Sonos onthulde gisteren de slimme soundbar Sonos Beam en meldde dat AirPlay 2 in juli beschikbaar is op Sonos.

Naast de al veel langer beschikbare en veel duurdere Sonos Playbar en Playbase (€ 799,-) kondigde Sonos op 6 juni de nieuwe Sonos Beam aan met een prijskaartje van € 449,-. Deze slimme soundbar valt ook op door zijn compactheid, ondersteuning van spraakassistenten en het gebruik van HDMI-ARC. Hij moet muziek van films en tv-programma's tot muziek en podcasts weergeven, ondersteunt meer dan 50 muziekservices, Apple AirPlay 2 en in de toekomst meerdere spraakassistenten. Sonos Beam is vanaf 17 juli wereldwijd verkrijgbaar voor een prijs van € 449,- en al te reserveren op www.sonos.com. Volgende week ontvangen we de Sonos Beam, dus binnenkort kun je een review van de Beam verwachten.

Sonos Beam productdetails
Dankzij zijn slanke ontwerp en compacte formaat van 65 cm. valt de Beam niet echt op vergeleken met andere vaak grotere soundbars. Hij is dus prima geschikt om op dressoirs of onder tv's te passen die aan de muur zijn bevestigd. De Beam heeft aanraakgevoelige knoppen aan de bovenkant voor het volume aanpassen, nummers overslaan, afspelen/pauzeren en de microfoon uitschakelen. De LED-indicator geeft de status, mute-stand en voice feedback aan. Aan de achterkant bevinden zich drie aansluitingen: stroom, ethernet (voor een bekabelde netwerkaansluiting) en HDMI ARC. Je kunt de HDMI-kabel gebruiken om de Beam op de HDMI ARC-uitgang van je tv aan te sluiten. Sonos gebruikt HDMI ARC (Audio Return Channel) om te zorgen dat alle apparaten die op je TV aangesloten zijn ook via de soundbar werken. De gewone afstandsbediening blijft bruikbaar.Als je tv geen HDMI ARC ondersteunt, gebruik je de optische-audio-adapter om de Beam aan te sluiten op de optische-audio-uitgang van de tv. Binnenin bevinden zich één tweeter, vier full-range woofers voor de middentonen en drie passive radiators voor de diepe bassen. Hij beschikt over vijf far field-microfoons voor geavanceerde ruisonderdrukking en meerkanaals echo-onderdrukking voor muziek én home-cinemacontent. Hij is verkrijgbaar in zwarte en witte stof met matte afwerking.

Surround en bediening
Beam maakt net als alle andere Sonos-speakers onderdeel uit van het Sonos home sound system. Je kunt dus bijvoorbeeld twee Sonos One-speakers toevoegen voor surround-sound of een Sub voor meer bass. . Gebruikers kunnen Beam op een aantal manieren bedienen: met de Sonos-app, met apps van derden zoals Spotify, Audible, Pandora en Tidal, met smarthomegadgets zoals muurschakelaars, met bestaande afstandsbedieningen van door Sonos goedgekeurde partners en – in de toekomst – met hun stem.

Amazon Alexa en Google Assistent
De Sonos Beam is ook een slimme speaker dankzij de microfoons en de ondersteuning voor spraakassistenten. Hoewel er in andere landen als de VS en Canada wel ondersteuning is voor Amazon Alexa, moeten we voorlopig in zowel Nederland als Belgie hierop nog wachten. Ook zal in Belgie voorlopig nog geen Frans ondersteund worden, hoewel de Beam in Frankrijk binnenkort wel wordt ondersteund door Alexa. De verwachting is dat we binnenkort hierover meer horen. Het toevoegen van een videoapparaat zoals Amazon Fire TV geeft meer mogelijkheden om videos met je stem te bedienen in de landen waar Amazon Fire TV en Amazon Alexa op Sonos beschikbaar zijn. Je kunt in de toekomst Alexa naar films en tv-programma’s van je favoriete streamingservices vragen, meer informatie krijgen over een filmregisseur of het volume verhogen en meer.
Aangezien in Nederland Google heeft aangekondigd dat de Google Assistent dit jaar wel wordt ondersteund in het Nederlands, hopen we dat deze dienst wordt ondersteund.
Beam ondersteunt ook andere spraakassistenten. Sonos geeft aan dat zodra deze beschikbaar komen op Sonos, het gebruikers nooit zal verplichten een specifieke streamingbox of -service te gebruiken.

AirPlay komt in juli
AirPlay 2 is na een gratis software-update in juli beschikbaar op Sonos. Met AirPlay 2 kun je als gebruiker muziek en podcasts van je iOS-apparaten direct afspelen op je Sonos-speakers, inclusief films van Netflix, YouTube-video's en meer. Speakers die de nieuwste AirPlay 2-update ondersteunen zijn onder meer de nieuwe Sonos Beam, Sonos One, Playbase en de tweede generatie Play:5. Bovendien is het met maar één ondersteunde speaker al mogelijk AirPlay-content te streamen naar andere Sonos-speakers in het systeem. Als gebruiker van Apple AirPlay 2 op Sonos, kun je tevens Siri vragen om tracks, albums, of afspeellijsten van Apple Music af te spelen op Sonos.