Kunstmatige intelligentie is niet alleen goed in teksten, maar AI is ook heel goed in het maken van beelden. En Midjourney is de beste AI voor het genereren van afbeeldingen tot nu toe.

Onder redactie van Megan van der Wagt en Rob Coenraads

  ChatGPT 001000 Cover ngro klein       
 

Ledenvoordeel

Dit artikel komt uit de special ChatGPT. Als HCClid krijg jij filkse korting op deze special, kijk voor meer info hier.

   

Misschien wel de mooiste toepassing van kunstmatige intelligentie op dit moment is image-gene-ration, oftewel het genereren van afbeeldingen. Daarmee maak je met een AI afbeeldingen, zoals foto’s en schilderijen, aan de hand van een omschrijving. Typ je bijvoorbeeld een foto van Steve Jobs die een concept tekent van de Apple Watch, dan krijg je precies dat – ook al is een dergelijke foto nooit gemaakt.

Er zijn inmiddels meerdere apps en websites om plaatjes te genereren met AI, maar Midjourney spant wat ons betreft de kroon. Deze AI produceert verreweg de scherpste en meest gedetailleerde afbeeldingen en luistert het best naar de details in de opdrachten die je geeft. Hoe je dat doet, lees je in deze workshop. Eerst geven we een overzicht en informatie van de midjourney-pagina, daarna is er de workshop met een stappenplan.

Uitproberen en abonnement
Sinds half 2023 heeft Midjourney een open bèta-fase waarin iedereen de beeldgenerator kan uitproberen. Na 25 testritten kun je alleen verder met een abonnement voor ongeveer 12 euro per maand. Het gebruiken van de dienst is een beetje ingewikkeld: eerst heb je een account nodig op de instant messaging-dienst en sociaal platform Discord. In Discord nodig je de Midjourney Bot uit op je server. Dit is al gedaan in de vele newbie-kanalen zoals ‘#newbies-53’.

Je start een prompt met het commando /imagine. Vervolgens verschijnt een prompt, die vier afbeeldingen in de thread van het kanaal produceert. Behalve het commando kent Midjourney veel modifiers zoals -aspect voor de beeldverhouding. Onder het beeld verschijnen de knoppen U1 tot U4 en V1 tot V4. U staat voor Upscale en produceert een versie in hoge resolutie; V voor Variation maakt vier nieuwe varianten van een beeldvoorstel. De afbeeldingen verschijnen in het geselecteerde kanaal.

Zoeken en aanpassen
Omdat ook andere gebruikers hun ideeën uitproberen in de newbie-kanalen, moet je soms even zoeken om je prompt terug te vinden. Bovendien zijn alle afbeeldingen openbaar en mogen ze door de gemeenschap worden aangepast. Alleen het Corporate Plan biedt een Private Mode voor 600 dollar per jaar.

Midjourney heeft een geheel eigen stijl, met illustraties die doen denken aan schilderijen. Deze creatieve en vaak sfeervolle illustraties zien er goed uit door hun visueel interessante textuur. Tegelijk is dit een handige manier om een gebrek aan details te verberMB Air Mockup 2B

          

Discord

Het gebruik van Midjourney gaat via de chat-app Discord. Die kun je van tevoren op je computer of ander apparaat zetten. Je maakt dan ook direct een account aan. Hoewel dat het fijnste werkt, kun je Midjourney ook zonder account direct in je browser gebruiken. In deze workshop gaan we uit van die laatste optie. Heb je de Discord-app wél geïnstalleerd, dan moet je bij stap 1 op Heb je al een account? klikken en inloggen. De overige stappen zijn nagenoeg hetzelfde, ook als je een account hebt.

          

1 /imagine
Midjourney werkt binnen een eindeloze stroom van aangevraagde afbeeldingen, dus ook van anderen. Onderaan het venster kun je met het commando /imagine een eigen afbeelding opvragen. Wanneer je op Enter drukt, zal het eindresultaat van je opdracht voorbijkomen in de stroom van berichten. Let dus goed op: je herkent het resultaat van jouw specifieke opdracht aan het gele lijntje links. Tip: scrol even naar boven om het automatische scrollen van de pagina te stoppen.

