Al jaren staan pc’s samen met grote beeldschermen centraal in het kantoor. Laptops maken het leven van de personal computer al jaren zwaar, maar delen smartphones nu de doodsklap uit? De nieuwste generatie smartphones koppel je namelijk eenvoudig aan je beeldscherm en ze nemen daarmee alle functies van een pc over.

Koop je een nieuw Huawei-vlaggenschip of Samsung Galaxy Note 9, dan heb je eigenlijk geen computer meer nodig. Deze telefoons koppel je eenvoudig met HDMI-kabel aan je beeldscherm en met een draadloos toetsenbord is de mobiele telefoon net zo veelzijdig als je vaste computer. Het grote voordeel ligt in mobiliteit en bij de eerstvolgende vervangingsronde van computerapparatuur, is het een serieuze vraag of de pc überhaupt nog vervangen moet worden.

Smartphone vervangt de pc

Sinds de lancering van de Huawei Mate 10 Pro en Samsung Galaxy S8 is het mogelijk om je computer volledig door een smartphone te vervangen. In eerste instantie had je daarvoor bij Samsung de Samsung DEX nodig. Sinds de Samsung Galaxy Note 9 volgt het Koreaanse merk Huawei met een HDMI-kabel. Via een HDMI-kabel kun je de vlaggenschepen van beide merken koppelen aan je beeldscherm. Je smartphone kun je vervolgens gebruiken als touchpad, je hebt alleen nog een draadloos toetsenbord nodig.

Voordelen van smartphone ten opzichte van pc

Er zijn verschillende redenen om de toekomstige investering in je nieuwe pc te vervangen voor een investering in een smartphone. Mobiliteit is het voornaamste voordeel van een smartphone. Dankzij de mogelijkheden die Huawei en Samsung bieden, kun je over de hele wereld werken. Het toestel is altijd bij je en gelijktijdig ook al je informatie. Het gaat nooit meer gebeuren dat je zonder die ene presentatie op bedrijfsbezoek bent. Ook je agendabeheer is vele malen betrouwbaarder, omdat je niet meer hoeft te synchroniseren met de pc. Overstappen op de mobiele telefoon heeft ook als voordeel dat je geld bespaart. Je hoeft geen pc meer te kopen en kunt zelfs kiezen voor een smartphone met abonnement. Daarmee worden de kosten netjes gespreid over 24 maanden. Een ander voordeel is dat deze nieuwe telefoons waterdicht zijn, je kunt daarom gerust een kop koffie morsen zonder schade.

Nadelen smartphone in verhouding tot pc

Er kleven natuurlijk ook nadelen aan het vervangen van de pc voor een smartphone. Het opslaggeheugen van een telefoon is minder groot, al heeft Samsung daar met de Note 9 een stokje voor gestoken. Dit toestel is beschikbaar met 512 GB aan opslagruimte die te verdubbelen is met een micro-sd-kaart. De telefoon is wel gevoeliger voor diefstal dan de pc op kantoor. Je kunt per ongeluk je volledige werkplek vergeten in de trein of op vakantie. Daarnaast kun je nooit meer de deur sluiten van je kantoor, aangezien de smartphone in je broekzak zit.

Het zal nog wel eventjes duren voordat de pc op grote schaal vervangen wordt door de smartphone. Met de nieuwste generatie premium telefoons lijkt de pc wel overbodig te worden.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met telefoonabonnement.nl