De ingestelde temperatuur was afgelopen winter in Nederlandse huizen 16,9 graden Celsius, het laagst vergeleken met andere EU-landen. Ook de binnentemperatuur in Nederland was gemiddeld erg laag.

De ingestelde temperatuur in Nederlandse huizen was afgelopen winter lager dan in huizen in andere EU- landen. Dit blijkt uit onderzoek van tado°, waarbij de temperatuur van meer dan 650.000 huishoudens in Europa werd vergeleken tussen 1 oktober 2023 en 29 februari 2024. Een gemiddeld Nederlands huishouden had de slimme thermostaat op 16,9° C staan. Dit is in groot contrast met 2020, toen de slimme thermostaat in Nederlandse huizen gemiddeld nog op 18,1° C stond. tado° is een van de Europese leiders op het gebied van intelligent energiebeheer voor woningen.

Lokale en internationale verschillen in temperatuur
In de provincies Gelderland en Utrecht stond de slimme thermostaat het laagst, op 16,6°C. In Flevoland was dit het hoogst, met 17,4°C. Ook in de voorgaande jaren, 2020, 2021 en 2022, was dit cijfer het hoogst in Flevoland.
België staat op de tweede plek: gemiddeld stond de thermostaat in hun huizen op 17,6° C. De ingestelde temperatuur op slimme thermostaten was in Denemarken en Zweden het hoogst, namelijk bijna 20° C. Gemeten over heel Europa was de gemiddelde ingestelde temperatuur 18,4° C.
Christian Deilmann, medeoprichter en CPO van tado°, zegt: “Nederlanders laten zien dat ze taaier zijn dan de rest van de Europeanen. De afgelopen twee jaren waren de energieprijzen zeer hoog. We schatten dat tado°-klanten die vorig jaar hun slimme thermostaat 1° Celsius lager zette, ongeveer zes procent op hun energierekening bespaard hebben. Dit laat zien hoe je je huis slimmer verwarmt en toch comfortabel voelt, terwijl je geld bespaart en je energieverbruik verlaagt.”

Daadwerkelijke binnentemperaturen
Hoewel de thermostaat ingesteld was op een gemiddelde temperatuur van 16,9° C, lag de daadwerkelijke binnentemperatuur hoger. Dit heeft onder meer te maken met isolering en de temperatuur buiten. Van alle onderzochte landen is ook de gemiddelde binnentemperatuur in Nederlandse huizen in de winter van 2023 het laagst, namelijk 18,4° C. Kijkend naar de provincies was de binnentemperatuur van huizen in Flevoland het hoogst met 18,9° C. Groningen (18,1° C) en Friesland (18,2° C) hadden de laagste binnentemperaturen in de winter van 2023.
Ook hier staat België op de tweede plek, met 19° C. De binnentemperatuur van huizen was het hoogst in Servië (21,8° C), Slovenië en Roemenië (beiden 21,7° C).

Slim verwarmen
De slimme thermostaten en geavanceerde software van tado° bieden functies zoals geofencing, - waardoor de thermostaat automatisch wordt uitgeschakeld als er niemand thuis is - Open Raam Detectie, Aanpassing aan Weersvoorspellingen en Slimme Schema’s, waardoor energie nooit wordt verspild.
De slimme thermostaten van tado° kunnen thuis door iedereen in minder dan 30 minuten worden geïnstalleerd met behulp van een stapsgewijze online handleiding. Met bedrade en draadloze opties kunnen slimme thermostaten geïnstalleerd worden in meer dan 95% van de huizen in Europa. Elke radiator met een bestaande thermostatische radiatorkraan kan worden vervangen door een slimme energiebesparende radiator door een nieuwe slimme radiatorthermostaat van tado° erin te schroeven.

Tado EU landen onderzoek