Bij stofzuigen kun je niet altijd goed zien waar je al hebt gestofzuigd, maar dat kan nu wel met de Dyson CleanTrace. Deze augmented reality-tool visualiseert in real-time op je smartphone waar je hebt schoongemaakt, waardoor je sneller en nauwkeuriger schoonmaakt.

Bij het schoonmaken van je huis weet je soms niet of je al op bepaalde plekken hebt schoongemaakt of niet. Geïnspireerd door de systematische schoonmaakbenadering van de Dyson 360 Vis Nav-robotstofzuiger heeft Dyson daarop wat bedacht: Dyson CleanTrace.

Dyson CleanTrace
De Dyson CleanTrace brengt aldus Dyson: "een combinatie van technologieën samen voor een krachtige, intelligente en grondige reiniging." Dankzij de LiDAR-technologie van de telefoon van een gebruiker kan de Dyson CleanTrace de kamer in kaart brengen en met behulp van AR het schoonmaakpad overleggen, zodat je kunt zien waar je hebt schoongemaakt en wat je hebt gemist. Wanneer je klaar bent met schoonmaken, kun je de kamer scannen met je telefoon om gemiste plekken te identificeren, zodat je nooit een plekje mist. De bestaande technologie in de Dyson Gen5detect neemt vervolgens de stofdeeltjes waar en telt deze, als bewijs van een grondige reiniging.

CleanTrace hardware en software
De CleanTrace bestaat uit een klem die je op de steel van de stofzuiger plaatst. Overigens is er (vooralsnog) maar een Dyson-stofzuiger waar CleanTrace mee werkt en dat is dus de hierboven genoemde Gen5detect, Dysons topmodel. De reden hierachter is Dyson hun topmodel extra features wil geven. Als je de Gen5detect-stofzuiger hebt, kun je de CleanTrace zien in de MyDyson-app. Dat geldt overigens vooralsnog alleen als je een iPhone hebt, want hij is wel beschikbaar voor iOS maar niet voor Android. Onbekend is wanneer dit consumenten met Android-smartphones kunnen beschikken over CleanTrace.

Aanwezig in Dyson-vestiging in Malmesbury (VK)
Bij het schrijven van dit nieuwsbericht ben ik op de Malmesbury UK Innovation Campus. Hier zijn onder andere veel labs aanwezig waarover ik binnenkort meer zal publiceren, maar ook woningen voor studenten die hier het eerst jaar van hun opleiding wonen. Behalve een rondleiding kon ik ook diverse apparaten aan de tand voelen, hoewel er ook een apparaat was waarover ik pas over een paar weken iets mag schrijven.

Preview Dyson CleanTrace
De CleanTrace kon ik wel testen en ik moet zeggen, het werkt goed. Je ziet precies via een paarse kleur waar je al bent geweest met het stofzuigen. Bovendien kun je dankzij de ingebouwde deeltjesdetectietechnologie goed zien dat de vloer echt schoon is.

(artikel gaat verder onder de afbeelding)

Dyson CleanTrace Gen5detect display

Daarom vind ik het ook een goede toevoeging wanneer je je woning wilt stofzuigen; hopelijk komt het binnenkort ook voor meer Dyson-stofzuigers beschikbaar en ook voor de Android-versie van de MyDyson-app.

Review, prijs en beschikbaarheid
Zoals gezegd verschijnt binnenkort een review op pcactive.nl. De Dyson CleanTrace zelf is verkrijgbaar vanaf juni 2024, de prijs is nog onbekend.