Instagram komt met een nieuw socialemediaplatform genaamd Instagram Threads. Het nieuwe netwerk gaat de concurrentie aan met Twitter en wilt leuker en beter zijn, onder andere om minder politiek beladen te zijn.

Megan van der Wagt en Rob Coenraads


Threads is een nieuwe app van Instagram, dat net als Facebook en Whatsapp een onderdeel is van moederbedrijf Meta. Na maanden wachten is de app sinds 14 december ook beschikbaar in Nederland en België; hij kwam eerst beschikbaar voor iOS-gebruikers in de App Store en daarna ook verkrijgbaar in de Play Store van Google voor Android-gebruikers. De app werd eerder uitgebracht in verschillende regio's, zoals het Verenigd Koninkrijk en Canada, maar door privacywetgeving kon de app niet eerder in de EU verschijnen.

Threads 2 2Je kunt nu ook PC-Active volgen op Threads via //www.threads.net/@pcactiveofficial">https://www.threads.net/@pcactiveofficial>

Wat is Threads?
Threads lijkt heel veel op X, het voormalige Twitter. De app oogt hetzelfde als X en je kunt er praktisch hetzelfde mee. Je gebruikt dezelfde gebruikersnaam als voor je Instagram-account en je kunt 'statusupdates’ toevoegen. Deze Threads mogen maximaal 500 karakters lang zijn, terwijl dat bij X maar maximaal 280 tekens lang mag zijn. Je kunt deze aanvullen met foto's, links of video's, maar een video mag dan maximaal 5 minuten lang zijn. Het is ook mogelijk om Threads-berichten te delen op Instagram zelf, als verhaal.

Threads beter en leuker dan X?
Threads wilt de strijd aangaan met X, het voormalige Twitter. Nadat Elon Musk Twitter overnam, voerde hij een aantal drastische veranderingen door, zoals een andere naam en het toevoegen van betaalbare verificatievinkjes. Ook zijn er controversiële X-gebruikers die Musk toestaat en kwam Musk eind 2023 in het nieuws toen hij reageerde op een antisemitisch bericht op X dat "Joden de haat tegen blanken aanwakkeren". Hij schreef er de opmerking "Je spreekt de waarheid" bij. Mede daardoor willen grote adverteerders als IBM, Apple en Oracle niet meer adverteren op X. In Nederland verliest X ook rap veel gebruikers: zo is in 2023 het aantal gebruikers met ruim 25% afgenomen.
Instagram Threads Android 2
Instagram wil met Threads een leuker, beter en minder politiek beladen (via algoritmes) socialmediaplatform bieden. Hoewel er de afgelopen jaren meer zogeheten Twitter-killers waren zoals Mastodont, kwam geen enkel alternatief ook maar in de buurt van Twitter (nu X). Maar doordat X zichzelf nu zo uit de markt prijst en met de kracht van moederbedrijf Meta, lijkt Threads wel een goed alternatief te zijn om X van de troon te stoten.