Ook in 2019 zullen de technische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen. We hebben een top-5 opgesteld van de tech trends waarvan wij verwachten het meest over te gaan horen.

Trend 1: de komst van 5G in Nederland
Het 4G-netwerk is aan vervanging toe en opvolger 5G wordt sneller, betrouwbaarder, stabieler en kan een hoger datavolume per gebied aan. De ontwikkeling van de huidige smartphones gaat niet meer zo snel als pakweg drie jaar geleden, waardoor de telefoons steeds goedkoper worden. Neem als voorbeeld de nieuwe Huawei P20 Lite bij Telfort, een uitstekende telefoon in een prijsklasse rond de tweehonderd euro. Met de ontwikkeling van het nieuwe 5G-netwerk is het mogelijk dat de ontwikkeling van de telefoons nieuwe impuslen krijgt. Er wordt al lange tijd gepraat over de opkomst van 5G, maar vooralsnog is het onbekend wanneer we 5G in Nederland kunnen gebruiken. Wel wordt verwacht dat fabrikanten, waaronder HTC, LG, Huawei en Nokia, dit jaar met de eerste 5G-telefoons komen. Er gaan zelfs geruchten over opvouwbare exemplaren.

Trend 2: de ontwikkeling van chatbots
Steeds meer mensen hebben Google Home in huis en sinds enige tijd ondersteunt de spraakassistent ook de Nederlandse taal. Ook op het gebied van chatbots zullen er vorderingen plaatsvinden, waardoor bepaalde banen mogelijk verdwijnen. Je fastfood bestellen, een lening aanvragen of personeel aannemen, de mogelijkheden zijn oneindig. Verwacht wordt dat 40% van de grote bedrijven chatbots ondersteunen in 2019.

Trend 3: augmented reality wordt de nieuwe virtual reality
Er komen steeds meer toepassingen voor virtual reality, maar de technologie is nog niet volledig van de grond gekomen. Het is nu een gave technologie, maar daar blijft het wel een beetje bij. Het iets minder aantrekkelijke broertje augmented reality, waarbij een digitale laag over de werkelijkheid wordt gelegd, zal zich in 2019 daarentegen vermoedelijk verder gaan ontwikkelen.
Komt de ontwikkeling van virtual reality volgend jaar dan helemaal tot stilstand? Dat verwachten wij zeker niet. Er wordt hard gewerkt om de huidige VR-brillen bijvoorbeeld van interessante updates te voorzien, waaronder een eyetracker. De bril zal dan niet alleen je hoofdbewegingen registreren, maar ook de bewegingen van je ogen. Daarmee wordt virtual reality nog realistischer en mogelijk breder inzetbaar, bijvoorbeeld in het onderwijs of in de zorg. Een spannende tech trend in 2019 dus.

Trend 4: volgende fase van draadloos opladen
Je kunt je smartphone inmiddels draadloos opladen, maar een breed gedragen fenomeen is dit nog niet. Vermoedelijk zullen meer gebruikers hun telefoons draadloos kunnen opladen, maar zal ook de technologie erachter flink verbeteren. Wat te denken van het draadloos opladen van je elektrische auto? Er zijn bovendien bedrijven die al experimenteren met radiogolven, waarmee je binnen een straal van enkele meters allerlei apparaten kunt opladen. Alles valt op te laden, zolang het apparaat een radiozender heeft.

Trend 5: cyber security
2018 is een zeer interessant jaar geweest vanwege de Algemene Verordening Gegevensbescherming, maar we zijn er nog niet. Er worden oneindig veel phishing mails gestuurd. Virussen worden steeds hardnekkiger, waardoor er nog betere beveiligingssystemen nodig zijn. Een interessante trend voor 2019 op het gebied van cyber security is dan ook Endpoint Detection and Response (EDR). Zonder moeilijke terminologie te gebruiken, komt EDR erop neer dat het ongewenste activiteiten die doorgaans niet worden opgemerkt door je virusscanner, detecteert. Niet per definitie om een aanval te voorkomen, zoals je virusscanners doen, maar om zo snel mogelijk op een digitale inbraak te reageren. Er kan gerichter worden gezocht naar verdachte processen of nieuwe malware.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Telfort.