Tijdens de opening van het WWDC, Apple’s jaarlijkse ontwikkelaarscongres, heeft Apple zijn nieuwe besturingssystemen aan de wereld getoond. Dit artikel beschrijft de veranderingen in macOS 26, die ook wordt aangeduid als macOS Tahoe, vernoemd naar het grootste bergmeer van Amerika.

Ernst Roelofs, vrijwilliger HCC!apple 

Dit jaar zijn er bij macOS relatief weinig nieuwe mogelijkheden, maar is er wel een grote cosmetische verandering die meteen opvalt. Apple heeft de look and feel van al zijn producten ingrijpend veranderd en in grote mate gelijkgetrokken, van iPhone tot Watch en Apple TV. Daardoor is er meer uniformiteit en gebruikers kunnen daardoor nog gemakkelijker de verschillende Apple-apparaten gebruiken. Naast deze vernieuwing van de gebruikersinterface, waarbij Liquid Glass (letterlijk vertaald: vloeibaar glas) het toverwoord is, zijn er geen grote veranderingen qua werkwijze. De (plaats van de) knoppen en functionaliteiten zijn niet veranderd. Dat is een groot voordeel voor de gebruiker, die daardoor niet voortdurend hoeft te zoeken. Tevens kun je als gebruiker een aantal functies meer naar je hand zetten.

Een nieuw uiterlijk
De Liquid Glass-vormgeving houdt in dat berichten en knoppen in een soort van matte, semitransparante achtergrond verschijnen. Daarnaast is een aantal knoppen qua positie meer in te stellen. Functies zijn meer gelijkgetrokken waardoor iPadOS en macOS (nog) dichter bij elkaar gekomen zijn. Zie hiervoor ook ons eerdere artikel over iPadOS 26.

(artikel gaat verder onder de afbeelding)

 

Scherm Tahoe met Berichtencentrum Schermafbeelding 2025 06 25 om 18.36.03 RC

Tegelijkertijd blijven het aparte besturingssystemen. Dat heeft als nadeel dat je alleen ‘universele’ iPad-programma’s op zowel een iPad als Mac kunt gebruiken. Als Apple en de betreffende ontwikkelaar dat niet toestaan, moet je een app twee keer aanschaffen als je ze op beide apparaten wilt gebruiken. Een hybride uitvoering waarbij je naar keuze zowel macOS als iPadOS kunt gebruiken, bestaat (nog) niet. Dat is een keuze van Apple. Qua hardware zijn de iPad Air en zeker de iPad Pro de afgelopen jaren steeds meer op gelijke voet gekomen met de MacBook Air; zowel qua performance als prijs.

Met de vernieuwde look and feel wordt er een vrij grote stap gezet en blijft de iPad een brug slaan tussen iPhone en Mac-computers. Voor de ene gebruiker volstaan de combinatie iPhone en iPad met eventueel een Mac mini of MacBook, gebruikers van zwaardere applicaties voelen zich prettiger bij de combinatie iPhone en Mac(Book) en wordt de iPad, als die al aangeschaft is, vooral als lichtgewicht multimedia-apparaat gebruikt. Zelf behoor ik tot die laatste groep; ik ben vergroeid met mijn iPhone en MacBook, maar wie weet brengt iPadOS 26 daar verandering in.

iPhone app
Een iPhone-app op de Mac lijkt mij een handige uitbreiding. Al langer kun je een telefoongesprek met je Mac opnemen als de iPhone in de buurt is. Met de iPhone-app heb je nu ook toegang tot je contacten en voicemailberichten. Verder kun je nu ook SharePlay op de Mac gebruiken en kun je op afstand samen met iemand anders naar een film kijken of naar muziek luisteren. Helaas is het in Europa (nog) niet mogelijk je iPhone via de Mac te bedienen en dat lijkt niet te veranderen met macOS 26. De iPhone-app verlicht dat leed een beetje. Nu hoef je in elk geval de iPhone niet meer te zoeken of uit je broekzak te halen als je wilt bellen.

Beter aan te passen Menubalk en Berichtencentrum
Iconen die je niet gebruikt, kun je uit de Menubalk verwijderen waardoor de Menubalk wat overzichtelijker wordt voor liefhebbers van een minimaal design. Uiteraard is ook de Menubalk in Liquid Glass-vormgeving maar in de tweede – developers – beta is dat nog niet het geval bij alle onderliggende menu’s.

(artikel gaat verder onder de afbeelding)

Bedieningspaneel met enkele lege ruimtes voor iconen Schermafbeelding 2025 06 25 om 18.35.29 RC

Ook het Control centrum/Bedieningspaneel kun je nu met meer instelmogelijkheden (nog) beter aanpassen.  Zo kan er nu een groot aantal iconen aan toegevoegd worden. Dit alles komt het gebruikersgemak ten goede.

