Hoe zou je er uitzien wanneer je een kunstwerk zou zijn? Dankzij de Google ‘Art Selfie’ kan dat vanaf vandaag, ook in Nederland.

Voor het toegankelijk maken van de grootste kunstwerken in de geschiedenis introduceerde Google het Google Arts & Culture platform. In de VS kon je met de Google Arts & Culture-app al langer je eigen #artselfie maken, maar dat kan dus vanaf vandaag ook in Nederland.  Als je de app gebruikt om een selfie te nemen, word je meteen gekoppeld aan je evenbeeld in één van de tienduizenden kunstwerken die Google samen met de meer dan 650 partners uit de kunstwereld digitaal beschikbaar maakt. Wellicht lijk je op de ‘Mona Lisa’ of het ‘Meisje met de parel’. 

Voor iedereen: technologie en kunst
Art Selfie werkt door middel van technologie gebaseerd op visuele machine learning. Wanneer je een selfie neemt, wordt deze vergeleken met gezichten in kunstwerken die ter beschikking worden gesteld door partnermusea. Na de analyse krijg je procentueel te zien hoeveel de vergelijking opgaat met iedere uitkomst. Op deze manier wordt jouw selfie een toegangspoort naar een kunstwerk of kunstenaar die je misschien nog niet kende. Bovendien leer je meteen alles over het het werk waarin jij de hoofdrol speelt en je kunt het resultaat delen via sociale kanalen!
Rachid Finge, Communications Manager bij Google Nederland: “Met de #artselfie heeft iedereen een leuke en persoonlijke manier om kennis te maken met kunstgeschiedenis. Kunst geeft je een inkijk in het leven en de cultuur van een maatschappij op een bepaald moment in de tijd. Miljoenen mensen hebben al ervaren hoe bijzonder het is om je evenbeeld in kunst te vinden. We zijn heel blij dat dat nu ook in Nederland kan.”

Bijna 80 miljoen selfies
De teller staat vandaag al op ruim 78 miljoen gemaakte Art Selfies. Dankzij de samenwerking met meer dan 650 kunstinstellingen worden regelmatig nieuwe kunstwerken beschikbaar die gebruikers kunnen ontdekken. Je kunt je Art Selfie vanaf vandaag maken in de Google Arts & Culture-app, die beschikbaar is voor zowel Android als iOS.