Sony wilt met hun nieuwste Bravia-tv's inspelen op het feit dat steeds meer mensen veel films en series van streamingdiensten thuiskijken. En daar wil je heel goed beeld met verhoogde helderheid, rijkere kleuren en scherpere details in donkere scènes. En goed geluid. Lees hier alles over beeld- en geluidskwaliteit en de nieuwe modellen en prijzen.

Met de opkomst van streamingdiensten is thuis films kijken populairder geworden. Sony's brede assortiment, waaronder digitale filmcamera's, professionele monitoren en koptelefoons, wordt veel gebruikt in de filmindustrie. Dit geeft Sony heel goed inzicht in de intenties van filmmakers en contentcreators. Door tv’s, soundbars en andere home-audio-technologieën te verenigen onder één merk, biedt Sony consumenten een complete oplossing voor een mooie thuisbioscoop.

Sony Bravia
In de nieuwe Bravia line-up lanceert Sony diverse tv-modellen in drie series, waarbij de Bravia 9 het vlaggenschip is met hoge piekluminantie, diepe zwarttinten, uitstekend contrast en natuurlijke kleuren. Een sleutelfactor hierin is de hoge piekhelderheid van het Bravia 9 Mini LED-model, dat samen met nauwkeurige backlight controle zorgt voor een optimale verlichting van het beeld. Dit stelt de kijker in staat om subtiele details waar te nemen die de filmmaker in elke scène heeft verwerkt. Deze precisie komt vooral tot uiting in de Studio Calibrated modi, die in samenwerking met streamingdiensten zijn ontwikkeld om de visie van de filmmaker zo getrouw mogelijk weer te geven.

Beeldkwaliteit
・ XR Processor: de XR Processor van Sony speelt een belangrijke rol in hoe beeldkwaliteit wordt geleverd. Dit geavanceerde scèneherkenningssysteem analyseert en detecteert nauwkeurig de gegevens binnen elke scène en optimaliseert deze voor een maximale realisme. Het doel is om zo nauwkeurig mogelijk de intentie van de filmmaker te reproduceren.
・XR Backlight Master Drive: geïnspireerd door de professionele monitoren van Sony die in de filmindustrie worden gebruikt, maakt de XR Backlight Master Drive gebruik van een geavanceerd lokaal dim-algoritme. Dit systeem regelt duizenden LED's individueel, wat leidt tot een bijzonder contrast en het behoud van fijne schaduwdetails, zelfs in de donkerste scènes. Dit zorgt voor een rijkere en realistischere beeldweergave.
・ Hoge pieklichtsterkte: voor scènes die natuurlijk licht bevatten, zoals een zonovergoten, besneeuwd berglandschap, is een hoge pieklichtsterkte essentieel. Sony's tv's met hun verhoogde luminantie brengen deze natuurlijke taferelen tot leven met ongeëvenaarde helderheid en detail, zelfs in omstandigheden met fel daglicht.

(beeld gaat verder onder de afbeelding)

Sony Helderder
Tot ongeveer 50% helderder dan het 2023 X95L-model

・X-Anti Reflectie en X-Wide Angle: de X-Anti Reflectie-technologie van Sony zorgt ervoor dat het scherm helderder en duidelijker is met minder reflecties en schitteringen, veroorzaakt door omgevingslicht zoals zon of binnenverlichting. Dit verbetert het zien van zuiver zwart en diepere kleuren. Daarnaast zorgt de X-Wide Angle-technologie ervoor dat de beelden vanuit elke hoek, of je nu zijdelings of recht voor de tv zit, even helder en kleurrijk zijn, zonder verlies van detail of kleurverzading. 

Geluidskwaliteit
・ Acoustic multi-audio: de nieuwe Bravia 9-tv's zijn uitgerust met Acoustic Multi-Audio+ en markeren een primeur als 's werelds eerste tv's met een Beam Tweeter aan de bovenkant en een Frame Tweeter aan de zijkanten. Deze innovatie levert een bioscoopachtige surround sound waarbij het geluid exact van de juiste plek lijkt te komen.
・ Voice zoom 3: Sony's Voice Zoom 3 maakt gebruik van geavanceerde AI-algoritmes om spraak te herkennen en automatisch het volume aan te passen, waardoor zelfs korte dialogen helder en verstaanbaar zijn. Deze technologie is geïntegreerd met de Bravia Theatre home-audiosystemen, waardoor een mooie audio-ervaring wordt gecreëerd die de helderheid van gesprekken verbetert.
・ Acoustic Center Sync: met Acoustic Center Sync wordt je geluidssysteem, zoals een soundbar, juist gesynchroniseerd met je tv. Dit simuleert de opstelling in bioscopen waarbij een luidspreker direct achter het scherm is geplaatst, en projecteert het geluid naar voren. Hierdoor lijken de dialogen en geluidseffecten rechtstreeks vanuit de actie op het scherm te komen. Wanneer gecombineerd met Bravia TV's en Bravia Theatre-producten, zorgt deze functie ervoor dat het geluid van de tv-luidsprekers en de soundbar optimaal samenwerkt.

