Gisterenavond vond een groots Apple-evenement plaats waarbij onder andere de nieuwe iPhones en Apple Watch Series 4 werden aangekondigd.

iPhone XS en iPhone XS Max

Er werden vooraf heel veel aankondigingen van Apple verwacht, maar uiteindelijk viel het toch een beetje tegen. Het event stond vooral in het teken van de iPhone XS en iPhone XS Max. De directe opvolger van de iPhone X heeft opnieuw een 5,8 inch-scherm dat bijna de volledige voorkant vult. Het oled-display gaat van rand tot rand en heeft alleen bovenin een inkeping (of 'notch’) voor de Face ID-sensor.

De iPhone XS brengt geen weinig spannende nieuwe features met zich mee, maar verbetert de basis die met de X is gelegd. Nieuw is de A12 Bionic-chip, die de prestaties van de XS naar een nieuw niveau tilt. De iPhone XS is niet alleen krachtiger dan zijn voorganger, maar ook energiezuiniger. Daarnaast introduceert de nieuwe iPhone dualsim, een snellere Face ID-sensor en Smart HDR om mooiere foto's te maken.

iPhone XS kleurenApple komt ook met de iPhone XS Max, de iPhone met het grootste scherm tot nu toe: 6,5 inch. Het toestel is wel een stukje duurder dan zijn kleinere broer: de adviesprijs voor het 64GB-model bedraagt 1259 euro. De reguliere iPhone XS kost 1159 euro.

De iPhone XS en XS Max zijn vanaf morgen (14 september) te bestellen en liggen op 21 september in de winkels.

iPhone XR

Zoals verwacht presenteerde Apple ook een goedkoper toestel: de iPhone XR. De smartphone heeft een adviesprijs van 859 euro en een 6,1 inch-scherm. Om de prijs te drukken, heeft Apple wel een aantal concessies gedaan. Zo heeft de XR een lcd-display (dat wel tot de randen doorloopt) in plaats van oled, een lagere resolutie, een enkele (en geen dubbele) camera en geen 3D Touch. De interne hardware en Face ID-sensor is wel gelijk aan die van de XS en XS Max.

iphonexr1Tof is dat de iPhone XR net zo groot is als de iPhone 8 Plus, maar meer scherm in hetzelfde formaat weet te proppen. Bovendien gaat de accu zo'n anderhalf uur langer mee en kun je de iPhone XR straks in zes kleurtjes bestellen: zwart, wit, rood, geel, roze en blauw. Pre-orderen kan vanaf 19 oktober, op 26 oktober ligt de telefoon in de winkels.

Apple Watch Series 4

Ook nieuw: de Apple Watch Series 4. De nieuwste generatie van het slimme horloge heeft een groter scherm dat doorloopt in de randen. Door het display kan er meer informatie worden getoond. Verder herkent de Watch Series 4 wanneer je valt, zodat je daarna snel het alarmnummer kunt bellen. Ook de hartslagmeter is verbeterd, waarbij de elektrische hartsensor vooral in het oog springt. Hiermee kan de smartwatch een ECG (elektrocardiogram) maken.

apple watch series4 officieel2 580x375De Apple Watch Series 4 komt in twee formaten (40 en 44 millimeter), kost 429 euro en is vanaf 21 september verkrijgbaar.

iOS 12 op 17 september

uitgelicht ios 12 release 580x375Tot slot onthulde Apple de releasedatum van iOS 12, de nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem. Vanaf maandag 17 september is de update te downloaden voor alle iPhones vanaf de 5S en nieuwer. De gepresenteerde XS, XS Max en XR draaien uit de doos al op iOS 12. Vooral voor oudere apparaten is de update belangrijk, want het zorgt ervoor dat ze soepeler draaien. Ook introduceert iOS 12 verbeteringen voor notificaties, waardoor ze worden gegroepeerd en hierdoor overzichtelijker zijn.