Microsoft komt met een nieuwe krachtige categorie computers met verbeterde AI-prestaties. Deze Copilot+ PC’s zijn beschikbaar als nieuwe ultradunne laptops van Microsoft Surface met light-touchscreens en apparaten van Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo en Samsung.

Microsoft kondigde onlangs veel nieuws aan met onder andere nieuwe Copilot+ pc’s waarvan je hier overzicht vindt:
• De Copilot+ computers zijn volgens Microsoft de snelste en meest intelligente Windows-computers ooit met krachtige hardware wat in staat is om 40+ TOPS (biljoen verwerkingen per seconde) te processen wat toegang biedt tot de meest geavanceerde AI-modellen. Met de 8 high performance cores en 4 efficiency optimized cores in de ingebouwde CPU van de X Elite uit de Snapdragon X Series zijn de Copilot+ computers geoptimaliseerd voor het uitvoeren van AI-workloads.
• De Copilot+ computers zijn beschikbaar op nieuwe ultradunne laptops van Microsoft Surface met light-touchscreens en apparaten van Microsoft's OEM-partners Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo en Samsung. De nieuwe Surface Pro en Surface Laptops zijn per 18 juni beschikbaar en vooruit te bestellen op Microsoft.com met een speciale inruilmogelijkheid tot 30 juni.
• Nieuwe updates binnen Microsoft Copilot, waaronder upgrades voor Cocreator in Paint by Designer, Windows Studio Effects en Live-ondertiteling.
• Met de nieuwe AI-powererd tool Microsoft Recall kunnen gebruikers snel documenten, afbeeldingen en meer terugzoeken op hun computer.
• Meer native Arm64-apps voor Windows dan ooit met onder andere Chrome, Spotify, Zoom, Slack, Blender en Davinci Resolve.

Nieuwe Surface Pro
De Microsoft Surface Pro is een tablet die je laptop kan vervangen met betere prestaties, een langere batterijduur en opvallende AI-mogelijkheden in een heel flexibel ontwerp. Zo is de geheel nieuwe Surface Pro, aangedreven door Snapdragon X Elite- en Snapdragon X Plus-processors, 90% sneller dan de Surface Pro 9. Het is gebouwd voor de multitasker en ondersteunt maximaal drie externe 4K-schermen, met twee USB 4-poorten, en een opvallend
13inch scherm met nieuwe optionele OLED met HDR-technologie. Verder biedt Wi-Fi 7 de snelste draadloze verbinding en optioneel 5G.
De ultrabrede quad-HD-camera aan de voorzijde is de beste Surface-camera tot dusver. De AI-aangedreven Windows Studio-effecten zoals automatisch kadreren houden je scherp, zelfs als je door je ruimte beweegt. De 10 MP Ultra HD-camera met autofocus aan de achterzijde ondersteunt 4K-video, zodat je alles op één apparaat kunt vastleggen en bewerken.
De Surface Pro is gemaakt van meer gerecyclede materialen dan Surface Pro 9, waaronder 72% gerecycled materiaal in de behuizing. De Surface Pro is door zijn ontwerp onderhoudsvriendelijk met meer vervangbare componenten dan ooit, waaronder het moederbord, de batterij, camera's en meer.
Het geheel nieuwe Surface Pro Flex-toetsenbord bevestigd aan je Pro is bedoeld voor de juiste laptopopstelling, of losgekoppeld voor meer flexibiliteit en ter ondersteuning van je creatieve workflows. Het is gebouwd met verbeterde extra koolstofvezellagen voor stabiliteit en heeft een groter, aanpasbaar haptisch touchpad. Met de geïntegreerde penopslag is uw Slim Pen veilig, opgeladen en klaar voor gebruik.
De Surface Slim Pen wordt nog beter met de nieuwe Surface Pro dankzij nieuwe AI-ervaringen. De inkt vloeit nu op natuurlijke wijze met Zero Force-inkt, ultraprecieze schaduwen, 4.096 drukgevoeligheidspunten en een ingebouwde haptische engine voor een natuurlijkere schrijfervaring.

