De eerste smartphone-reiniger op ozon wordt deze week getest door 14 zorginstellingen. Het innovatieve apparaat maakt de smartphone volledig bacterievrij.

Een 14-tal Nederlandse zorginstellingen test vanaf deze week een innovatief apparaat dat een van de grootste bacteriebroeinesten volledig bacterievrij maakt: de smartphone. PEAK-IT is een van de grootste it-detacheerders van Nederland en stelt de smartphone-reiniger ter beschikking aan al zijn zorgklanten. Het is het eerste apparaat in zijn soort dat werkt op basis van uv-licht en ozon. “We faciliteren de servicedesk voor een groot aantal zorgbedrijven”, vertelt operationeel directeur van PEAK-IT Richard Stassen. “Ziekenhuizen, verzorgingshuizen en andere zorginstellingen. Op alle servicedesk-afdelingen van deze organisaties staat vanaf deze week een smartphone-reiniger.”

Geheel bacterievrij
Op een gemiddelde smartphone wemelt het van de bacteriën als streptokokken, stafylokokken en de E. colibacterie. Patiënten, bezoekers en zorgmedewerkers hebben dit broeinest van bacteriën elk uur wel even in de hand, ook in het bijzijn van patiënten. Uit onderzoek van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland bleek deze zomer dat een derde van de zorgmedewerkers zijn smartphone zelden tot nooit reinigt en dat hier in de zorg ook geen richtlijnen voor zijn.
“Deze smartphone-reiniger heeft een vernuftig systeem”, zegt Stassen enthousiast. “Toen we ermee in aanraking kwamen, besloten we er als eerste in Nederland een aantal van aan te schaffen om door onze zorgklanten te laten testen.” Er zit verder geen commercieel doel achter, benadruk Stassen. “We gaan ze niet verkopen. Het is puur als gebaar richting de zorginstellingen waarmee we samenwerken.”

Uv-licht en ozon
De smartphone-reiniger misstaat qua uiterlijk niet in een sciencefictionfilm, maar de werking is even eenvoudig als efficiënt. Deksel eraf, telefoon erin, acht minuten wachten en de telefoon is voor volledig bacterievrij. Het blauwe licht dat het apparaat zo futuristisch maakt is uv-licht. Kenmerkend voor uv is dat het een golflengte heeft die binnendringt tot de celwanden van bacteriën en virussen. Daar beschadigt het hun DNA en sterven de ziektekiemen. Uniek aan de reiniger is dat daarnaast gebruik wordt gemaakt van ozon. Ozon werkt desinfecterend en wordt veelvuldig ingezet om water en lucht te zuiveren.