HCC helpt altijd. En anders helpt PC-Active wel… Een noodkreet van het Straatjournaal (www.straatjournaal.com) bereikte de redactie.

John Vanderaart

John Straatjournaal iiyama 2

Straatjournaal is een straatkrant die maandelijks verschijnt en die wordt verkocht door dak- en thuislozen. Het in Haarlem gevestigde Straatjournaal geniet geen structurele subsidie en dus moeten de eindjes voortdurend aan elkaar worden geknoopt. Op het moment van de noodkreet waren die eindjes aan hun einde gekomen: “Help! Onze computers doen het bijna niet meer!” En wie zijn HCC, PC-Active, Rob Coenraads en John Vanderaart (allen ook gesitueerd in Haarlem) dan om zo’n maatschappelijk relevant initiatief niet te steunen?

Giften
Rob Coenraads ging met de pet in de hand rond bij bevriende leveranciers, aan John Vanderaart de eer om het hardware-advies te verstrekken en alles aan elkaar te knopen. Zo gezegd zo gedaan… Het kwam helemaal in orde. Met zowaar een ietsje subsidie, de nodige giften van leveranciers en (op het allerlaatst) een extra financiële injectie van het meevoelende zorgsoftwarehuis (alweer in Haarlem) waar John Vanderaart in het dagelijks leven werkzaam is.

IMG 5067 2Werkzaamheden
De voornamelijk vrijwillige redactie van het Straatjournaal bestaat uit drie personen: twee op de pc voor de artikelen, één op de Mac voor de vormgeving. Dat is via een Network Attached Storage (NAS) aan elkaar geknoopt met een wat brakke netwerkprinter ergens in een uithoek. Slechts een enkele blik op de apparatuur was voldoende om de noodkreet te rechtvaardigen: alles end-of-life. Maar goed, met twee nog lege Intel-nucs (nuc staat voor Next Unit of Computing en is een minicomputer, verkrijgbaar met dezelfde specificaties als een gewone desktop) en een Macbook was het eerste leed geleden. Met ssd’s en RAM van Samsung, Windows 11 en Microsoft 365 (vijf licenties) werden die nucs tot leven gekust. Synology leverde een NAS waarin twee WD Red’s van elk 2 TB werden geplaatst. Meteen daarna was het een kwestie van installeren en alles goed op elkaar aansluiten. Waarbij we ook meteen aan de grootste Straatjournaal-wens tegemoet konden komen: via internet bij de NAS kunnen komen.

Aan de slag
Het Straatjournaal kan weer een heel poosje voort en we hopen dat de verstrekte apparatuur en de gedeelde knowhow vele mooie kranten garandeert. Uiteraard mag het Straatjournaal bellen – met Vanderaart – als er onverhoopt problemen zijn. Op de fiets op weg naar zijn werk komt John er toch langs.