Iedereen heeft weleens problemen met zijn printer. Lees hier de meest voorkomende oorzaken, de oplossingen hiervoor en handige tips.

Het is iedereen ooit overkomen en komt altijd ongelegen: net als jij iets belangrijks wilt printen, doet de printer het niet. Bijvoorbeeld net als je bezig bent met het inleveren van een verslag, stopt de printer ermee... of wanneer je de foto’s wilt uitprinten van dat leuke weekendje. Hieronder vind je bekende problemen en de oorzaken hiervan. Tevens vind je ook de oplossingen voor vier bekende printermerken, te weten Canon, HP, Brother en Epson. Deze 4 bekende printermerken hebben zo hun eigen oplossingen, klik op de merknaam van jou printer en je krijgt de pdf met de oplossing. Ten slotte lees je in dit artikel ook handige tips.

De meest voorkomende printerproblemen
• verkeerde kleuren
• ingedroogd (langere tijd niet gebruikt)
• strepen op papier
• problemen na vervangen cartridges
• er mist een kleur

Oorzaken
Vaak zijn deze problemen te wijten aan de volgende oorzaken:
• lange tijd niks geprint met de printer
• het papier is van mindere kwaliteit
• afdrukinstellingen voor de kwaliteit staan niet goed ingesteld
• verstoppingen in de inktleiding
• cartridge is zo goed als leeg
• de printer is ouder dan 2 jaar, hierna geeft hij meer problemen
• doorgebrande printkop doordat er te lang is doorgeprint met lege cartridges
• wisseling van originele naar huismerk-cartridges of andersom

Voorkom uitdroging van de cartridges
Het mooiste is natuurlijk om uitdroging te voorkomen, hier vind je een aantal tips.

Tip 1: print eenmaal per week de testpagina of een kleinere afbeelding uit. Hierdoor worden de leidingen van alle cartridges – zowel zwart als kleur - gebruikt en wordt er voorkomen dat de inkt in deze leidingen gaat uitdrogen.

Tip 2: voer een reinigingsbeurt uit op je printer. Wanneer er sprake is van een grotere verstopping, is dit de beste optie. Deze functie zorgt er namelijk voor dat de printkoppen volledig gereinigd worden. Wel kost deze optie meer inkt, dus het wordt aangeraden om eenmaal per week een testpagina uit te printen, dit is namelijk veel voordeliger. (Zie hieronder de pdf-bestanden met uitleg per printermerk).

Tip 3: wanneer je een inktpatroon hebt nagevuld, is het het beste om deze binnen een week te gebruiken. Doe je dit niet, dan is de kans aannemelijk groter dat deze gaat uitdrogen. Er kunnen zich inktresten in de printkop bevinden en het is zonde als deze uitdrogen.

Tip 4: wil je de printer uitschakelen? Zorg dan altijd dat je de aan-uitknop gebruikt. Haal dus nooit zomaar de stekker uit het stopcontact of zet nooit zomaar de schakelaar van de stekkerdoos uit. Als je de printer uitzet via de aan-uitknop, wees er dan zeker van dat de inktcartridges terug op hun basispositie zijn voordat de printer zichzelf volledig uitschakelt. Wanneer je de stroomcyclus abrupt verbreekt, gebeurt dit dus niet en drogen de cartridges veel sneller uit.

Tip 5: als je van jezelf weet dat je je printer niet vaak gebruikt, zorg er dan voor dat je een printer neemt waarbij de printkop zich in de cartridge bevindt in plaats van in de printer zelf. Wanneer een printkop die zich in de printer bevindt verstopt raakt, moet deze worden gereinigd en in de ergste gevallen kan het voorkomen dat deze vervangen moet worden. Wanneer de printkop in de cartridge zit, dan hoeft hooguit de inktcartridge zelf vervangen te worden.

Hoewel het vandaag (27-09-2018) de laatste warme en mooie zonnige dag is, hebben we nog wel een aantal tips die vooral in de zomer van toepassing zijn.
• Zorg dat de printer nooit in de zon staat, de warme straling van de zon laat de cartridges veel sneller uitdrogen.
• Bewaar volle cartridges op een koele donkere plek. Hitte kan bij sommige cartridges veroorzaken dat de lucht in de cartridge uitzet, hierdoor kan de inkt uit de cartridge worden geperst.
• Wanneer de printer een langere tijd niet is gebruikt is, kun je het beste even het reinigingsprogramma uitvoeren. (Zie hieronder de pdf-bestanden met uitleg per printermerk).

Bron: Alleeninkt

Pdf-bestanden: