Samsung heeft zijn nieuwe line-up van QLED-tv's bekendgemaakt. Zo is de nieuwe QLED 8K Q900R beschikbaar van 65 tot 98 inch en de QLED 4K Q90/85/80/70/60R beschikbaar in modellen van 43 tot 82 inch.

Samsung heeft tijdens de European Forum in Porto (Portugal) zijn volledige line-up 2019 QLED-tv's onthuld. De aankondiging komt voorafgaand aan de beschikbaarheid van de QLED-tv's in maart 2019. De nieuwe line-up bestaat uit 8K- en 4K-tv's, waaronder de 8K Q950R in schermformaten van 65 tot 98 inch en de 4K Q90R, Q85R, Q80R, Q70R en Q60R in schermformaten van 43 tot 82 inch. De volledige 2019 QLED line-up bestaat uit meer dan 20 modellen met meer ultragrote tv's dan ooit.

Groot, groter, ultragroot

Ultragrote schermen zijn onderdeel van Samsungs strategie om te voldoen aan de veranderende consumentenbehoeften. Uit wereldwijd onderzoek van IHS Markit blijkt dat er in 2018 2,1 miljoen TV’s van 75 inch en groter zijn verkocht. De verwachting is dat dit aantal met 43% groeit naar 3 miljoen TV’s dit jaar en 5,8 miljoen in 2022. “Het afgelopen jaar hebben we gezien dat mensen Samsungs QLED TV’s met vertrouwen omarmen,” zegt Tonnie van Schijndel, Senior Marketing Manager TV & Audio bij Samsung Benelux. “Dit jaar spelen onze QLED 8K en 4K tv's in op de groeiende vraag naar ultragrote tv'ss. We zijn trots vandaag TV’s te onthullen die innovatiever zijn en een meer meeslepende kijkervaring bieden dan ooit.”

QLED-tv's en technologie
Om de kijkervaring van QLED-tv's verder te verbeteren, zijn 2019 QLED-tv's voorzien van 'Ultra Viewing Angle'-technologie. Deze technologie houdt in dat het tv-paneel op een nieuwe manier is opgebouwd, waardoor de achtergrondverlichting gelijkmatig op het scherm door het paneel gaat. Met deze technologie bieden de 2019 QLED-tv's van Samsung scherpere beelden met diepere zwarttinten en een bredere kijkhoek. Naast Ultra Viewing Angle zijn 2019 QLED-tv's uitgerust met ‘Direct-Full Array’ voor geavanceerde contrastregeling. Zo is het mogelijk om dieper zwart weer te geven, zonder dat de kleur vervaagt. Na de 8K-modellen zijn Samsungs nieuwe QLED 4K-modellen nu ook uitgerust met een eigen ‘Quantum Processor’. Met AI-upscaling kunnen de nieuwe QLED 4K-tv's elke broninhoud in verschillende resoluties weergeven in een verbeterde helderheid, beeldkwaliteit en geluid dat voor elke scene geoptimaliseerd is. Daarnaast maken alle 2019 QLED-tv's gebruik van HDR10+ om beelden te verwerken. De HDR10+-standaard maakt heldere scenes lichter en donkere scenes donkerder door het contrast voor elke scene te optimaliseren. Daarmee geniet je van een nog gedetailleerdere kijkervaring, aldus Samsung. De QLED 8K-tv'ss ondersteunen HDMI 2.1 (8K 60p) en bovendien kun je genieten van streaming content in een hoge beeldkwaliteit via AI-gebaseerde 8K-upscaling.

Slimme mogelijkheden
Voor meer entertainmentopties ondersteunen Samsungs Smart-tv's de app ‘iTunes Movies & TV Shows’ en Apple AirPlay 2. Met de nieuwe iTunes Movies & TV Shows app heb je toegang tot je eigen iTunes-bibliotheek en kun je in de iTunes Store films huren of kopen. Met Apple AirPlay 2 stream je beelden en muziek moeiteloos van je iPhone of iPad naar Samsung Smart tv's. Verder werken de 2019 Smart-tv’s met Samsung Bixby en Google Assistent. Zo zet je de tv met je stem aan of uit of regel je bijvoorbeeld het volume. Samsung Bixby is in het Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Chinees en Koreaans beschikbaar.

Ambient Mode biedt meer kunst en achtergronden
Via Ambient Mode kunnen Samsungs QLED-tv's nuttige informatie zoals de tijd, het weer, nieuwsberichten, maar ook foto’s en kunstwerken weergeven. Met het bredere aanbod aan thema’s pas je de tv moeiteloos aan de sfeer aan die je in huis wilt creëren. Zo is zelfs een grotere tv, als hij uit staat, een fraaie aanvulling op elk interieur. Ook is het mogelijk om de tv in de Ambient mode muziek af te laten spelen als je geen tv kijkt. Een automatische lichtsensor op de tv controleert de optimale helderheid voor de omgeving en minimaliseert zo het energieverbruik.

The Frame en The Serif nu ook met QLED-technologie
Ook Samsungs lifestyle-tv's The Frame en The Serif omarmen QLED-technologie. Met ‘Art Mode’ tover je schilderijen, afbeeldingen en digitale kunstwerken moeiteloos op het scherm en verander je je woonkamer in een galerie. Daarnaast past The Frame de helderheid en kleuren van de content automatisch aan op de omgeving. The Frame 2019 beschikt over een QLED-scherm dat superieure beeldkwaliteit biedt. Je kunt, als de tv uitstaat, kiezen uit meer dan 1.000 kunstwerken of je eigen foto’s moeiteloos tevoorschijn toveren op de lifestyle-tv. De 2019 The Serif is ontworpen door Ronan en Erwan Bouroullec en legt de nadruk op esthetiek. The Serif is beschikbaar in 43, 49 en 55 inch en vervangt de eerste generatie modellen van 24 tot 40 inch. In april worden zowel The Frame en The Serif tegelijkertijd in Europa, Korea en de VS gelanceerd.