In dit artikel vind je veelgestelde vragen over de software van de Raspberry Pi en de antwoorden hierop.

Rob Coenraads

RaspberryPi3 2

WELK BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKT DE RASPBERRY PI?

Je vindt meerdere officiële distributies op raspberrypi.org. Nieuwe gebruikers vinden het NOOBS-installatieprogramma waarschijnlijk het meest eenvoudig om mee te werken, omdat het je helpt bij het downloaden en installeren van een specifieke distributie. We raden Raspbian aan, dat specifiek voor de Raspberry Pi is ontwikkeld en continu wordt geoptimaliseerd. Maar je kunt de root-partitie op de sd-kaart vrij eenvoudig vervangen door een andere Linux-distributie voor ARM. We raden je aan om verschillende distributies uit te proberen om te kijken welke je het meest bevalt.

HEEFT DE RASPBERRY PI EEN OFFICIËLE PROGRAMMEERTAAL?

De Raspberry Pi Foundation raadt Python aan voor wie een programmeertaal wil leren. Voor jongere kinderen raden zij Scratch aan. Maar elke taal kan, zolang die compileert voor ARMv6 (Pi 1, Zero, A+ en nieuwere modellen), ARMv7 (Pi 2 en Pi 3) of ARMv8 (Pi 3 en de nieuwere Pi 2, wanneer je een 64-bit kernel draait). Naast Python en Scratch zijn ook C, C++, Java en Ruby standaard geïnstalleerd in Raspbian.

raspberry pi 1 2DRAAIT DE RASPBERRY PI WINE, WINDOWS OF X86-SOFTWARE?

Met de meeste versies van de Raspberry Pi is het niet mogelijk die software te draaien. Sommigen zijn erin geslaagd om voor specifieke toepassingen Windows 3.1 op de Pi te draaien in een x86-processoremulator, maar zelfs Windows 98 op deze manier draaien heeft uren nodig om op te starten en nog meer uren om je cursor bij te werken. We raden dit niet aan!

Er bestaat wel een speciale versie van Windows 10 voor de Raspberry Pi 2 en 3. Dit is een volledig nieuwe versie van het besturingssysteem, exclusief ontwikkeld voor ingebedde apparaten, met de naam Windows 10 IoT (Internet of Things) Core. Het heeft overigens niet de gebruikersinterface van de normale Windows-versie voor de desktop.

DRAAIT DE RASPBERRY PI DE WINDOWS 8 ARM-VERSIE?

Nee, de meeste modellen van de Raspberry Pi voldoen niet aan de minimumvereisten voor geheugen en processor om de ARM-versie van Windows 8 te ondersteunen. De Pi heeft ook niet de geschikte gyroscopische sensoren en daarnaast zijn er nog veel andere beperkende factoren die ervoor zorgen dat de Windows 8 ARM-versie niet op je Pi draait.Terug naar Raspberry Pi FAQ: Veelgestelde vragen