In dit artikel vind je veelgestelde vragen over de oude hardware van de Raspberry Pi en de antwoorden hierop.

Rob Coenraads

Raspberry Pi Google Home 1
BACKWARDS COMPATIBEL

 1. In het algemeen
  Python is standaard en de gpio-pinnen (hoeveel je er ook hebt) werken hetzelfde. Dus programmeren voor de originele Raspberry Pi is hetzelfde als programmeren voor een Pi 3 of Pi Zero W. Zelfs Minecraft Pi en Scratch 1.4 werken prima op de oudere modellen.
 1. Scratch 2.0
  Scratch 2.0 vereist helaas een nieuwere Raspberry Pi, omdat het zwaarder is dan Scratch 1.4. Maar je kunt natuurlijk wel altijd Scratch 2.0 op een webbrowser op je computer gebruiken.
 1. HAT’s
  HAT’s zijn zelfs backwards compatibel met de Pi B+ en A+, maar niet met een Raspberry Pi met 26 gpio-pinnen zoals de originele Model B en Model A. Toch zien we nog altijd uitbreidingsbordjes voor de Raspberry Pi die 26 pinnen gebruiken.

OUDE PI’S KOPEN

 1. Kan ik oudere modellen kopen?
  Ja! Je kunt spiksplinternieuwe Model A+-, Model B+- en Pi 2-bordjes aanschaffen. Onlangs was er nog een voorraad Pi Zero v1.3-bordjes te koop op Adafruit (www.adafruit.com). Deze oudere modellen zijn doorgaans allemaal laag geprijsd, hoewel het wel afhangt van waar je winkelt.

 2. Waarom zou ik een ouder model willen?
  Misschien heb je een kleinere Raspberry Pi nodig, zoals Model A+, of wil je dat je project minder vermogen verbruikt dan een Raspberry Pi 3. Of misschien overtuigen de kortingen in bulk voor de goedkopere Pi-bordjes je. Ook al raden we je de Raspberry Pi 3 aan, er zijn genoeg omstandigheden waarin een ouder model geschikter voor je is.

 3. Tweedehands Raspberry Pi’s kopen
  Zoals bij alles wat je tweedehands koopt, moet je de risico’s begrijpen. Gelukkig beschermt bijvoorbeeld eBay kopers tegenwoordig goed. Dus als je een Raspberry Pi koopt die niet overeenkomt met de beschrijving, zou je je geld moeten terugkrijgen. Raspberry Pi’s zijn nogal robuust, dus je zult niet zo snel een defect exemplaar tegenkomen.

RaspberryPi3detail 250WAT KAN IK MET MIJN OUDE RASPBERRY PI DOEN?

 1. Gebruik hem elders
  De originele Raspberry Pi is, hoewel het model lang niet zo krachtig is als een Pi 3, nog altijd niet traag in vele computertaken. Als je ‘m niet gebruikt om te experimenteren, kun je er altijd een bestandsserver van maken of er eenvoudige elektronische schakelingen mee testen in Python.
 1. Geef hem aan een jonge maker
  Ken je een kind dat interesse heeft in computers, maar de Raspberry Pi nog niet kent? Zo’n cadeau zou wel eens het begin kunnen zijn van veel plezier en wellicht een lange carrière in de ict-sector. Het kan hem of haar ook een voorsprong geven voor de informaticalessen op school.
 1. Recycle
  Zijn eerdergenoemde oplossingen niet van toepassing voor jou? Neem dan je verantwoordelijkheid en verkoop je oude Pi, of breng hem naar een bedrijf dat elektronica recyclet, zodat de onderdelen nog in andere elektronica gebruikt kunnen worden en niet op de stortplaats terecht te komen.

 

Terug naar Raspberry Pi FAQ: Veelgestelde vragen