In dit artikel vind je veelgestelde vragen over de hardware van de Raspberry Pi en de antwoorden hierop.

Rob Coenraads

WELKE HARDWARE-INTERFACES HEEFT DE RASPBERRY PI?

Afhankelijk van het model heeft de Raspberry Pi 40 of 26 gpio-pinnen. In alle modellen bevatten die een UART, een I²C-bus, een SPI-bus met twee chip selects, I²S-audio, 3V3, 5 V en GND. Het maximale aantal gpio’s kan theoretisch onbeperkt worden uitgebreid door gebruik te maken van de I²C- of SPI-bus. Er is ook een CSI-2-poort voor de

Raspberry Pi Camera-Module en een DSI-poort voor het lcd-aanraakscherm van de Raspberry Pi.

raspberry pi 1WAAROM IS ER GEEN REALTIME KLOK (RTC)?

Een RTC is duur als je de batterijen, de oppervlakte en componenten meerekent en dat zou de Pi boven de richtprijs gebracht hebben. Als de Pi niet met een netwerk is verbonden, zal de klok tijdens het opstarten handmatig bijgewerkt moeten worden. Maar je kunt natuurlijk zelf een RTC op de gpio-pinnen aansluiten als je eens een interessant elektronicaproject wilt uitvoeren.

KAN IK EXTRA GEHEUGEN TOEVOEGEN?

Je kunt geen extra geheugen toevoegen. Het RAM op Model A, A+, B, B+ en Zero is een package-on-package (POP) op de system-on-chip (SoC), dus je kunt het niet verwijderen of inwisselen. Het RAM op de Pi 2 en 3 Model B zit in een afzonderlijke chip op de onderkant van het printplaatje, maar de SoC ondersteunt maximaal 1GB RAM.

raspberry pi 2 2
WAAROM BEVAT DE RASPBERRY PI NIET DEZE HARDWARE OF DIE POORT?

Voor de Raspberry Pi Foundation is het belangrijkste doel om de goedkoopst mogelijke computer te bouwen die basisfunctionaliteit aanbiedt. Om de prijs laag te houden, heeft de stichting enkele moeilijke beslissingen moeten nemen over welke hardware en interfaces wel en niet op te nemen.

BINNEN WELK TEMPERATUURBEREIK WERKT DE RASPBERRY PI?

De Raspberry Pi is gebouwd uit commerciële chips die voor verschillende temperatuurbereiken geschikt zijn: de LAN9514 (LAN9512 op de oudere modellen met twee usb-poorten) is volgens de fabrikant geschikt voor temperaturen van 0 tot 70°C, terwijl de Soc werkt bij temperaturen van -40 tot 85°C. Het kan zijn dat de Pi ook bij hogere of lagere temperaturen werkt, maar daarvoor worden geen garanties gegeven.

 

Terug naar Raspberry Pi FAQ: Veelgestelde vragen