Google heeft een nieuwe stap gezet voor de bitcoin. Google heeft een nieuwe manier opgenomen waar je meteen de balansen van bitcoinadressen kunt lezen.

Bram Veldt

Wanneer je nu een bepaald adres in de zoekbalk typt, zie je meteen hoeveel bitcoin erop staat. Eerst moest je dit doen via je eigen bitcoin node of via block explorers zoals blockchain.com of mempool.space. Google heeft deze bitcoininformatie nu toegevoegd aan zijn zoekmachine. In Nederland lijk het nog niet heel goed te herproduceren. Het nieuws lijkt zich wel te bevestigen aan de hand van screenshots., aldus bitcoinmagazine.nl. Ook laat de functie zien wanneer er voor het laatst geld naar het bitcoinadres is gestuurd.

Bitcoinadressen en Ethereum-domeinen
Als je de link ‘bc1qgdjqv0av3q56jvd82tkdjpy7gdp9ut8tlqmgrpmv24sq90ecnvqqjwvw97’ gebruikt als zoekopdracht, dan zie je gelijk dat dit bitcoinadres ruim 180.000 bitcoins oftewel BTC heeft. Dit bitcoinadres van Bitfinex is het op 1 na meest waardevolle adres ter wereld. Naast de toevoeging van de bitcoingegevens voegt Google ook een cryptocurrency-domein toe, bijvoorbeeld de toevoeging van een Ethereum Name Service. Het doel van deze uitbreiding is de zichtbaarheid en toegankelijkheid voor crypto-gebruikers te verbeteren; vooral voor degene die betrokken zijn bij Ethereum-transacties.

Twitter
Twitter had al eerder zo’n soort functie: als je bitcoin zocht in de app, dan kwam er een widget in je beeld met de bitcoinkoers en een knop met de functie om via Robinhood bitcoin aan te kunnen schaffen. Hoe Google de nieuw getoonde data uitleest is niet bekend; ook is niet bekend of er een derde partij bij komt kijken, of zelf een eigen node draait.