Stel je wilt een 27inch monitor voor alledaags gebruik, maar je wilt niet al teveel betalen. Is de Philips 27E1N1300AE dan een goede keuze? Lees hier onze review.

Aad Munsterman en Rob Coenraads

De Philips 27E1N1300AE is een laaggeprijsde 27inch full-hd-monitor. Hij is primair bedoeld voor uitbreiding als tweede scherm voor een laptop of als eerste en extra scherm bij een desktop. Bij aansluiting van de monitor via usb-c op een laptop is de spanningsadapter van de laptop niet meer nodig en wordt aansluiten wel heel eenvoudig en overzichtelijk en dat met slechts één kabel.

Design en scherm
De monitor bestaat uit een zwart kunststofframe met smalle randen en een vierkante voet. Het matte scherm is van het type IPS dat bekend staat om de correcte kleurweergave in combinatie met goede kijkhoeken. De resolutie is full-hd (FHD) oftewel 1920 x 1080 pixels en hij heeft een met een standaardbeeldverhouding van 16:9. FHD op een 27inch scherm geeft een mooie grote weergave, maar levert daarbij iets aan scherpte en weergaveoppervlakte in ten opzichte van QHD (QHD (Quad High Definition oftewel 2560 x 1440 pixels. De helderheid van het scherm is 250 nits en dat is prima voor gebruik binnenshuis of kantoor.
We hebben de kleurendekking gemeten en komen daarbij uit op 94% sRGB en 77% DCI-P3. Daarmee is deze monitor geschikt voor alledaagse kantoorautomatisering, maar minder voor serieuze beeldverwerking.
De verversingssnelheid van 100 Hz en de snelle pixelsnelheid geven het scherm vloeiende weergave van het beeld, ook bij games. De adaptieve synchronisatie FreeSync is beschikbaar voor communicatie met een video-controller die dat protocol ondersteunt, en voorkomt scheuren en haperen van beeld bij games.

Aansluitingen usb-hub en geluid
Er is een usb-c 3.2/5 Gbps hub ingebouwd die gebruikt kan worden voor aansturing van het scherm (DisplayPort 1.2 Alt-modus) en het leveren van spanning (Power Delivery 65W) voor het op peil houden van de accu van een laptop. De hub heeft twee usb 3.2/A-uitgangen voor universeel gebruik. Naast de usb-c-poort is er een HDMI 1.4-videoaansluiting voor koppeling met een systeem. Het geluid dat de monitor weergeeft, is nogal zuinig en klinkt vrij hol.

(artikel gaat verder onder de afbeelding)

Philips 27E1N1300AE aansluitingen

On-Screen Display (OSD)
De OSD-instellingen worden bediend door een handige joy-stick aan de rechterachterzijde. Na wat gewenning is dit snel te gebruiken en geeft toegang tot het activeren van de standaard instellingen en daarnaast Adaptive Sync, LowBlueMode, ed.

Ergonomie
Het scherm staat op een vaste voet. Voor het draaien moet dus de gehele voet verplaatst worden. De hoogteverstelling is 10 cm en dat is 4 cm voor onderzijde scherm tot 14 cm vanaf het bureaublad. Voor de combinatie van een laptop en deze monitor op een ondiep bureaublad schiet de hoogteverstelling te kort, omdat de laptop dan deels het onderste deel van de monitor afdekt. De kantelmogelijkheden van het scherm zijn voldoende. Aan de achterzijde bevindt zich een VESA-aansluiting voor wandmontage.

Conclusie
De Philips 27E1N1300AE is een allround monitor voor standaard kantoorautomatiseringstaken en heeft ook wat aspiraties voor games die niet al te hoge eisen stellen aan de monitor. De specificaties laten her en der nog wat te wensen over, maar daar is de lage prijs dan ook naar.
Al met al dus een goedkope allround 27inch full-hd-monitor voor alledaags gebruik die als rapportcijfer een 7 krijgt, oftewel 3,5 sterren.

Philips 27E1N1300AE 27”/FHD monitor
Advies/straatprijs: € 199,- / € 179,-
Waardering: 3,5

Pluspunten
+ usb-c-hub met Power Delivery
+ lage prijs

Minpunten
- beperkte ergonomische instellingen
- FHD op 27” en beperkte kleurendekking