De populariteit van cryptocurrency is de laatste jaren enorm gestegen, met steeds meer Nederlanders die in crypto beleggen of het gebruiken voor online betalingen. Ook heeft men interesse in het minen van crypto, maar heb je daar eigenlijk een gespecialiseerde pc voor nodig?

De toegenomen interesse in cryptocurrency heeft ook geleid tot meer en meer mensen die crypto willen minen, om op die manier geld te verdienen. Crypto-minen komt neer op het verifiëren van transacties en het toevoegen van nieuwe blokken aan de blockchain. Je hebt hiervoor meestal krachtige computers nodig om complexe wiskundige problemen op te lossen. De eerste ter wereld die het algoritme oplost, ontvangt cryptocurrency als beloning.
Dit kan dus enorm profijtig zijn, maar door de jaren heen is er steeds meer concurrentie opgedoken. Waar je een tiental jaar geleden in je kelder met een normale computer wat Bitcoin kon mijnen en daar mooie winst mee kon maken, heb je vandaag de dag gespecialiseerde cryptominingbedrijven die volledige warenhuizen vol krachtige “mining rigs” 24/7 laten werken.

Gespecialiseerde pc?
Heb je dus een gespecialiseerde pc nodig voor het minen van crypto? Dat hangt af van de situatie. Welke cryptomunten wil je minen? Als je voor Bitcoin, de grootste, duurste en populairste crypto gaat, dan is de concurrentie veel te sterk en professioneel om op je eentje met een normale pc iets van winst te maken. Maar kleinere, minder populaire cryptomunten kunnen wel een optie zijn.
Volgens het beste advies van Joren Verdoes, crypto-expert bij Bitcoin Magazine, zijn kleinere cryptomunten enorm interessant. Ze hebben immers een lage marktkapitalisatie, gecombineerd met een grote groeipotentie. En er zijn veel minder cryptominers die voor deze munten gaan, wat kansen biedt voor jou.

Algoritme
Welke hardware je precies nodig hebt, hangt af van het algoritme van de cryptocurrency die je wil minen. Bij een Proof-of-Work-mechanisme (zoals bij Bitcoin) heb je vrijwel altijd erg krachtige computers nodig met veel processing power. Dit soort mining rig moet uitgerust zijn met krachtige videokaarten (GPU’s) en/of speciale mining-chips (ASIC’s). Het doel van deze krachtige hardware is om een hoge "hashrate" te behalen, wat de kans vergroot dat jij de eerste bent die de wiskundige puzzel oplost en de beloning in de vorm van crypto ontvangt.
Een gespecialiseerde mining rig kan je ook eenvoudig uitbreiden, simpelweg door meer GPU’s of ASIC’s toe te voegen. Bij een normale pc is dit niet zo simpel. Met een krachtige mining rig heb je doorgaans veel meer efficiëntie dan bij een normale pc, wat voor een lager energieverbruik per hash zorgt.
Maar het energieverbruik is desondanks nog steeds enorm hoog, houd hier rekening mee! Ook maken mining rigs vaak veel geluid en produceren ze veel warmte. Je moet dus vrijwel altijd investeren in een koelsysteem.
Een andere optie is het minen van cryptomunten met een Proof-of-Stake-mechanisme. Hier heb je doorgaans veel minder krachtige hardware voor nodig (het energieverbruik ligt 99% lager), maar je hebt wel eerst een bepaalde hoeveelheid cryptocurrency nodig om te kunnen minen.

Alternatieven
Als je niet wil of kan investeren in een mining rig, zijn er wel een aantal alternatieven. Zo kan je aan cloud mining doen, waarbij je hashpower van een externe provider huurt. Zeer eenvoudig en een pak goedkoper, maar met een lagere winstmarge. Je kan ook een mining-app downloaden op je smartphone of tablet, maar zoals je wellicht wel kan raden zal je hier niet veel mee verdienen en het kan schadelijk zijn voor je apparaat.
Tot slot kan je ook gewoon je eigen pcC gebruiken om te minen, zeker als je een sterke GPU hebt. Ga in dat geval voor de kleinere, mindere bekende cryptomunten.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Bitcoin Magazine