De Huawei MatePad 11.5”S Papermatte Edition is een opvallende 11,5inch tablet met interessante specifcaties en met HarmonyOS-besturing. Lees hier onze review.

De nieuwe Huawei MatePad 11.5”S Papermatte Edition is een tablet met een 11.5” scherm. Hij heeft een dikte van 6,2 mm, een gewicht van 510 gram en heeft als besturingssysteem HarmonyOS 4.2. Opvallend is het matte reflectievrij scherm, met de naam PaperMatte, dat een papierachtige structuur heeft. Optioneel kunnen een afneembaar toetsenbord en M-pen worden geleverd. De tablet is leverbaar in drie kleuren.

Besturingssysteem
We zijn gewend aan besturingssystemen op basis van Google’s Android of Apple’s iOS. Huawei heeft een eigen besturingssysteem ontwikkeld dat wat uiterlijk en bediening veel lijkt op Android. De Android App-store is niet beschikbaar en daarom moet gebruikgemaakt worden van de Huawei AppGallary of andere kanalen. Veelgebruikte apps voor browsen en mail zijn vanzelfsprekend standaard aanwezig. Andere toepassingen, zoals Facebook en Youtube, zijn niet beschikbaar maar die zijn via de Internet-browser te starten. Veel andere gangbare apps zijn of komen binnenkort beschikbaar, omdat het HarmonyOS-besturingssysteem daar nog mee bezig is.

Techniek
Het matte TFT-LCD-IPS-scherm heeft een 3:2 verhouding en een resolutie van 2800 x 1840 pixels met een automatische beeldverversing van 30 tot 144 Hz. Het beeld ziet er goed uit met correcte kleurweergave. De maximale helderheid bij SDR is 500 en bij HDR kan 1000 bereikt worden. Het kleurengamma is breed met DCI-P3.
De gebruikte processor zien we niet terug bij de instellingen, maar dat zou de HiSilicon Kirin 9000WL zijn die vergelijkbaar is met de Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1. Het werkgeheugen is 8 GB en de opslagcapaciteit een ruime 256 GB. Dat is een mooie combinatie in deze prijsklasse.
De camera’s zijn een F1.8/13MP aan de achterkant en een F2.0/8MP selfiecamera bovenin het scherm. Dat is prima voor videogesprekken en dergelijke. Foto’s zijn mogelijk tot 4160 x 3120 pixels en video tot full-hd oftewel 1920 x 1080. Het geluid wordt voorgebracht door 2x 2watt-luidsprekers op de korte zijden en klinken verrassend goed. Draadloos wordt gecommuniceerd met Wi-Fi 5 en BT5.2. De usb-poort is type-C 3.0. De accu is 8800 mAh en moet, afhankelijk van gebruik, goed zijn voor meerdere dagen. Het laadvermogen is maximaal 22,5 watt. Deze tablet heeft geen NFC- en GPS-ondersteuning en ook geen 3.5mm audiojack en SD-slot.

Praktijktest
De tablet werkt redelijk snel met soepele weergave. Het Papermatte-scherm ziet er scherp uit en heeft nauwelijks reflectie. In de zon moet je het scherm zodanig kantelen dat het beeld optimaal is. De touch-bediening verloopt wat minder soepel en reactief dan we gewend zijn met andere tablets. Vasthouden aan de smalle schermranden veroorzaakt ook wel eens een ongewild commando. Dat vraagt dus wat gewenning. De M-Pen, die met een Near-Link-verbinding werkt met de tablet, werkt correct, snel, met lage latentie (oftewel heel weinig vertraging) en met 10.000+ drukniveaus. Er worden een tweetal apps (GoPaint en Huawei Notes) meegeleverd, waarmee we de M-pen hebben kunnen testen en dat werkt bijzonder goed. Het eenvoudig uitgevoerde draadloze Near-Link-toetsenbord koppelt magnetisch via een connector aan de onderzijde en werkt naar tevredenheid. Zowel de pen als toetenbord dragen bij in het verhogen van de productiviteit.

Conclusie
Het is voor deze prijs een interessante tablet waarbij de kracht ligt bij de creatieve en grafische verwerkingsmogelijkheden in combinatie met de optionele pen. Er moet wel rekening gehouden worden dat het ontbreken van Google-apps, de App Store en GPS-locatiediensten een beperking kan zijn.

3 en half sterren

Huawei MatePad 11.5”S

Adviesprijs: € 399,-
Toetsenbord: € 100,-
M-Pen: € 49,-

+ interessante specificaties
+ aantrekkelijk geprijsd
- geen volledig assortiment apps
- geen GPS

MatePad 11.5 PaperMatte Huawei specs