Voor veel mensen is Startpagina.nl een begrip en deze beroemde ‘pagina’ bestaat inmiddels al 25 jaar. Lees hier over deze periode en waar Startpagina.nl nu mee bezig is.

 Bram Veldt
Foto startpagina 2

 

 


Winactie

Ga naar winactie.
startpagina.nl en schrijf je in voor Startpagina
nieuwsbrief. Je
maakt dan kans op een van de zes prijzen:een retro-radio t.w.v. € 100,- en vijf gevulde tassen met dvd’s een retro wekker-radio, een muis-mat en een exclusieve jubileumtas
t.w.v. € 75,-.

    

In 2023 vonden maar liefst 115.000 unieke bezoekers dagelijks hun weg op het internet dankzij Startpagina.nl. We gaan terug naar 1998, toen voor oprichter Durk Jan de Bruin dit avontuur begon. Hij werkte bij Fokker als werktuigbouwkundige, toen hij door een reorganisatie noodgedwongen een andere richting moest kiezen. In Leiden ging hij IT/Informatica studeren en daar kwam hij eigenlijk voor het eerst in aanraking met het internet. Dat internet was in die begindagen nog een onontgonnen gebied.

Idee voor Startpagina.nl
Het idee voor Startpagina.nl werd geboren als een hulpmiddel voor zijn vader. “Zonder mijn jeugdvrienden Jan-Willem Tjaden en Jeroen Paternostre was er overigens geen Startpagina.nl geweest”, stelt De Bruin. Deze mannen stonden met hem aan de wieg van de populaire website. Als drie musketiers bouwden zij het platform verder uit. In 2000 verkocht de internetondernemer      zijn kindje aan VNU voor een geschat bedrag van 30 miljoen gulden (13,6 miljoen euro). Vervolgens kwam het daarna in handen van Sanoma, daarna in die van DPG      om uiteindelijk te worden overgenomen door de huidige eigenaar. Dit bedrijf bereikt per maand ruim zestien miljoen unieke bezoekers in Nederland. Als eigenaar van onder andere de merken Startpagina.nl, GoeieVraag.nl, Schoolbank.nl, Datumprikker.nl, Jurkjes.nl, Fietsnetwerk.nl, Zeker.com, Kek Mamma en de nostalgische tv-zender ONS wil het bedrijf de bezoekers op hun wenken bedienen. Dit wordt gedaan door heel relevante informatie te bieden aan de bezoekers, lezers en kijkers.

Hoe groot geworden
De doeltreffende organisatie van cruciale links op één overzichtelijke pagina door De Bruin bleek een waardevolle oplossing voor zijn vader en de secretaresse op De Bruin     s werk, die er dankbaar gebruik van maakten. Zijn overtuiging dat Startpagina.nl de oplossing was voor een algemene behoefte, leidde tot een creatieve vorm van promotie. De Bruin besloot zijn website subtiel te introduceren op computers in diverse openbare ruimtes, zoals computerwinkels en bibliotheken.

Deze slimme zet resulteerde al snel in een aanzienlijke toename van het aantal dagelijkse bezoekers. Aanvankelijk begon Startpagina.nl met bescheiden aantallen, slechts 100 bezoekers per dag. Door de groeiende erkenning van de website en het gestaag toenemende gebruik evolueerde Startpagina.nl tot een indrukwekkend platform met maar liefst vijf miljoen dagelijkse bezoekers in zijn hoogtijdagen. Durk Jan deelt levendig hoe hij zich in die tijd, te midden van het succes, in de Arena zat en zich verwonderde over het feit dat zijn site maar liefst 100 keer de capaciteit van het stadion per dag bezocht werd. Deze mijlpaal weerspiegelde niet alleen het succes van Startpagina.nl, maar ook de impact ervan op een schaal die moeilijk te bevatten was.

foto 25 jaar jubileum startpaginaBijna het einde  
Het dataverkeer groeide explosief door deze ongekende populariteit. Dit bracht veel hogere kosten met zich mee, die De Bruin zich niet kon veroorloven. Het dataverkeer werd onbetaalbaar en dit betekende bijna het einde van Startpagina.nl. Daarop besloot De Bruin in gesprek te gaan met XS4ALL en hij legde zijn probleem voor. Er werd gezegd:      ‘Maak je niet druk, we helpen je, maar dan moet je ons wel vijf appeltaarten per maand komen brengen     ’. En zo reed hij maandenlang met vijf appeltaarten in de auto heen en weer naar het kantoor van XS4ALL.

Toch kwam het goed
De kracht en groei van Startpagina.nl werden versterkt door dochterpagina’s dankzij Lucas van der Molen die als pionier begon met de dochterpagina over vakanties: vakantie.startpagina.nl. Vele dochterpagina’s met diverse onderwerpen volgden, beheerd door vrijwilligers die als ambassadeurs fungeerden. Het aantal groeide gestaag, van tientallen naar honderden en uiteindelijk naar duizenden dochterpagina’s die werden beheerd door mensen zoals jij en ik. Zonder hen zou er geen Startpagina.nl meer zijn.

Een onverwachte bijdrage aan de groei was de vuurwerkramp in Enschede. Mensen zochten elkaar massaal op Startpagina.nl bij de discussiegroepen op en tekenden het condoleanceregister. De kracht van Startpagina.nl, zowel destijds als vandaag, ligt in het bieden van houvast aan gebruikers, wat de groei verder stimuleerde. De Bruin vertelt dat hij nog heel blij is dat Startpagina.nl nog bestaat. Veel initiatieven uit die tijd zoals Hyves en MSN, hebben het niet gered.

25 jaar later
Tegenwoordig verwelkomt Startpagina.nl maandelijks meer dan drie miljoen bezoekers. Het record van meeste bezoekers op één dag staat op 27,7 miljoen en werd gevestigd op 5 maart 2006. In 2023 is het gemiddelde aantal bezoekers 115.000 per dag.

De voortdurende verbetering en vernieuwing zijn essentiële aspect van de aanpak van Strtpagina.nl, waardoor gebruikers de site met gemak kunnen blijven gebruiken. Dagelijks wordt er gewerkt aan het optimaliseren van de gebruikerservaring, waarbij er wordt geluisterd naar de wensen en feedback van hun bezoekers.

Ontwikkelingen
Een boeiende ontwikkeling is het recent geïntroduceerde gebruikerspanel, waarmee Startpagina.nl nog meer in dialoog treedt met zijn gebruikers. Via dit platform kunnen bezoekers hun stem laten horen en ideeën delen om de website nog beter aan te passen aan hun behoeften. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor het gebruikerspanel via de volgende link: https://gebruikerspanel.paperform.co/.

Daarnaast heeft Startpagina.nl een handige nieuwe plug-in geïntroduceerd waarmee gebruikers de website eenvoudig als opstartpagina kunnen instellen. Deze gebruiksvriendelijke functie is gratis en direct te installeren op Startpagina.nl, waardoor bezoekers nog sneller en efficiënter toegang krijgen tot hun favoriete links en inhoud.

HCC op Startpagina 2