Na 33 jaar stopt de Duitse ict-beurs CeBIT, aldus organisator Deutsche Messe. Het einde van een tijdperk...

Jarenlang was de CeBIT in Hannover de ict-beurs van Europa en kwamen ook veel Nederlanders hier naartoe. De afgelopen jaren daalde het aantal bezoekers en standhouders, mede door de concurrentie van de succesvolle Berlijnse IFA. Hierdoor werd de CeBIT steeds meer een beurs voor b2b, oftewel een zakelijke beurs. De CeBIT probeerde dit jaar het tij te keren door de beurs te verplaatsen van maart naar juni, met beter weer dat zich ook beter leent voor een avondprogrammama. De gekozen week viel wel weer samen met een andere belangrijke beurs, niet heel handig dus... Bovendien gaven steeds meer bedrijven die van oudsher aanwezig waren op de CeBIT, de voorkeur aan events die speciaal voor hun bedoeld zijn. Die laatste trend kwam volgens de directie van Deutsche Messe mede door technologische ontwikkelingen in de digitale economie.
De Deutsche Messe was al flink bezig met de CeBIT 2019, maar is daarmee gestopt nadat er blijkbaar pas 6000 m2 geboekt was voor komend jaar. Een jaar geleden was er in dezelfde periode al drie keer zoveel geboekt. Wel wordt een deel van het aanbod geintegreerd in de Hannover Messe dat zich richt op industriële toepassingen.

Einde van een tijdperk
Voor menig liefhebber op het gebied van computers en consumentenelektronica was een bezoek aan de CeBIT vaste prik. Vanuit Nederland vertrokken veel bussen voor een eendaags bezoek aan deze grootse beurs en ook HCC organiseerde deze bustochten. Fabrikanten als Deutsche Telekom, Samsung en LG hadden flinke stands en een bedrijf als Canon had zelfs het hele jaar een vaste stand/plek. Als consument keek je vaak je ogen uit bij de vele mooie nieuwe producten. Ook een bezoek aan de roemruchte Munchner Bierhalle was een happening op zich. Das war einmal...