De Microsoft CoPilot is er nu ook voor de iPhone en Android en beschikt over de gratis chatbot GPT-4 en de afbeeldingengenerator Dall-E3.

Bert van Dijk

CoPilot bijenhotel met kabouterpad 1 2
Eind 2023 kwam Microsoft met de handige nieuwe slimme zoekapp CoPilot die je kunt zien als een doorontwikkeling van de Bing Chat-assistent. Na de introductie van dit hulpje in Windows 11 en de Edge-browser kun je nu ook met de Microsoft CoPilot-app op een iPhone, iPad en Androidapparaten gratis gebruikmaken van de nieuwste GPT 4-chatbot. De letters GPT staan voor Generative Pre-trained Transformers waarbij kunstmatige intelligentie wordt gebruikt om complexe antwoorden te geven op open vragen.

Fijn is dat je de iPad-app ook kunt gebruiken op een Mac die voorzien is van Apple’s eigen M-processor. Verder kun je in de CoPilot-app via Dall-E3 heel eenvoudig schitterende afbeeldingen maken zoals je hiernaast ziet.CoPilot

Voordelen Microsoft CoPilot
Een voordeel van CoPilot-app is dat bij de antwoorden ook netjes de geraadpleegde bronnen vermeld worden. Die kun je vervolgens gemakkelijk naar een ander document kopiëren met de knop achter het duimpje omhoog of omlaag.

In Windows 11 start je de gratis basisversie van CoPilot via een pictogram in de taakbalk of het gelijktijdig indrukken van de Windows-toets + C en is het een vervanger van Cortana. Binnen Windows kan CoPilot je ook helpen bij het aanpassen van je instellingen, het maken van schermafbeeldingen en het organiseren van Windows-schermen.

Met een Microsoft 365-account helpt CoPilot je ook binnen Word, Excel, Powerpoint, Outlook en Teams met feedback en suggesties. Voor zakelijke gebruikers is er een uitgebreidere Microsoft 365 CoPilot-versie met ondersteuning van werkgerichte taken, bescherming van je data en binnen GitHub kan CoPilot ontwikkelaars helpen bij het schrijven van code. Bij deze zakelijke versie kun je de chatbot ook koppelen met veel verschillende bestanden, maar deze bestanden kun je niet gebruiken: opstartbestanden, afbeeldingen, audio- en videobestanden. Met de Microsoft CoPilot studio op copilotstudio.microsoft.com kun je deze mogelijkheden gratis uitproberen. Als je de gratis versie van CoPilot gebruikt, adviseren we je om geen vertrouwelijke informatie met de CoPilot te delen.

afb 2 artikel copilot 2CoPilot-app gebruiken
Met de CoPilot-app kun je bij het openen van een chat over een nieuw onderwerp een schakelaar omzetten (zie afbeelding hiernaast).

Zo werk je gratis met de nieuwste GPT 4.0-versie van OpenAI met een veel groter taalmodel.  Wie ChatGPT gratis gebruikt, moet het nog doen met de oudere versie GPT 3.5. Alleen bij de betaalde ChatGPT Plus-versie werk je met GPT 4.0.
Met GPT 4.0 krijg je betere antwoorden op je vragen en betere samenvattingen van lange teksten. Ook schrijft deze verbeterde AI-assistent betere verhalen/scripts en kun je voorbeeldteksten opvragen voor bepaalde situaties, zoals om te solliciteren, opslag te vragen en een uitnodiging te maken. Voor deze mogelijkheden hoef je niet in te loggen met een Microsoft-account. Als je wel inlogt met zo’n account, kun je wel langer doorvragen en word je chatgeschiedenis beter bewaard. Zo kun je later ook op een ander apparaat ermee verdergaan. Via de menukeuze Alle tonen weergeven kun je kiezen uit een lossere creatieve chatstijl en een meer gebalanceerde of nauwkeurige chatstijl.

Afbeeldingen maken
afb 3 artikel copilot 2De integratie met de afbeeldingengenerator DALL-E3 geeft CoPilot een groot voordeel op Google. Met Dall-E kun je geen plaatjes met beroemdheden maken of plaatjes van geweld. Na elke beschrijving verschijnen er vier afbeeldingen met een resolutie van 1024 x 1024 pixels.

De afbeeldingen die je wilt bewaren, moet je even vasthouden waarna je bij een iPhone kunt kiezen voor Bewaar in foto’s. In de CoPilot-app kun je vragen stellen zonder dat je eerst moet inloggen met een Microsoft-account. Om afbeeldingen te maken, dien je wel eerst linksboven in de app in te loggen met een Microsoft-account. Zo kon ik in een paar uur gewoon met Nederlandse omschrijvingen deze mooie afbeeldingen maken voor een kabouterpad dat later dit jaar geopend gaat worden.

Extra mogelijkheden in CoPilot
Op een smartphone is typen wat lastiger en is het erg handig om na het indrukken van het microfoontje de opdracht in te spreken. Een nadeel is dan dat het antwoord dan ook altijd wordt opgelezen. Onderaan zie je links naast het microfoontje ook een cameraknop, zodat je kunt vragen wat er op de foto staat die je maakt of al eerder hebt opgeslagen. Voordat de CoPilot-app de microfoon en camera kan gebruiken, dien je daarmee in te stemmen.

Conclusie
Door de combinatie van al deze handige mogelijkheden is de Microsoft CoPilot-app een heel nuttige app die waarschijnlijk steeds vaker gebruikt zal gaan worden en een goede kans maakt om uitgeroepen te worden tot app van het jaar.

Microsoft Copilot kun je gratis downloaden in de AppStore en Google Playstore.

            


Tip

Waarschijnlijk al deze zomer vind je op kabouterpadtuil.nl meer informatie waar je met je (klein)kinderen een leuke wandeling kunt maken langs de kabouterpaaltjes met nog veel meer afbeeldingen die met deze Microsoft CoPilot-app zijn gemaakt.
afb 4 artikel copilot 2