JBL heeft met de speaker Xtreme 4 hun nieuwste model Xtreme uitgebracht. Lees hier de review van de nieuwe Xtreme 4 en of je beter deze kunt kopen of de JBL Xtreme 3.

Bram Veldt

De JBL Xtreme-speakers hebben door de jaren heen een solide reputatie opgebouwd als populaire keuze onder consumenten. Dit jaar brengt JBL met de Xtreme 4 de opvolger van de Xtreme 3 die in 2021 werd geïntroduceerd met een adviesprijs van € 299,99. Sindsdien is de prijs met € 100,- verlaagd, waardoor het een meer betaalbare optie is geworden voor potentiële kopers. De JBL Xtreme 4 krijgt echter een hoger adviesprijskaartje met € 349,99. Ben je dan beter uit met de JBL Xtreme 3 of biedt de JBL Xtreme 4 meer waar voor zijn geld? Lees de review als je een keuze wilt maken tussen de twee modellen.

(artikel gaat verder onder de afbeelding)

Xtreme 4

Design

De JBL Xtreme 4 heeft afmetingen van 29,7 cm x 15 cm x 14 cm en heeft een gewicht van 2,1 kilogram. Het is dus een redelijk grote box, maar gelukkig krijg je er een handige schouderband bij om de speaker goed mee te kunnen nemen. Deze schouderband (ook wel riem genoemd) maak je vast aan de ringen bovenop de box. In de doos van de box zit het volgende:
• 1 x JBL Xtreme 4
• 1 x PD-adapter (stekkertype verschilt per regio)
• 1 x beknopte handleiding
• 1 x garantiekaart/veiligheidsblad

(artikel gaat verder onder de afbeelding)

Dingen in doos JBL

Bovenop de box zitten drie knoppen: de aan-uitknop, de bluetooth-knop om de box en je smartphone/tablet via bluetooth met elkaar te verbinden en de Auracast-knop. Met Auracast kun je deze speaker verbinden met speakers van andere merken die ook Auracast ondersteunen. Overigens hoef je voor maar een keer op de bluetooth-knop te drukken om te verbinden, daarna herkent jouw smartphone/tablet de Xtreme 4.
De speaker is in drie kleuren verkrijgbaar: blauw, zwart en camo en verschillen niet in prijs. De box krijgt de classificatie IP67 mee, dus is hij water- en stofbestendig. Hij zou daarmee bestand zijn tegen een regenbui en zelfs een plons in het water. Bovendien kan hij goed tegen een stootje dankzij de rubberen bumpers.
Een minpunt aan het design van de box zijn in mijn ogen de grijs gespikkelde uiteindes aan beide kanten van de speaker. Hierdoor lijkt het net of hij al wat beschadigd is.

Geluid
Een voordeel van deze speaker is dat hij in tegenstelling van de 15 uur van de Xtreme 3, nu een afspeeltijd van 24 uur heeft. Door middel van een geavanceerd AI-algoritme wordt het akoestische uitgangsniveau geoptimaliseerd, wat resulteert in krachtiger en minder vervormd geluid. Met twee woofers, twee krachtige drivers en dual-pumping JBL-basradiatoren heb je een mooi geluid met diepere bas en verfijnde details. De twee goede woofers zorgen voor een goed geluid en maken de geluidskwaliteit ook goed als je de box zacht wilt aanzetten.

JBL Portable app
Met de app JBL Portable (voor zowel Android als iOS) kun je ook je box verbinden. Bovendien kun je dan gebruikmaken van de equalizer. Daarnaast kun je in de app PlaytimeBoost aanzetten: hiermee verbeter je het geluid en verleng je de afspeeltijd.

(artikel gaat verder onder de afbeelding)

equaliser

Batterij
De oplaadtijd van de box is zo’n 3,5 uur. Ook kun je de box als powerbank gebruiken door deze via een usb-c-kabel met je smartphone of tablet te verbinden. Hiervoor heb je wel een aparte usb-c naar usb-c-kabel nodig, die wordt namelijk niet meegeleverd. JBL levert wel een stroomkabel mee om de Xtreme 4 op te laden.
Veel bedrijven zijn bezig om hun producten en de verpakking zo duurzaam mogelijk te maken. JBL scoort op dit vlak erg hoog: zo heeft de JBL Xtreme 4 een vervangbare batterij. Ook heeft JBL gebruikgemaakt van duurzame materialen: de JBL Xtreme 4 is vervaardigd uit 80% post-consumer recycled plastic (PCR) en het luidsprekerrooster bestaat voor 70% uit PCR-stof.

Conclusie
Al met al zijn we erg te spreken over de nieuwe JBL Xtreme 4. Zo is de geluidskwaliteit goed, heeft hij nu 24 uur afspeeltijd (in plaats van de 15 uur van de Xtreme 3), fungeert hij ok als powerbank en heeft hij een oplaadbare batterij. Grootste minpunt is de (advies)prijs: dit zorgt er toch voor dat mensen hem minder snel zullen kopen en misschien toch gaan voor de Xtreme 3. Ook is hij best groot en zwaar dus minder handzaam, maar gelukkig levert JBL een schouderband mee.

Kijk voor onze unboxing hier: https://www.instagram.com/reel/C5lAf6foO5W/

4 sterren
JBL Xtreme 4
Adviesprijs: € 349,99 euro
+ goede geluidskwaliteit
+ 24 uur afspeeltijd
+ fungeert ook als powerbank
+ vervangbare batterij
- adviesprijs
- zonder schouderband moeilijk mee te nemen

JBL Xtreme 4 alle kleuren