Vanaf september is iOS 12 beschikbaar voor je iPhone of iPad. Wij bespreken enkele topfuncties.

Bert van Dijk

Bij de bekendmaking van Apples nieuwe softwareversies ging de meeste aandacht uit naar iOS 12 dat vanaf september voor iedereen beschikbaar komt met eentoestel waar iOS 11 op kan draaien, er valt deze keer geen ouder model af. Zelfs je 5 jaar oude iPhone 5s en iPad Air krijgen dus nog deze upgrade.

Een vaak gehoorde klacht na installatie van een nieuwe iOS-versie is dat je toestel er langzamer van wordt. Maar Apple heeft beloofd dat iOS 12 je iPhone en iPad sneller en stabieler zal maken. Apps starten volgens de fabrikant tot veertig procent sneller en het toetsenbord zou tot vijftig procent sneller moeten reageren. In dit artikel maak je alvast kennis met enkele topfuncties in iOS 12.

1 ios 12 sneller voor oude iphones en ipads 2

Afb. 1: Volgens Apple worden met iOS 12 ook oudere iPhones en iPads sneller

Eén spraakopdracht, veel verschillende taken
Met de nieuwe Siri Snelkoppelingen kun je straks veel slimme taken met je stem laten uitvoeren op je iPhone, iPad, Apple Watch, Carplay of Apples slimme HomePod speaker. De Workflow-app is uitgebreid tot de Siri Shortcut-app, waarmee je eigen korte zinnen koppelt aan taken die ook in de achtergrond kunnen plaatsvinden.
Naast snelle toegang tot een enkele functie in een app (de zogenaamde ‘NSUseractivity’). kunnen ontwikkelaars met iOS 12 hun apps met ‘SiriKit Intents’ uitbreiden met flexibele templates om automatisch en achter elkaar meerdere acties in verschillende apps uit te voeren (zie afb. 2). Omdat je zo met voor jou logische opdrachten meer kunt doen in minder tijd, gaan waarschijnlijk veel apps hiervoor aangepast worden.

2 ios 12 siri intents                 Afb 2: Met Intents wordt Siri een persoonlijke assistent met oneindig veel mogelijkheden

Met die snelkoppelingen wordt Siri een beter antwoord van Apple op Amazons Alexa en de Google Assistent. Zeker voor Apple Watch-bezitters zullen deze nieuwe mogelijkheden om met je stem zelfgekozen korte duidelijke opdrachten te geven, handig zijn. Bij het instellen van snelkoppelingen is een werkende internetverbinding nuttig, zodat de opdracht bruikbaar is op meerdere Apple-apparaten. De snelkoppelingen die je zelf hebt ingesproken kun je ook inzien via Instellingen>Mijn Snelkoppelingen. Ook krijg je in het startscherm en op je Apple Watch suggesties om terugkerende taken te automatiseren. Met een snelkoppeling in Siri kun je bijvoorbeeld met één korte opdracht de verwarming thuis wat hoger zetten op het moment dat je naar huis gaat, een bericht sturen naar je partner, je favoriete muziek opzetten of de navigatie naar je huis opstarten. En als Spotify zijn app aanpast aan de nieuwe INPlaymedia Intent, kun je straks met Siri ook een afspeellijst in Spotify starten en een nummer in je favorieten opslaan.

Bescherming tegen telefoonverslaving
3a IOS 12 schermtijd iPad HCCappleMet een wekelijkse automatische melding, de nieuwe schermtijd-widget of gewoon via Instellingen > Schermtijd kun je tot zeven dagen terug zien welke (soorten) apps er gebruikt zijn. Via Applimieten beperk je de tijd per app (zie afb. 3). Bij overschrijding van de ingestelde tijd kun je jezelf 15 minuten extra tijd geven of de limiet voor 1 dag uitschakelen.
Als je Delen met gezin gebruikt, kun je op jouw iPhone of iPad ook het appgebruik van je kinderen bekijken en beperken. Zo kun je het gebruik van spelletjes beperken en apps die nodig zijn voor het huiswerk toestaan. Dit hoef je niet apart per iPhone of iPad op te geven omdat het gebruik per Apple ID in iCloud wordt bijgehouden.