Wat ook erg handig is, is dat je mappen kunt voorzien van enkele andere kleuren en er ook een icoontje op kunt plaatsen. Dit komt de overzichtelijkheid ten goede. Tevens kun je direct zien of een map leeg is. Verder heeft de Berichtenapp meer mogelijkheden gekregen. Zo kun je nu vragen stellen (polls) en worden onbekende deelnemers aan een groepchat apart weergegeven

(artikel gaat verder onder de afbeelding)

Icoon en kleur keuze mappen Schermafbeelding 2025 06 25 om 18.30.48 RC

Actuele weergave
‘Live’ weergeven van activiteiten op het beeldscherm is een andere handige mogelijkheid. Net als bij het startscherm van de iPhone en iPad kun je in macOS 26 bij sommige widgets actuele informatie zien, bijvoorbeeld over het weer. Fijn dat deze handige optie nu ook op de Mac beschikbaar komt. Natuurlijk heb je daar wel een internetverbinding voor nodig. Omdat er nog steeds geen Macs met een (e-)simkaart beschikbaar zijn, ben je buitenshuis aangewezen op een wifiverbinding of de iPhone of een ander apparaat als hotspot. Het kost dan wel extra data en een goede mobiele verbinding. In een land als Nederland zal dat in de regel weinig problemen geven. Helaas ziet het er naar uit dat deze optie voorlopig niet beschikbaar komt in de EU, omdat er voorlopig geen synchrone weergave van de iPhone op een Mac komt.

Spotlight is sterk verbeterd
Voor de zoekfunctie ‘Spotlight’ heeft Apple een groot aantal verbeteringen doorgevoerd. Zo zijn snelkoppelingen naar apps, bestanden en Siri-opdrachten toegevoegd; met relevante suggesties. Zoekresultaten, zoals bestanden, mappen, events, apps en berichten staan bij elkaar, slim gesorteerd op basis van de relevantie voor de gebruiker. Verder zijn er nieuwe filteropties om gerichter te zoeken. Zo kun je bijvoorbeeld naar pdf’s of Mail-berichten zoeken en kun je de Klembordgeschiedenis bekijken. Tevens kun je vanuit Spotlight honderden acties uitvoeren. Voorbeelden hiervan zijn een e-mail versturen, een notitie aanmaken of een podcast afspelen en je kunt zoeken naar onderdelen in de menubalk van de app waarmee je werkt.

Macs steeds geschikter voor gamers
Ook de gamers worden niet vergeten. Apple probeert al enige jaren gamers te interesseren voor de Mac(book). Aan de krachtige M-processoren zal het niet liggen. Er komen ook van grote namen steeds meer computerspellen uit. Mede daarom komt er een nieuwe Gamers-app om spelervaringen beter te kunnen uitwisselen.

(artikel gaat verder onder de afbeelding)

Apple WWDC25 macOS Tahoe 26 gaming Assassins Creed Shadows 250609 RC

Dagboek en Apple Intelligence
De Dagboek-app is nu ook, eindelijk, beschikbaar voor de Mac. Je kunt er meerdere dagboeken in aanmaken en er zijn qua tekst en lay-out wat extra mogelijkheden. Zowel de Dagboek- als de iPhone-app zijn nog niet beschikbaar in beta 2 van macOS 26. Verder, niet onbelangrijk, wordt nu ook het Nederlands ondersteund door Apple Intelligence waarmee ook het spamfilter verbeterd is.

Intel Macs en macOS Tahoe
Slechts een handvol Macs met Intel-processor kunnen macOS Tahoe aan. Bij macOS 27, dus over een jaar, is het helemaal gedaan en zal geen enkele Intel Mac meer ondersteund worden. Nu al lijkt de ondersteuning voor FireWire, de voorganger van Thunderbolt, gestopt te zijn. Vraag is of Intel Macs dan nog wel met Legacy Core Patcher de laatste macOS-versie kunnen blijven gebruiken.  

Wordt jouw (Intel) Mac niet meer ondersteund dan kun je nog minimaal een jaar vooruit met Open Core Legacy Patcher (zie ook deze videopresentatie van HCC!apple). MacOS 26 is op zich geen reden om een nieuwe Mac aan te schaffen. Dat de Macs met M-processor zoveel krachtiger zijn dan de Intel Macs, is wel een steekhoudend argument om een nieuwe dan wel refurbished Mac(Book) aan te schaffen. Let er dan wel op dat je er een koopt met minimaal 16GB werkgeheugen en bij voorkeur minimaal 256GB opslaggeheugen. Je kunt natuurlijk ook de Mac vervangen door een iPad of je oude MacBook blijven gebruiken (voor onderweg) en voor het zwaardere werk thuis een Mac mini aanschaffen. De basis Mac mini M4 staat z’n mannetje en is, zeker voor een Apple-product, scherp geprijsd.

Samenvatting
Apple’s nieuwe besturingssysteem voor de Mac, macOS Tahoe / macOS 26, heeft dit jaar, net als de broertjes en zusjes, vooral een optische opknapbeurt gekregen. De Menubalk en het Berichtencentrum hebben meer instelmogelijkheden gekregen. Daarnaast kunnen widgets als weer en nieuws nu berichten actueel weergeven, net zoals bij de iPhone en iPad. Daarnaast is AI in het Nederlands beschikbaar en zijn de zoek- en filtermogelijkheden van Spotlight flink uitgebreid. Helemaal nieuw, en voor Europeanen ergens een doekje voor het bloeden, is de iPhone app.

macOS Tahoe zal naar verwachting rond oktober van dit jaar verschijnen. Daarvoor kun je deze versie al via een publiek’s beta van macOS alvast uitproberen.

Welke Macs kunnen macOS 26 macOS Tahoe gebruiken?

  • Alle M-Macs
  • De volgende Intel Macs:
    - 16-inch MacBook Pro 2019
    - Intel 13-inch MacBook Pro 2020
    - iMac 2020
    - Mac Pro 2019