 5G-gebied. Logisch ook, de 5G-frequenties zijn nog niet eens geveild… Ten slotte de prijs: met € 2299,- is hij slechts voor een heel kleine groep mensen weggelegd.