Ook een nieuwe Surface Laptop
Deze nieuwe laptop is snelste en slimste Surface Laptop ooit, van binnenuit opnieuw ontworpen en heeft moderne lijnen en een mooi PixelSense-aanraakscherm met flinterdunne randen. Met een verversingssnelheid van 120 Hz, HDR-technologie, Dolby Vision IQ en adaptieve kleurtechnologie levert dit scherm scherper wit, donkerder zwart en een uitgebreid kleurenspectrum. Er zijn twee schermformaten: het nieuwe 13,8inch scherm biedt een groter weergavegebied dan een traditionele 14inch laptop in een compacter ontwerp en een 15inch versie met een nog groter werkcanvas. Deze ultralichte en stijlvolle laptop is verkrijgbaar in vier kleuren: Platina, Zwart, Duin en Saffier.
Hij is 86% sneller dan de Surface 5 en levert mooie prestaties. Hij kan maximaal drie externe 4K-monitoren van stroom voorzien. De 45 TOPS NPU ontgrendelt nieuwe AI-ervaringen en levert toonaangevende prestaties voor de juiste productiviteit met de langste batterijduur op alle Surface-apparaten - tot 22 uur op de Surface Laptop 15" en maximaal 20 uur op de Surface Laptop 13,8". Met een grote verscheidenheid aan poorten en razendsnelle Wi-Fi 7 ben je altijd verbonden.
De nieuwe Surface Laptop heeft een Full HD Surface Studio-camera die AI-aangedreven Windows Studio-effecten ondersteunt, zoals automatisch kadreren, portretvervaging, creatieve filters en spraakfocus, zodat je duidelijk overkomt. AI-verbeterd geluid met premium Omnisonic-luidsprekers en Dolby Atmos Studio Mics versterken je stem en aanwezigheid.

Recall-functie, live ondertiteling en Davinci Oplossen
Bovendien hebben Copilot+-pc's tegenwoordig de krachtigste Neural Processing Units (NPU's) in de pc-categorie. Met meer dan 45 biljoen bewerkingen per seconde (TOPS) maken deze NPU's nieuwe AI-ervaringen mogelijk, zoals de Recall-functie en live ondertiteling op een laptop en Davinci Oplossen. Bovendien maken andere partijen ook gebruik van de kracht van de NPU voor hun eigen AI-workloads. Hieronder vind je een aantal nieuwe functies en toepassingen.

1. Recall-functie op een laptop: Met Recall kun je vinden wat je op je pc hebt gezien met behulp van de aanwijzingen die je je herinnert. Je kunt natuurlijke taal gebruiken om te zoeken, of terug in de tijd scrollen en teruggaan naar wat je moet vinden via tekst en visuele overeenkomsten. Allemaal lokaal opgeslagen, met ingebouwde privacy en bedieningselementen.
2. Weergave van Cocreator in Paint Met Cocreator in Paint kun je je pennenstreken en woorden gebruiken om de afbeelding te beschrijven die je wilt maken, waardoor het gemakkelijker wordt om je ideeën in bijna realtime te creëren, te verfijnen en te ontwikkelen.
3. Live ondertiteling op een laptop: Met Live Captions, nu met Live Translation, kun je audio in realtime omzetten in een consistente Engelse ondertiteling op je pc.
4. Davinci Oplossen: pas moeiteloos visuele effecten toe op objecten en mensen met behulp van NPU-versneld Magic Mask in DaVinci Resolve Studio.
5. Cephable: blijf in je flow met snellere, responsievere adaptieve invoerbediening, zoals hoofdbewegingen of gezichtsuitdrukkingen in Cephable.
6. CapCut: verwijder de achtergrond van een videoclip in een handomdraai met behulp van Auto Cutout die wordt uitgevoerd op de NPU in CapCut.

Prijs en beschikbaarheid
Vanaf 18 juni zijn de nieuwe Surface laptops beschikbaar vanaf 999 euro.

Microsoft CoPilot Surface Pro and Surface laptops