Bravia Connect App
De instellingen voor Voice Zoom 3, Acoustic Center Sync en aangesloten Bravia Theatre-audioproducten kunnen eenvoudig worden beheerd via de Bravia Connect App. Deze app, voorheen bekend als de Home Entertainment Connect App, stelt gebruikers in staat om hun audio-instellingen te wijzigen zonder dat er een menubalk op het tv-scherm verschijnt, waardoor de filmervaring ongestoord blijft.

Bravia's geavanceerde beeld- en geluidstechnologieën
Bravia-tv's bieden een verscheidenheid aan Studio Calibrated-modi om thuis een beeldkwaliteit te leveren die trouw blijft aan de visie van de filmmakers. Deze modi zijn specifiek ontwikkeld in samenwerking met vooraanstaande streamingdiensten om de originele beeldintentie van de contentmakers te reproduceren:
* Netflix Adaptive Calibrated Mode – Deze modus past de beeldinstellingen aan op basis van de content en de kijkomgeving, waarbij de intentie van de filmmakers centraal staat.
* SONY PICTURES CORE Calibrated Mode (voorheen bekend als Bravia CORE Calibrated Mode) – Deze modus is ontworpen om de beeldkwaliteit te optimaliseren voor content van Sony Pictures, waarbij de originele studio-kwaliteit wordt benaderd.
* Nieuw geïntroduceerde Prime Video Calibrated Mode – Deze toevoeging biedt gebruikers een nieuwe manier om films via Prime Video te ervaren, afgestemd op de visie van de filmmakers.

Daarnaast zijn Bravia TV's en Bravia Theatre home-audioproducten compatibel met IMAX Enhanced. Dit certificaat, verkregen van IMAX en DTS, verzekert dat de apparaten voldoen aan de strenge eisen om de IMAX-filmervaring thuis te simuleren, inclusief IMAX Enhanced beeld en geluid met DTS:X. Deze functionaliteit is beschikbaar voor SONY PICTURES CORE en geselecteerde films op Disney+.
Verder introduceert SONY PICTURES CORE de streamingdienst Crunchyroll, die zich richt op anime. Dit maakt een breed scala aan anime-series toegankelijk voor klanten binnen hun streamingpakket.
Bravia ondersteunt ook Dolby Vision en Dolby Atmos. Deze technologieën zorgen voor een helderder beeld, scherper contrast, rijkere kleuren en een meeslepend geluid bij het bekijken van content op populaire streamingdiensten zoals Disney+, Prime Video en Netflix, waardoor de kijkervaring thuis nog verder wordt verrijkt.

Innovaties voor toegankelijkheid
* Talkback-schermleesfunctie: deze functie biedt auditieve feedback om gebruikers te helpen navigeren door de programmamenu's en instellingen zonder het scherm te hoeven zien. Het maakt ook vergroting van tekst en andere visuele elementen op het scherm mogelijk, waardoor visueel beperkte gebruikers beter kunnen interacteren met de tv.
* Voelbare stippen op aansluitingen: Bravia TV's en Bravia Theater-producten hebben voelbare stippen op hun HDMI- en S-Center-aansluitingen, wat het vinden en aansluiten van deze poorten vereenvoudigt. Deze functie is ontworpen om de installatie soepeler te maken voor gebruikers met visuele beperkingen.
* Kleurinversie: met kleurinversie kunnen gebruikers de kleurinstellingen aanpassen, zodat heldere gebieden donker worden en donkere gebieden licht. Dit verbetert de leesbaarheid voor gebruikers die beter zicht hebben bij specifieke contrastinstellingen. Deze functie kan eenvoudig worden in- of uitgeschakeld, afhankelijk van de voorkeur van de gebruiker.
* Spraakopdrachten en snelkoppelingscommando's: spraakopdrachten stellen gebruikers in staat om de tv te bedienen, zoals het aan- en uitzetten en volume aanpassen, zonder fysieke interactie met de tv. Daarnaast zijn er snelkoppelingscommando's waarmee toegankelijkheidsfuncties snel en gemakkelijk geactiveerd of gedeactiveerd kunnen worden, zodat alle gebruikers, ongeacht hun behoeften, stressvrij van hetzelfde toestel gebruik kunnen maken.

Overzicht van Bravia TV-modellen en prijzen
Deze Bravia-modellen zijn nu beschikbaar voor pre-order via de lokale Sony online stores en zullen vanaf medio juni ook verkrijgbaar zijn bij erkende dealers in de Benelux.

.

Modelnaam

Schermgrootte

Prijs (in EUR)

K-85XR90

Sony 85’’ BRAVIA 9 – 4K QLED (XR | Mini LED)

€ 4.999

K-75XR90

Sony 75’’ BRAVIA 9 – 4K QLED (XR | Mini LED)

€ 4.399

K-77XR80

Sony 77’’ BRAVIA 8 – 4K OLED

€ 4.399

K-65XR80

Sony 65’’ BRAVIA 8 – 4K OLED

€ 2.899

K-55XR80

Sony 55’’ BRAVIA 8 – 4K OLED

€ 2.099

K-85XR70

Sony 85’’ BRAVIA 7 – 4K QLED (XR | Mini LED)

€ 3.849

K-75XR70

Sony 75’’ BRAVIA 7 – 4K QLED (XR | Mini LED)

€ 3.199

K-65XR70

Sony 65’’ BRAVIA 7 – 4K QLED (XR | Mini LED)

€ 2.699