De vrije modemkeuze werd een aantal jaren geleden in Nederland ingevoerd dat als voordelen voor de consument onder andere vrijheid en keuze, kostenbesparing en flexibiliteit en duurzaamheid biedt. Lees hier welke voordelen er nog meer zijn en of er nog aanpassingen volgen.
Het VTKE (Verbond voor Telecommunicatie Eindapparatuur) is erg blij over de conclusie van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat de regels rond vrije modemkeuze in Nederland goed functioneren en geen aanpassing behoeven. Meer dan drie jaar na hun inwerkingtreding acht ACM de huidige regelgeving, waarin onder andere het zogenaamde ‘netwerkaansluitpunt’ wordt gedefinieerd, “geschikt voor haar doelstelling van het bevorderen van vrije keuze van eindapparaten”. De uitkomst bevestigt dat vrije modemkeuze in de praktijk werkt.
Eindgebruiker bepaalt zelf
Deze evaluatie volgt uit Artikel 10 van de Beleidsregel handhaving Besluit eindapparaten, dat bepaalt dat de ACM op zijn vroegst twee jaar na publicatie een beoordeling uitvoert van het effect van de regelgeving. Dankzij vrije modemkeuze bepaalt de consument zelf over de te gebruiken eindapparatuur die direct op de aansluiting wordt gebruikt, ongeacht of men gebruikmaakt van een glasvezel-, kabel- of DSL-aansluiting.
Voordelen voor eindgebruikers:
• Vrijheid en keuze: gebruikers kunnen eindapparaten kiezen die beter passen bij hun specifieke wensen – of het nu gaat om hogere snelheden, verbeterde beveiligingsfuncties of integratie met smart home-apparaten. Ze hebben toegang tot een breder aanbod dat aansluit bij uiteenlopende behoeften en budgetten.
• Kostbesparing en flexibiliteit: door niet langer routers of modems te hoeven huren bij providers, besparen gebruikers op lange termijn kosten. Bovendien wordt overstappen naar een andere internetaanbieder eenvoudiger, omdat zij hun eigen apparatuur kunnen blijven gebruiken.
• Grotere concurrentie en innovatie: vrije keuze stimuleert concurrentie tussen fabrikanten, wat leidt tot een ruimer en innovatiever aanbod van apparaten die inspelen op de nieuwste technologische ontwikkelingen.
• Duurzaamheid: apparaten kunnen langer gebruikt worden, zelfs bij een overstap van provider, wat elektronisch afval vermindert. Klanten kunnen ook kiezen voor energie-efficiënte apparatuur, wat hun ecologische voetafdruk verkleint.
• Verbeterde beveiliging en gegevensbescherming: gebruikers hebben meer controle over hun eigen netwerkbeveiliging en gegevens. Ze kunnen zelf bepalen welke instellingen en updates ze toepassen, wat hun digitale veiligheid versterkt.
VTKE
Het VTKE beschouwt Nederland als een voorloper binnen Europa. Nu de ACM de werking van vrije modemkeuze succesvol heeft bevestigd, roept het verbond andere Europese landen op om het recht op vrije keuze van eindapparatuur, dat sinds 2015 in heel Europa geldt, ook bindend vast te leggen. In het beste geval zou er een EU-brede geharmoniseerde regeling komen die alle Europese burgers de vrije keuze van hun eindapparatuur rechtstreeks op hun breedbandverbinding mogelijk maakt.
Het Verbond van Fabrikanten van Telecommunicatie-eindapparatuur (VTKE) bestaat voornamelijk uit Europese middelgrote bedrijven die zich inzetten voor een geliberaliseerde telecommunicatiemarkt. Het VTKE streeft ernaar om het belang van eindapparatuur onder de aandacht te brengen in de politiek en maatschappij, en pleit voor een stabiel regelgevend kader dat innovatie in de sector stimuleert. Meer informatie op www.vtke.eu