In de Play Store staan allerlei nep-Android-apps die bijvoorbeeld malware installeren, met kwalijke gevolgen. Lees hier hoe je deze nep-apps kunt herkennen.

Dorien Vervoort

 

nep app
Elke dag komen er honderden nieuwe Android-apps in de Play Store bij en de meeste hiervan zijn handige en interessante apps. Er zitten echter ook veel nep-apps bij en het lukt Google vooralsnog niet om deze te weren uit zijn Play Store. Sommige makers van zulke valse apps willen eenvoudigweg geld verdienen aan de advertenties in hun nep-app, anderen proberen om kwaadaardige code op je toestel te installeren. Overigens is het raadzaam dat je sowieso alleen apps van de Play Store downloadt, om te voorkomen dat je malware op je smartphone installeert. Jammer genoeg glippen frauduleuze apps regelmatig door de mazen van het net, waardoor deze tip niet waterdicht is.
Afb. 1
Cybercriminelen worden namelijk steeds beter in wat ze doen en zo zijn die nep-apps soms moeilijk van de echte apps te onderscheiden. Hier zijn daarom enkele richtlijnen hoe je nep-applicaties kunt herkennen, waarbij we kijken naar de downloadpagina.

 

 

 

 

 

 

 

Cybercriminelen proberen de naam van een legitieme app zo nauw mogelijk te benaderen

 

 




VREEMDE NAMEN
Cybercriminelen proberen je in de val te lokken door hun apps soortgelijke namen te geven als populaire applicaties. Een voorbeeld hiervan is de app Update WhatsApp Messenger, die meer dan een miljoen keer werd gedownload alvorens hij uit de Play Store werd verwijderd. Doordat WhatsApp in de naam voorkwam en de makers gebruikmaakten van het officiële logo van deze populaire software, downloadden erg veel mensen de verkeerde app. Let daarom goed op de naam van een app voordat je deze downloadt. Een kleine variatie in de naam kan erop wijzen dat je te maken hebt met nepsoftware.

Afb. 2

Dat het hier niet Facebook Messenger betreft, zie je aan de naam van de ontwikkelaar


ONTWIKKELAAR
Een andere manier waarop je frauduleuze apps kunt detecteren, is door te kijken naar de ontwikkelaar. Stel dat je een Facebook-app vindt met een naam die correct oogt, maar de ontwikkelaar heet anders dan Facebook. In dat geval heb je te maken met een neppe app. Ook deze tip is echter niet waterdicht. Bij het voorbeeld van Update WhatsApp Messenger gebruikten de makers de correcte ontwikkelaarsnaam, maar met een spatie erachter. Hierdoor zag je nauwelijks een verschil.

Afb. 3REVIEWS
Voordat je een app downloadt, moet je eigenlijk altijd de beoordelingen bekijken. Deze beoordelingen zijn immers een goede indicatie voor de betrouwbaarheid van de app. Kijk hierbij verder dan de score, aangezien valse scores het totaal kunnen opkrikken.

Lees daarom wat de mensen die een lage score geven, te zeggen hebben. Sommigen zeggen letterlijk dat het om een neppe app gaat, terwijl anderen hun beklag doen dat de app niet werkt zoals ze verwachtten. In beide gevallen laat je de app beter links liggen.

 

 

 

 

 

Andere mensen in de Play Store kunnen je helpen om nep-apps te herkennen

 

 

 

 

 

 

AANTAL DOWNLOADS
Ten slotte is het aantal downloads een goede indicatie voor de betrouwbaarheid van een app. Wanneer je een populaire app downloadt, zou dat aantal erg hoog moeten liggen. Facebook Messenger heeft bijvoorbeeld tussen de 1 en 5 miljard downloads. Kom je terecht bij zo’n enorm populaire app die slechts enkele tienduizenden of wellicht een miljoen downloads heeft, dan weet je dat je te maken hebt met valse software. Bij minder populaire apps ligt dat aantal uiteraard lager. Je moet dus zelf een inschatting doen over de populariteit van een app.

Afb. 4

Legitieme apps die populair zijn, worden miljarden keren gedownload