Afb 3: Via Instellingen> Schermtijd zie je je appgebruik en kun je dit limiteren

3b ios 12 schermtijd weekly report 2Met de nieuwe downtime-functie geven meldingen geen geluid en licht het scherm niet meer op, zodat je minder wordt afgeleid. Meldingen van apps waarvoor je een uitzondering maakt en telefoongesprekken komen wel gewoon binnen.
Notificaties worden voortaan standaard per app gebundeld zodat je vergrendelscherm niet meer helemaal volstaat als je bijv. veel Whatsapp berichten ontvangt. Verder kun je gemakkelijk alle meldingen per app verwijderen of na een veeg naar links de notificaties voor die app uitschakelen.

4 ios 12 niet storenNiet storen
Door het maantje in het snelmenu langer vast te houden (of hard in te drukken als je een recente iPhone hebt) kun je snel kiezen om het komende uur of de hele avond niet gestoord te worden. Als er een afspraak in je agenda staat, kun je via het popup-scherm ook je iPhone snel tot het eind van die vergadering in de niet-storenstand zetten. Ook erg handig is de mogelijkheid om dit te doen totdat je een bepaalde locatie verlaat (zie afb. 4). Als je dit bijvoorbeeld doet in de bioscoop dan hoef je er na afloop niet meer aan te denken om je telefoon weer in de normale stand te zetten.


Afb. 4:
In het snelmenu kies je via het maantje snel hoe lang je iPhone je niet mag storen

Home knop verdwijnt, veegbewegingen iPhone X ook naar iPad

Omdat de iPhone X geen homeknop meer had, kwam Apple met speciale nieuwe veegbewegingen. In iOS 12 gaan die veegbewegingen ook werken voor iPads.
Net als op de iPhone X start je in iOS 12 op alle iPads het snelmenu via een veeg omlaag vanuit de rechterbovenhoek. iOS 12 ondersteunt ook het toevoegen van een extra gebruiker bij Face ID.
Als inloggen een keer niet lukt kun je je gezicht snel opnieuw scannen: met een veeg omhoog start je in iOS 12 direct een nieuwe gezichtsscan.

5 ios 12 facetime videovergaderingVideovergaderingen tot 32 personen
Ook nieuw is de mogelijkheid in Facetime groepsgesprekken te voeren met maximaal 32 personen. De persoon die aan het woord is, komt automatisch bij iedereen in beeld samen met enkele kleinere afbeeldingen van andere deelnemers.

Door op een afbeelding te klikken, krijg je die persoon schermvullend in beeld. Grappig is dat je daarbij op toestellen met FaceID in plaats van je gezicht ook een standaard Animoji-figuurtje of een zelf samen te stellen Memoji-poppetje kunt laten zien. Die figuurtjes bewegen dan precies mee met je gezicht. Het knipogen is verbeterd en je kunt nu ook je tong uitsteken.
Vanuit een groep in Apples berichten-app kun je heel snel een Facetime videovergadering voor die groep opstarten. Je kunt alleen Facetimen met mensen die een iPhone, iPad of Mac hebben. Is dat niet het geval dan kun je voor een groepsgesprek uitwijken naar Skype.


Afb. 5: Videovergaderen met Facetime kan straks ook met poppetjes die op jou lijken

 

6 ios 12 lego arkit 2 2
Augmented reality

Apple blijft veel aandacht besteden aan augmented reality. Tijdens de presentatie van iOS12 werd een 3D bouwwerk van Lego herkend, als bonus aangevuld met bewegende virtuele objecten en kon je het gebouw zelfs van binnen bekijken (zie afb. 6).

 

Afb. 6: Lego toonde de extra speelmogelijkheden met Augmented Reality in iOS 12

 

Ook kun je straks met ARKit 2 gezellig samen leuke spelletjes doen met virtuele voorwerpen die je kunt bewaren om later verder te gaan. Via een derde toestel kunnen ook anderen meekijken naar het spel. De grote aandacht die Apple hieraan geeft, is een aanwijzing dat Apple wellicht al plannen heeft voor een speciale 3D-bril.

