Van 26 t/m 29 september vond in Keulen de Photokina plaats, de grootste fotobeurs te wereld. Lees hier het verslag over nieuwe camera’s, lenzen, afdrukken en presenteren.

Fred Baltus

Tot nu was de Photokina elke twee jaar, maar nu is deze beurs voortaan elk jaar. De eerstvolgende Photokina is gepland van 8 tot en met 11 mei 2019. Veel camerafabrikanten vinden dit overigens wel snel en weten nog niet of ze volgend jaar aanwezig zullen zijn. De beurs toont allerlei nieuwtjes die betrekking hebben op:

  • Camera’s, lenzen en filters
  • Licht, statieven en toebehoren
  • Afwerking, afdrukken en presenteren
  • Software, opslag en delen
  • Innovaties, start-up en visies

De meeste aandacht, van de fotohobbyist, gaat meestal uit naar camera’s en lenzen, alhoewel afdrukken en presenteren ook belangrijk is.

Camera’s

Op de beurs waren alle cameramerken aanwezig. De trend bij de fotocamera’s gaat duidelijk richting systeemcamera’s. Een systeemcamera is eigenlijk een spiegelreflex zonder spiegel, maar wel met alle voordelen van een spiegelreflex. Doordat de spiegel, die omhoog moet klappen, weg is, kunnen de body’s weer kleiner en lichter worden.

Nikon

Z7 2Net voor de Photokina heeft Nikon twee nieuwe systeemcamera’s gepresenteerd, namelijk de Z6 en de Z7. Deze camera’s hebben een evengrote sensor die vergelijkbaar is met het vroegere opnameformaat van een kleinbeeldfilm, daarom worden ze ook fullframe camera’s genoemd. Deze nieuwe camara’s hebben ook een nieuwe en grote lensvatting gekregen, namelijk de Z-vatting. Met de FTZ-adapter kun je de oude lenzen ook op deze camera gebruiken. 90 van de oude lenzen zijn met behoud van alle functionaliteit te gebruiken.

Specificaties Z7: Z-mount, 45,7 megapixel, 493 scherpstelpunten, Expeed 6 beeldverwerking, 9 beelden per seconde, stille modus, 4K UHD. Opname: RAW, TIFF, JPEG, RAW+JPEG, sluitertijd 1/8000 tot 30 sec. Gewicht (body): 585 gram, afmetingen: 134x100,5x67,5 mm (bxhxd).

Adviesprijs body: € 3849,-; adviesprijs kit (Z7, 24-70mm lens, FTZ adapter): € 4449,-.

De Z6 heeft wat mindere specificaties en is al vanaf € 2449,- te koop of voor € 3049,- als kit.

Canon

EOS R 2Ook Canon is gekomen met een nieuwe fullframe systeemcamera, de EOS R.  Deze camera heeft ook een nieuwe lensvatting gekregen, namelijk de RF. Met behulp van de EF-EOS R mount-adapter zijn de lenzen met een EF- en EF-S-mount volledig te gebruiken.

Specificaties: 30,3 megapixel, 8 beelden per seconde,  4K. Opname: JPEG, RAW, RAW+JPEG, sluitertijd: 1/8000 tot 30 seconden. Gewicht (body): 580 gram, afmetingen: 135,8x98,3x84,4mm (bxhxd)

Adviesprijs Canon EOS R-body + Adapter EF-EOS-R : € 2539,-

Leica, Sigma & Panasonic

Op de Photokina is een samenwerking aangekondigd tussen Leica, Sigma en Panasonic. Sigma en Panasonic gaan de L-mount van Leica gebruiken voor hun nieuwe fullframe systeemcamera’s. Hiermee stapt Panasonic af van de MFT-vatting. Een Panasonic-medewerker gaf wel aan dat hij niet verwacht dat Panasonic stopt met MFT, omdat de nieuwe fullframe systeemcamera’s voor een andere markt, lees professionals, zijn.

L Mount    LumixS1

Panasonic komt begin 2019 met een nieuwe camera die gebruikt maakt van de nieuwe L-vatting, de Lumix S1.

Overige

Ook van Panasonic, Sigma, Pentax, FujiFilm, Tamron, Tokina en andere merken waren er nieuwe camera’s en/of lenzen.

Afwerking, afdrukken & presenteren

Wat al die jaren op Photokina is gebleven, zijn toch de leveranciers van fotoalbums, fotolijstjes en afdrukapparatuur. De afdrukapparatuur bestaat nu niet meer uit grote afdrukmachines die fotorolletjes ontwikkelen en afdrukken, maar uit kleine units je zelf foto’s kunt afdrukken. Grote spelers zijn hier Cewe, FujiFilm en Kodak. Ook zijn leveranciers die vroeger fotopapier leverden, nu terug met papier voor de fotoprinter, waaronder onder ander Ilford, Fujijfilm en Hahnemühle. Verder stond White Wall met een grote stand op de beurs.

Fujiwall
FujiFilm had als motto op de beurs Shoot.Print.Share waarmee onder andere hun fotoproducten, zoals systeemcamera’s, instax en hun hele afdrukscala aan de man of vrouw werd gebracht.

 

 

 

 

 

 

 

Hexxas 2

Cewe heeft als nieuwtje Hexxas, een nieuw speels afdrukmedium. Foto’s worden hier afgedrukt op 6 hoekige ‘tegeltjes’ die je vervolgens op de muur in een speelse vorm kunt rangschikken. De ‘tegeltjes’ zijn er in twee formaten.

 

 

EPson FF 680W

 

Epson stond met onder andere de fotoprinters SC –P800 en SC-P700 op de beurs, waarmee je prachtige afdrukken kunt maken op respectievelijk A2- en A3-formaat. Op de stand van Epson was ook de high-speed fotoscanner FF-680W te zien, waarin je een gedeelte van de foto’s uit een schoenendoos kunt leggen en die dan (eventueel) aan twee kanten tegelijk wordt gescand.

 

 Noot: APS-C-FullFrame

Tot op heden hebben de meeste digitale consumentencamera’s een sensor van het formaat APS-C. De grote van de APS-C sensor is bij de meeste merken verschillend.