Voor de vakantietijd zijn veel mensen op zoek naar een goede beveiligingscamera. PC-Active testte de Woox R3569, een goed geprijsde PTZ-beveiligingscamera met zonnepaneel en voor HCC-leden met een flinke korting van bijna 50%.

Aad Munsterman

Woox kennen we van een breed scala aan slimme producten, zoals de slimme stekker R6113 en R6118 en de R4238 slimme waterregelaar. Ook verkoopt Woox veel beveiligingscamera’s en een nieuwe variant hierin is de slimme PTZ-camera RS3569, waarbij PTZ staat voor Pan/Tilt/Zoom oftewel draai/kantel/zoom. Lees hier of deze camera voor jou geschikt is als bewakingscamera om jouw woning en bezittingen te beveiligen...

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Woox R3569 product zonnepaneel online

Design
De Woox R3569 is een redelijk flinke camera met zijn afmetingen van 11,5 x 14 x 14 cm (B x H x D) en hij weegt 245 gram. Bovendien wordt deze camera geleverd met een aparte zonnepaneel voor het opladen van de camera. Hij beschikt intern over een niet-vervangbare oplaadbare accu van 5200 mAh die via het handige zonnepaneel of usb-c wordt opgeladen. De Woox R3569 is alleen in het zwart en moet op een verticaal vlak worden gemonteerd, verder geeft de IP65-waarde geeft aan dat de camera stof- en sproeiwaterbestendig is.

Specificaties
De Woox R3569 beveiligingscamera staat standaard ingesteld op een livestream videoresolutie van 2304 bij 1296 pixels (3 MP). Je kunt er ook voor kiezen om SD-beeld (640 x 360 pixels) aan te zetten, dat scheelt opslagruimte.
Het geheel werkt draadloos via 2,4 GHz Wi-Fi. De camera beschikt over dual-spraak oftewel jij kunt tegen iemand praten die in de buurt van de camera staat en die persoon kan ook (terug)praten. Verder is er geluids- en bewegingsdetectie met instelbare gevoeligheid aanwezig, een sirene en 4 infrarode leds voor tot 10 meter. Ten slotte kun je voor opnames in de nacht kiezen uit zwartwit en kleuren met de Color Night- of Smart Night-opties.

Installatie
De installatie verloopt via de WOOX-app en komt neer op het kiezen van de R3569 onder de tab Camera’s en verder het volgen van de aangegeven stappen. De meegeleverde handleiding is beperkt tot de installatie en voor de rest wordt verwezen naar de FAQ in de app.
Onderaan dit artikel kun je echter de uitgebreide handleiding downloaden die Woox ons ter beschikking stelde.
De Pan heeft een breed panoramisch-bereik van 340 graden en de Tilt een range van 157 graden verticaal. De Zoom-bediening is via het scherm met spreiden/knijpen op het scherm. Voor de opslag van het beeld kan gebruikgemaakt worden van de Woox-cloudservice of een optionele sd-kaart van maximaal 128 GB die onder in de camera wordt gestoken.
Het 3W-zonnepaneel zien we goed werk doen en daarmee de accu op peil houden, maar heeft vanzelfsprekend wel zon nodig. Zo niet, dan is het opladen via usb-c de optie en dat zal, afhankelijk van het aantal triggers, ongeveer elke 4 maanden zijn. De RS3569 kan gebruikt worden met Amazon Alexa met beeld op de Echo Show en Google Home met de Nest Hub.

Praktijk
De beelden via de F2.0-lichtsterke lens zijn helder en goed. In de nacht kan bij kleurenbeeld en weinig omgevingslicht wel wat beeldruis ontstaan. Vanaf het livebeeld kunnen direct opnames worden gemaakt. De gevoeligheid van de bewegingsdetectie is instelbaar op Hoog, Midden en Laag. Als er bomen, struiken of planten in het zichtveld staan en er is nogal wat wind, dan zien we valse meldingen binnenkomen. Via Pan en Tilt kunnen de bomen en struiken echter worden uitgesloten. Is dat niet mogelijk, dan kan voor “Lichaamsdetectie” gekozen worden, waarbij dan alleen op menselijke vormen getriggerd wordt.
Getriggerde beelden kunnen via Playback op de tijdlijn worden bekeken. Interessante beelden kunnen daar worden opgenomen (video of foto), waarna ze in de Gallery verschijnen en vandaar kunnen worden doorgestuurd. De tijd van het opgenomen beeld is linksboven te zien. Dat is wat lastig leesbaar op een klein scherm en witte lucht, maar bij vergrote weergave goed te zien. De sd-kaart is om veiligheidsredenen niet uit te lezen op een computer.

Conclusie
De Woox R3569 is een aantrekkelijk geprijsde camera die met zonlicht en wifi zorgeloos zijn werk doet. Via de Pan- en Tilt-functie kan de te monitoren beelduitsnede worden bepaald. Door wind bewegende objecten moeten buiten beeld worden gehouden. Beeld is prima met heldere natuurlijke beelden en in de nacht desgewenst in kleur. Met name van de datum- en tijdgegevens kan de leesbaarheid in de app verbeterd worden.

4 sterren
Woox R3569 PTZ-buitencamera met zonnepaneel
Adviesprijs: € 139,99

Let op: alleen HCC-leden krijgen maar liefst 75 euro korting op deze camera, klik hier 

Pluspunten:
+ goede prijs voor een PTZ-camera
+ lokale beeldopslag via sd-kaartje

Minpunt:
- geen privacy/detectiebeperking

Hieronder vind je het pdf-bestand van de uitgebreide handleiding voor de Woox R3569:

R3569 Nederlandse handleiding