Microsoft zou op 10 april haar eerste grote update van Windows 10 uitbrengen, maar heeft deze Spring Creators Update uitgesteld. Windows 10 is alleen voorzien van een aantal beveiligingsupdates.

Microsoft werkt al tijden aan een flinke update van Windows 10. Deze update heeft de voorlopige codenaam Redstone 4, maar de verwachting is dat deze update officieel Spring Creators Update gaat heten. Velen hadden verwacht dat Microsoft deze update vanaf 10 april zou vrijgeven, maar dat is niet het geval. Oorzaak is vermoedelijk een flinke bug, waardoor de update nu pas eind deze maand zal verschijnen. Overigens zal het voor de meeste gebruikers nog wel even duren voordat ze ook daadwerkelijk voorzien zijn van deze update, want de uitrol van deze update neemt altijd een aantal maanden in beslag. Een van de voornaamste vernieuwingen in deze update is de Timeline.

Timeline

De timeline – in het Nederlands vooralsnog heel algemeen Taakweergave genoemd – maakt eindelijk zijn opwachting in Redstone 4. Helemaal nieuw is de functie niet: al bij de ontwikkeling van de Fall Creators Update werd timeline aangekondigd, maar deze was niet op tijd klaar voor de uiteindelijke versie van die update. De balk geeft een overzicht van de activiteiten uit het verleden, bijvoorbeeld de programma’s waarmee je hebt gewerkt of de websites die je hebt bezocht. Met de schuif rechts in het venster blader je letterlijk terug in de tijd. De gegevens worden tot 30 dagen bewaard. Klik op een activiteit om deze weer te openen. Via een klik met de rechtermuisknop, heb je toegang tot aanvullende opties, bijvoorbeeld voor het verwijderen van de specifieke activiteit. Gelukkig kun je de instellingen van de timeline verder naar je hand zetten via het instellingenvenster. Zo vinden we onder Privacy, Activity History de optie om het verzamelen van de activiteiten juist in of uit te schakelen. Handig is dat dit zich niet beperkt tot de huidige computer, maar ook je activiteiten op andere apparaten zoals smartphone of andere Windows 10-apparaten kan meenemen. Timeline maakt hiervoor gebruik van je Microsoft-account.

Meer over Redstone 4 oftewel de Spring Creators Update lees je in PC-Active 299.