2 Resultaat
Het resultaat van je opgegeven opdracht bestaat uit vier verschillende plaatjes. Je kunt per plaatje kiezen of je hem wilt opschalen naar groot formaat (U voor upscaling) of varianten op basis van die afbeelding wilt genereren (V voor variant). Hierbij is 1 linksboven, 2 rechtsboven, 3 linksonder en 4 rechtsonder. Er is ook een ververs-pictogrammetje: daarmee laat je vier totaal nieuwe afbeeldingen maken.

3 Rooms
Discord werkt met virtuele kamers, waarvan de zogenaamde newcomer rooms gebruikt worden voor het genereren van plaatjes. Er zijn ook andere kamers, zoals getting-started voor tips voor Midjourney en ook allerlei kamers waar­in de AI besproken wordt en de beste plaatjes gedeeld worden. Wil je dus dieper in Midjourney duiken, dan zit je in Discord al direct op de juiste plek.

4 Account of geen account
Boven in het venster kun je je account claimen. Dat betekent dat je de gebruikersnaam – die je invult wanneer je Midjourney voor het eerst gebruikt – opslaat met een e-mailadres en wachtwoord. Zo kun je ook later bij je account en de opdrachten die je hebt ingevoerd, best handig dus. Daarnaast is Discord sowieso een hele fijne app voor videobellen en schermdeling.

rij 123

1 Open
Open de site van Midjourney
(midjourney.com). Klik hier op de join the Beta-knop en je wordt automatisch doorgeleid naar een inlogpagina van Discord. Vul hier een gebruikersnaam in, zet een vinkje en klik op Doorgaan.

  

2 Door en door
Je wordt gevraagd om een captcha op te lossen, die grappig genoeg ook gebaseerd is op een AI. Doe dat en vul in het volgende venster je geboortedatum in. Op die manier weet Discord dat je boven de 18 bent.

  

3 Afronden
Er wordt dan gevraagd om je aanmelding af te ronden. Negeer dat en klik gewoon op het kruisje. Op die manier kun je nog steeds gebruikmaken van Midjourney, zonder eerst een account aan te maken.

rij 456

4 Newbies
Ga via de navigatiebalk links naar een van de newcomer rooms. Die heten allemaal newbies, met een getal erachter. Welke kamers er voor jou beschikbaar zijn, is totaal willekeurig. Ook maakt het niet uit welke je kiest.

  

5 Opdracht
Voer onder in beeld je eerste opdracht in. Dat doe je met de tekst /imagine en typ daarachter dan een formulering van wat je wilt zien. Je eerste opdracht is nog leeg, vul dus iets willekeurigs in en druk op Enter.

  

6 Melding
Je krijgt dan een melding in beeld over de Terms of Service. Klik op de knop Accept ToS om de voorwaar-den van Midjourney te accepteren. Nu kun je écht aan de slag: voer /imagine met je daad-werkelijke opdracht in en druk op Enter.

rij 789

7 Eerste ronde
Wacht nu even en houd de stroom met plaatjes goed in de gaten. Meestal duurt het 20 tot 30 seconden voordat je vier plaatjes op basis van jouw opdracht voorbij ziet komen. Die herken je aan het gele lijntje links.

  

8 Keuzes
Kies vervolgens of je een van de vier plaatjes wilt vergroten (U) of er een variant van wilt maken (V).
Wat je ook doet: voer als laatste opdracht sowieso U uit, voor een mooi en scherp eindresultaat.

  

9 Opslaan
Wanneer de opgeschaalde versie van je gemaakte afbeelding voorbijkomt, klik je erop en kies je Openen in browser. Druk de toets Ctrl in en klik tegelijkertijd op de afbeelding en kies Bewaar afbeelding om hem op te slaan.