Het aantal bedrijven dat gestart is met het gebruik van SaaS-diensten, ter vervanging van applicaties op een eigen interne server, groeit de laatste jaren hard. Veel van deze bedrijven kiezen daarnaast voor het afnemen van een cloud-omgeving, zodanig dat zij een centrale plek hebben voor het opslaan van data. Het voordeel van deze SaaS-diensten en zo’n cloud migratie is de mogelijkheid om overal en op ieder moment te werken. Je bent niet langer afhankelijk van de aansluiting op een interne server. Bedenk ook wat dit betekent voor de beheerorganisatie van je bedrijf; het beheer wordt op een hele andere wijze uitgevoerd met een cloud migratie.

Veel bedrijven voeren de overstap naar de cloud niet volledig zelf uit. Zij kiezen bijvoorbeeld voor het doorlopen van een cloud migratie met Crayon of een vergelijkbare organisatie. Crayon helpt bedrijven te voorkomen dat zij fouten maken die in het verleden al door anderen gemaakt zijn. Het bespaart kosten en tijd!

Nieuwe kijk op software asset management in de IT-wereld
Dat steeds meer bedrijven kiezen voor het gebruik van SaaS-diensten, brengt grote veranderingen met zich mee. Ook op het gebied van software asset management binnen bedrijven en bij leveranciers. Afnemers willen het maximale uit een licentie halen en leveranciers aanzetten tot het voortdurend verbeteren van de geboden software. Zou een leverancier dat niet doen, dan stap een afnemer relatief makkelijk over op de tools van een concurrent. Andersom wil een leverancier werken aan een zo langdurig mogelijke samenwerking, waarbij deze rekening probeert te houden met de wensen van alle afnemers. Het speelveld wat hierbij ontstaat is een hele interessante, die sterk afwijkt van het speelveld wat men voorheen kende bij de afname van software ter installatie op een eigen server.

Aan de slag met de interne IT governance
Niet alleen het software asset management van bedrijven verandert. Datzelfde geldt voor de manier waarop wordt omgegaan met de IT governance. Belangrijke aspecten hiervan zijn onder meer kostenoptimalisatie, de omgang met privacy en het op de juiste wijze inrichten van de cyber security rond cloud-omgevingen. Applicaties en servers die alleen op werkdagen, van maandag tot en met vrijdag, gebruikt worden kunnen in de weekenden worden uitgeschakeld. Dat bespaart op de kosten en is daarnaast maatschappelijk verantwoord. Op het gebied van privacy en cyber security is onder meer het access management cruciaal. Net als bij een cloud migratie, kan het ook bij het inrichten van de IT governance verstandig zijn om een externe partij in te schakelen voor ondersteuning.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Crayon

Crayon