Sony heeft 2 nieuwe Xperia smartphones aangekondigd met de Xperia 1 VI en de veel goedkopere Xperia 10 VI. Met de premium Xperia 1 VI wil Sony de focus leggen op goede fotografie.

Bram Veldt

Al jaren brengt Sony onder de lijn Xperia mooie smartphones uit, zoals de Xperia 1 IV. Sony komt nu met twee nieuwe smartphones: de Xperia 1 VI en de Xperia 10 VI. Met deze smartphones wordt de focus gelegd op het maken van zo goed mogelijke foto’s. Lees hier het artikel over Sony Xperia 1 VI.

Xperia 1 VI kleuren
Design
De Xperia 1 VI heeft een mooi design, is erg handzaam en heeft dankzij het afgeronde materiaal van gehard glas een betere grip. De telefoon is van zichzelf best licht met 164 gram. Daarnaast heeft de Xperia 1 VI een matte afwerking, waardoor hij minder gevoelig is voor vingerafdrukken. De Xperia 1 VI is verkrijgbaar in zwart, platinum zilver, en khaki groen. De Xperia 1 VI heeft ook een IP65- en 68-certificering, je hoeft je dus geen zorgen bij regendruppels.

Display
We gaan hier nog even dieper in op het scherm, een belangrijk onderdeel bij smartphones. De Xperia 1 VI heeft een BRAVIA-display met AI-remasteringtechnologie. Dit verbetert het contrast, de kleur en de helderheid van het beeld, zowel voor je eigen content als voor streamingdiensten. Het display is 1,5 keer helderder dan dat van de Xperia 1 V, waardoor het ook in heldere omgevingen goed zichtbaar is. De Sunlight Vision op de Xperia 1 VI zorgt voor verbeterde zichtbaarheid buiten door het beeld helderder te maken met behulp van realtime analyse van frames en omgevingshelderheid.

Processor, geheugen en Wi-Fi 7
Het Snapdragon 8 Gen 3 Mobile Platform in de Xperia 1 VI biedt goede prestaties in camera, audio, gaming en display. De toevoeging van de nieuwe FPS Optimizer-functie in Game Enhancer optimaliseert dynamisch CPU-gebruik en framesnelheden. Met ondersteuning voor Qualcomm's Snapdragon 8 Gen3 Mobile Platform Elite Gaming staat de Xperia 1 VI garant voor vloeiende gaming-ervaringen en snelle videoweergave.
Hij beschikt over 12 GB aan werkgeheugen (RAM) en aan 256 GB opslaggeheugen dat je dankzij het micro-sd-slot kunt uitbreiden tot 1,5 TB.
Ook ondersteunt het Wi-Fi 7 voor snelle gegevensuitwisseling.

(artikel gaat verder onder de afbeelding)

Camera
Camera’s
Sony heeft bij zijn Xperia-toestellen veel focus op camera’s en dat geldt zeker voor de Xperia 1 VI. Hij heeft een telezoomlens waarmee je tot 7,1x kunt inzoomen voor gedetailleerde opnamen op grote afstand, met een brandpuntsafstand van 85 mm tot 170 mm. Sony beweert dat dankzij de macrofunctionaliteit deze lens ideaal is voor het maken van mooie portretten en het creëren van een bokeh-effect. De groothoeklens van 24 mm is voorzien van de "Exmor T for mobile" sensor, die goede prestaties bij weinig licht en snelle autofocus (AF) biedt, inclusief AF-tracking van mensen. Met behulp van AI-technologie kan de Xperia 1 VI via de achterste camera het menselijk lichaam herkennen, wat nauwkeurige AF-tracking mogelijk moet maken, ook in uitdagende situaties waarbij obstakels het zicht belemmeren. Deze geavanceerde functie zorgt voor consistente en precieze tracking, wat het gemakkelijker maakt voor gebruikers om beelden vast te leggen in verschillende omgevingen.

(artikel gaat verder onder de afbeelding)

camera app
Camera-app
De camera-app van de Xperia 1 VI heeft ook een upgrade gekregen, met een interface die is ontworpen voor goede navigatie. Deze upgrade biedt een breed scala aan tools, waaronder opnamemodi zoals PSM en aanpasbare kleurinstellingen zoals Creative Look. Daarnaast kan Touch Tracking nu automatisch helderheids- en kleuraanpassingen instellen. Met de introductie van de nieuwe Pro Video-modus, die gedetailleerde instellingen biedt voor video, kun je zowel foto's als video's vastleggen met precisie.

Geluid
De speakers zijn verbeterd met minder vervorming bij hoge volumes en geoptimaliseerde lage frequentie-uitvoer. Met de Xperia 1 VI beschikt over audiotechnologieën en formaten als High-Resolution Audio, High-Resolution Audio Wireless, LDAC, Bluetooth LE Audio en Snapdragon Sound. Het koppelen van draadloze koptelefoons activeert de AAC Connection-modus, waardoor de geluidskwaliteit nog verder wordt verbeterd.

(artikel gaat verder onder de afbeelding)

batterij
Batterij
De Xperia 1 VI heeft een 5.000mAh batterij voor 2 dagen gebruik, wel natuurlijk afhankelijk van je gebruik. Met warmteafvoer, een energiezuinig display en efficiënte technologie kun je tot 36 uur video kijken, dubbel zo lang als voorheen. Battery Care en Xperia Adaptive Charging voorkomen overbelasting en ondersteunen snelladen - 50% in 30 minuten. De batterij gaat zo drie jaar mee.
Met deze smartphone heb je de mogelijkheid om je batterij(duur) te delen met andere smartphones. Deze ‘powerbankfunctie’ kun je gebruiken door een ander toestel via een kabel op te laden, maar dat kan ook draadloos.

Updates
Sony biedt drie nieuwe Android-versies en ook heb je 4 jaar aan beveiligingsupdates.

Prijs en beschikbaarheid
De Xperia 1 VI is verkrijgbaar vanaf begin juni voor een adviesprijs van € 1399,-.