Privacybescherming
De Safari-browser beschermt je straks ook tegen websites waar je bezoek wordt doorgegeven aan advertentiediensten, Google of Facebook. Daardoor zullen zij je minder vaak achtervolgen met advertenties die verband houden met die website. Safari vraagt je dan of je wilt dat deze bedrijven jou volgen. Ook wordt het voor die diensten extra lastig gemaakt om je te herkennen als je zo’n website in de privémodus bezoekt.

De Foto’s-app van Apple krijgt steeds meer mogelijkheden die we al eerder zagen in Google Foto’s, zoals het toepassen van effecten en suggesties om bepaalde foto’s te delen met personen die op die foto’s voorkomen. Als de ontvanger ook beschikt over iOS 12, dan wordt op diens apparaat ook gescand op foto’s die met jou gedeeld kunnen worden (zie afb. 7). Bij Apple Foto’s vindt dit zoeken lokaal plaats en dat is gunstig voor de privacy.

7 ios 12 share back

Afb. 7: Apple Foto’s zoekt lokaal naar foto’s die je met iemand kunt delen

Dit jaar gaat Apple ook het misbruik van adresboekgegevens door apps aanpakken. De App Store-regels verbieden nu al dat dergelijke gegevens verkocht worden aan derden. Ook mogen apps alleen nog maar een bericht sturen naar iemand uit een adresboek op initiatief van de gebruiker. Omdat Apple apps die in overtreding zijn, kan verwijderen uit de App Store zullen verstandige ontwikkelaars snel met deze praktijken stoppen.

           Tien handige nieuwe functies in iOS 12
   
  • In de accubeheerfunctie van iOS 12 kun je precies de momenten zien waarop je accu zwaar belast wordt, zodat je een beter beeld krijgt welke apps hiervoor verantwoordelijk zijn.
  • Sms-codes die je ontvangt, kunnen automatisch voor je ingevuld worden. 
  • Na herkenning van je gezicht of vingerafdruk kunnen wachtwoorden in websites en alle apps automatisch ingevuld worden (zie afb. 8) door Apples eigen iCloud-sleutelhanger en andere passwordmanagers als 1Password en Lastpass.
   
 

8 ios 12 wachtwoord inloggen via touch ID

Afb 8: Wachtwoorden kunnen via Touch ID of Face ID automatisch ingevuld worden.

 
 
  • De iCloud-sleutelhanger geeft je een waarschuwing als je een wachtwoord ook al bij een andere website of app gebruikt.
  • Ontwikkelaars kunnen apps aanbieden met een gratis proefperiode. Na afloop van die periode kun je via een in-appaankoop de extra functies behouden. Zo betaal je alleen voor iets als het je echt bevalt.
  • Als je op het schermtoetsenbord de spatiebalk vasthoudt, verandert het toetsenbord in een soort trackpad waarmee je de cursor veel gemakkelijker in de tekst kunt verplaatsen.
  • In de markeerfunctie van de Notitie- en de Foto’s-app kun je kiezen uit veel meer kleuren en bij elk pentype kun je elke kleur ook doorschijnend maken.
  • In de muziekapp kun je met behulp van een korte songtekst nummers opzoeken.
  • Via Instellingen > Bedieningspaneel kunnen mensen met gehoorproblemen via Pas regelaars aan een Horen-knop toevoegen aan het snelmenu. Zo kunnen zij hun gesprekspartner via de microfoons van de iPhone veel beter te horen op hun draadloze Airpod-oortjes.
  • Als in iOS 12 een AppleTV in het wifinetwerk wordt gedetecteerd, wordt de Apple TV afstandsbediening automatisch aan het snelmenu toegevoegd.
 
     

 

  Over de auteur

  Bert van Dijk is vrijwilliger bij HCC!apple.
  Via apple.hcc.nl kun je meer Apple tips ontvangen.
  Ook zie je in welke plaatsen er Apple bijeenkomsten gehouden worden.