Opera’s nieuwste browser met codenaam ‘Reborn’, wil zich van andere browsers onderscheiden met een sociale insteek. Voor ons hoog tijd te bekijken wat je ervan kunt verwachten.

Dennis Gandasoebrata

De browser brengt vooral verbeteringen op het gebied van de gebruikersinterface. De browser is gebaseerd op het Opera’s Neon-project, waarin de makers als doel hadden een moderne en vereenvoudigde browseromgeving te ontwikkelen.

Sociale integratie

Wat direct bij het opstarten van de browser opvalt, is dat het tabblad aan de linkerzijde ruimte biedt aan verschillende communicatiekanalen. Zo kun je een gesprek via Facebook Messenger starten, maar ook een conversatie via Whatsapp of Telegram beginnen. De eerste keer dat je de kanalen opent, word je gevraagd je account eraan te koppelen. Vervolgens kun je tijdens het browsen communiceren zonder hiervoor een aparte tab te openen. Fijn is dat je de individuele kanalen kunt dempen, zodat je niet altijd kan worden gestoord. In de praktijk werkt de integratie prettig, maar lever je iets in op het gebied van schermruimte en overzicht. De gebruikersomgeving wordt er iets rommeliger door.

sociale integratie

Je hoeft met Opera Reborn niet meer in aparte tabs te communiceren via sociale kanalen

Opfrisbeurt

De rest van de gebruikersomgeving is ook opgefrist. De pictogrammen zijn onder handen genomen en in sommige gevallen geanimeerd. Naast het standaard lichte profiel, kun je de browser in een donkere modus schakelen. Je doet dit via het instellingenvenster, dat als aparte tab wordt geladen. Hier stel je ook de andere variabelen in, zoals het algemene thema en achtergronden. Ook vanuit beveiligingsoogpunt zijn een aantal stappen genomen. Zo geeft de browser een waarschuwing als je een webformulier met gevoelige gegevens invult en de pagina niet is versleuteld.

Het onderdeel Speed Dial geeft je toegang tot een startpagina waarop je belangrijke weblocaties kunt onderbrengen. De naam is geen toeval: het scherm heeft veel weg van het introductiescherm van je mobiele telefoon.

gebruikersinterface1 gebruikersinterface2
De gebruikersinterface heeft een opfrisbeurt gekregen en oogt overzichtelijk

Reclameblokkade

De browser beschikt over een ingebouwde ad-blocker. Zodra je deze inschakelt, wordt de pagina automatisch opnieuw geladen. Volgens de makers komt dit vooral van pas als je snel wilt beoordelen hoe de pagina eruit ziet met of zonder reclame. Bovendien kun je zelf bepalen welke blokkeerlijsten worden gehanteerd, waaronder EasyPrivacy en EasyList. Via een klik op Manage lists kun je andere lijsten toevoegen.

VPN

Opera Reborn heeft een ingebouwde VPN-functie, die je gratis mag gebruiken. Het aantal verbindingen is ongelimiteerd. Zodra je de VPN-functie hebt ingeschakeld, zie je de details via het VPN-logo in de adresbalk. Je kunt hier onder meer direct een alternatieve serverlocatie instellen, waaronder Nederland en de Verenigde Staten. Of je deze VPN-service als volwaardige dienst wil gebruiken, is nog maar de vraag. Serieuze VPN-gebruikers kunnen beter op zoek naar een betaalde VPN-dienst om zo totale controle te hebben over de kenmerken die voor jouw gebruik van belang zijn, zoals het niet bijhouden van gebruikslogs- en bandbreedtegebruik.

vpn

De kenmerkende VPN-functionaliteit vinden we ook terug in Opera Reborn