Wist je dat er twee soorten usb-(verloop-)kabels bestaan: laadkabels en datakabels.

Serge Barthel

Afbeelding12
Als je een smartphone of een tablet via usb wilt verbinden met je computer om data uit te wisselen, dan kun je het volgende probleem tegenkomen: de smartphone of tablet gaat gelijk in laadstand, maar biedt geen dataconnectie-optie aan. In eerste instantie ga je dan zoeken bij de usb-opties van het apparaat dat je aan je computer wilt koppelen, maar daar kom je uiteindelijk niet verder mee. Het apparaat blijft weigeren om een dataconnectie te maken.

Het ligt dan meestal niet aan de instellingen, maar aan de kabel: het blijkt dat er twee soorten usb-(verloop-)kabels bestaan: laadkabels die alleen geschikt zijn om de accu mee te laden en datakabels die zowel geschikt zijn om te laden als om gegevens uit te wisselen.

Verloopstekkers die een splitsing hebben en meerdere compacte usb-connecties aanbieden zoals usb-c of micro-usb zijn in het algemeen alleen geschikt om te laden (zie afbeelding). Kijk in geval van twijfel op de verpakking/specificaties van de kabel of deze ook geschikt is voor een dataconnectie.