Steeds meer werknemers hebben een telefoon van de zaak die ze ook privé gebruiken. Lees hier of ze dan geen eigen abonnement meer af te hoeven sluiten.

In veel banen krijg je tegenwoordig standaard een mobiele telefoon van de baas gefaciliteerd. Vaak zijn dit mooie toestellen met een ruim voldoende bundel om al je werkzaamheden mee te kunnen doen. Veel mensen gebruiken deze mobiel dan ook privé, iets wat door veel werkgevers ook wordt toegestaan. Voorheen werd daar nog wel eens een beetje moeilijk over gedaan, maar nu het remote en hybride werken zo gewoon is geworden is dit ook steeds gangbaarder. Een werkgever vindt het fijn wanneer een werknemer bereikbaar is, dus dan zal hij ook de werknemer hierin tegemoet moeten komen. Kortom, een ideale situatie voor iedereen. Werknemers altijd bereikbaar en hoeven geen eigen abonnement meer af te sluiten. Maar is dit ook daadwerkelijk zo? Lees snel verder.

Werk-privébalans
Ondanks dat er meer thuisgewerkt wordt dan ooit, neemt het aantal werk gerelateerde klachten ook nog steeds snel toe. Vooral burn-outs verminderen niet, maar nemen eerder snel toe. Dit komt omdat de grens tussen werk en privé steeds sneller aan het vervagen is. De telefoon is er altijd en daarmee is werk er ook altijd. Ook het thuiswerken zelf zorgt ervoor dat de werktijden snel oprekken en mensen meer stress ervaren. Daarom kan het slim zijn om naast je werknummer toch een privénummer te hanteren. Dit hoeft geen duur toestel met abonnement te zijn, maar een goedkope Sim Only van Ben kan al uitkomst bieden. Gewoon een nummer voor vrienden en familie, wat je kan gebruiken op vakantie en in het weekend zonder dat je door werkgerelateerde zaken wordt gestoord. In sommige telefoons kun je tegenwoordig zelfs twee simkaarten kwijt. Dan hoef je geen eens een aparte telefoon te hebben, om soms werk even lekker uit te zetten. Want dat kan in een dual sim, je kunt één van de twee simkaarten uitzetten en het zelfs zo instellen dat het automatisch tussen bijvoorbeeld 18.00 en 08.00 wordt uitgeschakeld.

Vanuit werkgever perspectief
Als werkgever kan bovenstaande niet als iets aangenaams klinken, maar toch is het wel iets wat je bij werknemers kan toejuichen. Uiteindelijk is het ook voor de organisatie van belang dat werknemers duurzaam inzetbaar zijn. Door hen ook de ruimte en rust te geven om even niet bereikbaar te zijn, zul je ze op latere momenten weer meer opgeladen aantreffen. Er zijn zelfs wetsvoorstellen geweest om het recht op onbereikbaarheid vast te leggen. Iets wat het uiteindelijk nét niet door de Tweede Kamer is gekomen, maar wat wel een duidelijk signaal is vanuit werknemers. Dus stimuleer het dat je werknemers naast het werknummer ook een privénummer hanteren, dit zal voor meer balans in hun leven zorgen.
Kortom, alleen een zakelijk nummer lijkt ideaal. Lekker voordelig en overzichtelijk. Toch doe je jezelf hier tekort mee, je werk is op deze manier altijd bij je en de grens tussen werk en privé vervaagt hiermee al heel snel. Investeer in een privénummer, iets wat eigenlijk helemaal geen investering is, want je kan al tegen zeer voordelige tarieven een sim only abonnement afsluiten en je daarmee af en toe zelf even afsluiten van alle werkzaken die er op je af komen.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met ben.nl